filmkorndk

Vi bliver MEGA glade, hvis du Liker vores side.

True Grit

filmkorn.dk grafik kolonFILMANMELDELSE

True Grit, Ethan Coen, Joel Coen, film, plakat, poster, artwork

© Paramount Pictures

Af 22. feb. 2011

Karakter 6 ud af 6 stjerner (Fremragende) til True GritTrue Grit on IMDb

9 kommentarer | Info om filmen | Trailer True Grit Trailer

Coen-brødrene leverer endnu en oplevelse, der er ren Coen-magi og ren filmglæde.

'True Grit' er et remake af den klassiske western 'De frygtløse' fra 1969, hvor John Wayne spillede den altoverskyggende hovedrolle som Marshall Cogburn, der sammen med en frygtløs Texas Ranger hjælper en ung pige med at få hævn over den skruppelløse morder, der tog hendes faders liv i koldt blod. Plottet er overordnet det samme, ligesom persongalleriet er stort set magen til, men der stopper sammenligningerne også i forhold til Coen-brødrenes 'True Grit'.Jeff Bridges overtager rollen som den hårdkogte, fordrukne og voldelige Marshall Cogburn, mens den unge og ivrige Texas Ranger, der i originalen blev spillet af Glen Cambell, spilles med stor entusiasme af altid gode Matt Damon. I rollen som den lille pige ses den debuterende Hailee Steinfeld, der leverer en forrygende debutpræstation.Lad det være sagt med det samme, jeg elsker, simpelthen elsker, alt hvad Coen-brødrene har lavet.Fra de fremragende film som 'Fargo', 'The Big Lebowski', 'A Serious Man' og 'No Country for Old Men' til de mere underfundige film som 'Barton Fink' og 'Hudsucker Proxy', ja, så er det alle film, jeg mindes med stor glæde og gerne genser flere gange. Selv når Coen-brødrene laver dårlige film, ja, så er det aldrig rigtig skidt, hvor eksempler som 'Ladykillers', 'Burn after Reading' og 'Intolerable Cruelty'.Coen-Brødrenes største bedrift ligger i, at deres film altid er let genkendelige som netop film lavet af dem. Deres skæve universer, deres fremragende karakterportrætter og deres humoristiske tilgang er altid synlig i deres film, hvis manuskripter ofte flyder over med mindeværdige ordvekslinger og mindeværdige scener, uden brug af stort opsat ramasjang eller dramaturgiske kvælertag.I modsætning til mange film i dag, så er Coen-Brødrenes film altid særdeles seværdige, og man fristes til næsten at kalde dem oplevelser. Man får filmiske oplevelser, når man sætter sig i biografsædet og Coen-magien løber over lærredet. Alle deres film er forskellige med forskellige historier, settings, plots, persongalleri og genre, og de har med stort held håndteret såvel lette som tunge inspirationskilder, med Homér i den tunge ende og 50'er slapstick i den lette ende (henholdsvis 'O' Brother, Where Art Thou' og 'The Ladykillers').

...Med 'True Grit' har de geniale brødre kastet sig over westergenren, og også denne gang er det på en gang og samme tid både en kærlig homage til genren og en ironisk nybehandling af koncepterne.
Manuskriptet er simpelthen genialt, og man skal faktisk tilbage til den geniale 'The Big Lebowski' for at finde dialog og persongalleri, der matcher denne films. Filmen bevæger sig ofte på kanten til slapstick i sin dialog, men på intelligent og underfundig vis formår filmen altid at holde sig på den fornuftige side, så humoren bliver et instrument til at drive filmen frem og bygge det dejlige persongalleri op, uden at forfalde til at blive billige one-liners.Filmens plot, skønt det er et klassisk western-hævn-tema, er solidt bundet op på karaktererne, og plottet drives frem af netop det persongalleri, filmen portrætterer med en skøn og elegant lethed. Man kan med det samme lide både Cogburn, den unge pige og især den kække Texas Ranger, der alle udviser en afart af det 'sande mod', filmens titel peger i retning af.Hvor Cogburn er den stoiske, primitive og fordrukne anti-helt, der skyder godt, rammer bedre men ofte mangler sociale evner, så komplimenteres han fantastisk af den unge, kække og floskel-befængte Texas Ranger, der er en kærlig men bestemt ironiske lussing til John Waynes (og alle andre for den sags skyld!) portræt af den stærk cowboy med hjertet på rette sted. Det er sjovt at følge, og man nyder hver eneste scene, der udfolder sig på lærredet, og det er konstant sjovt og vittigt, uden at blive plat eller ligegyldigt.Matt Damon formår at gøre sin figur meget elskelig, selvom man synes han er ret fesen, et faktum han bestemt ikke selv er opmærksom på, når han omtaler sig selv i tredje person med bravour og floskler, mens Jeff Bridges , der tidligere har spillet selveste 'The Dude' i 'The Big Lebowski', leverer en pragtpræstation med både humor og alvor, som den fordrukne Cogburn, der selv i livets sidste år opdager, at gamle hunde rent faktisk KAN lære nye tricks.Alting går op i en højere enhed, både skuespil, humor, manuskript og historie, og filmen er med rette nomineret til adskillige Oscars.Den originale film vandt et par Oscars i en tid, hvor Western-genren var ny og frisk, og hvor det ikke var en genre, der var kørt træt.Coen-Brødrene har med 'True Grit' formået at genopfriske western-genren, og det er i sig selv en ganske flot bedrift, ikke mindst fordi det som nævnt stadig er en Coen-film.'True Grit' er igen en oplevelse, du ikke må snyde dig selv for, uanset om du er til westerns eller ej.Den formår at tage det klassiske western-koncept og gøre dem til sideplots i forhold til portrætterne af de mennesker, der alle er ude og lede efter deres 'sande mod', hvilket gøres med stor humor, stor indlevelse og en ganske stor portion selvtillid fra Coen-Brødrenes side.Men for fanden, de har jo noget at have det i, de er jo geniale!Din vurdering:

filmkorn.dk grafik kolonINFO

True Grit


Produktionsår: 2010
Instruktion: Ethan Coen, Joel Coen
Manuskript:
Komponist: Carter Burwell
Fotograf: Roger Deakins
Skuespillere: Jeff Bridges, Hailee Steinfeld, Matt Damon, Josh Brolin, Barry Pepper, Dakin Matthews, Jarlath Conroy, Paul Rae, Domhnall Gleeson, Elizabeth Marvel, Roy Lee Jones, Ed Corbin, Leon Russom, Bruce Green, Candyce Hinkle.
Spilletid: 110 min
Filmstudie: Paramount Pictures

Detaljeret info om True Grit på IMDBTilladt over 15

filmkorn.dk grafik kolonKOMMENTARER

Skriv kommentar til 'True Grit'.


Navn


Spamkontrol - skriv tallet 4 med bogstaver: 

Kommentar


E-mail - bliv opdateret ved nye indlæg i denne tråd.
Frivilligt felt! - din e-mail benyttes kun til denne service.


filmkorn.dk - Info og kontaktoplysninger

Hvem er vi?
Filmkorn.dk er en seriøs hobbyblog bestyret af de to højpandede filmentusiaster Hugger og Gabriel. Bloggen blev startet i 2009 under navnet navlefnuller.dk

Hvorfor filmkorn?
Det kan synes underligt, at kalde en filmside for filmkorn i en tid, hvor de analoge filmmedier er på kraftigt tilbagetog. Og så alligevel ikke; for det digitale filmmedie bruges sjovt nok ikke kun til at skabe klinisk perfekte billeder, men også til at manipulere med de digitale pixels, som må siges at være filmkornets afløser. Foto-apps som Instagram o.lign. er blevet kæmpe successer fordi de giver brugeren mulighed for at genskabe fordums tids analoge kendetegn, som bl.a. er filmkornet.

Filmkornet lever med andre ord i bedste velgående og bygger på underlig vis bro mellem de gamle og de nye medier. Se blot de mange foraer på internettet, hvor voldsomme diskussioner finder sted, hver eneste gang en filmklassiker er blevet digitalt restaureret, og teknikerne har formastet sig til at fjerne alt, hvad der kan minde om filmkorn i billedet. Den diskussion vil vi nu ikke gå ind i. Vi vil blot konstatere, at filmkornet åbenbart er kommet for at blive.

Hvad vil vi?
På filmkorn.dk vil vi anmelde film, og vi vil diskutere film. Vi håber du vil være med til at skabe et interessant site ved at kommentere vores skriblerier.

Filmkorn.dk er et hobbyprojekt, så forvent ikke en uudtømmelig kilde af anmeldelser, men en hyggelig, lille side, hvor vi skriver om film, når tiden er til det, og når vi synes, der er noget interessant at skrive om.

Hvordan anmelder vi?
Som udgangspunkt ud fra værkets præmisser og kvalitetsmæssige håndværk.
Vi vurderer en film i forhold til genre og formål - er der lagt op til underholdning eller eftertænksomhed og hvordan klarer filmen sig på disse punkter. En anmeldelse vil altid være en subjektiv vurdering - husk det!

Karakterskala:


Fremragende


Meget god


God


Middelmådig eller kedelig


Dårlig


Umådeligt dårlig

Reklamer:
Dem gør vi os ikke rigtigt i. Vi tjener ingen penge på vores anmeldelser. Vi skriver dem udelukkende for sjov - fordi film interesserer os.

Copyright:
Al tekst på siden tilhører de oprindelige forfattere som angivet ved hver enkelt artikel. Du må gerne citere fra filmkorn.dk med kildeangivelse.
Billeder brugt i anmeldelser og lignende tilhører de respektive udgivere i henhold til loven om ophavsret.

Kontakt os:
Ønsker du at kontakte os, kan du skrive en mail til os.

Filmkorn RSS-feed

Blogdesign ©, håndkodning og SEO af Peter Gabriel.

Redaktør: Peter Gabriel.

Optimized for Safari and Firefox web browsers [Valid RSS] 

 
A Star Is Born
A Star Is Born, Bradley Cooper, film, plakat, poster, artwork
A Star Is Born er et remake af et remake af et remake. Ja, Hollywood er ikke særligt opfindsomme længere, og man graver dybere o ...
Læs anmeldelsen
Aquaman
Aquaman, James Wan, film, plakat, poster, artwork
Der lægges hårdt ud med en alt for stramt klippet forhistorie om Aquamans forældre, der i Temuera Morrisons og Nicole Kidmans f ...
Læs anmeldelsen
Den tid på året
Den tid på året, Paprika Steen, film, plakat, poster, artwork
Dysfuktionalitet er ligeså synonymt med jul som brunkager og gløgg. Jeg tror ikke der findes nogen, der ikke kan genkende mi ...
Læs anmeldelsen
Overlord, Julius Avery, film, plakat, poster, artwork Halloween, David Gordon Green, film, plakat, poster, artwork The Predator, Shane Black, film, plakat, poster, artwork The Equalizer 2, Antoine Fuqua, film, plakat, poster, artwork The Meg, Megalodon, Jon Turteltaub, film, plakat, poster, artwork Mission: Impossible - Fallout, MI6, Christopher McQuarrie, film, plakat, poster, artwork

Karakter-gennemsnit (0 film)

2019