filmkorndk

Vi bliver MEGA glade, hvis du Liker vores side.

The Wicker Man (1973)

filmkorn.dk grafik kolonFILMANMELDELSE

The Wicker Man (1973), Robin Hardy, Offerfesten, film, plakat, poster, artwork

© British Lion Film Corporation

Af 14. mar. 2010

Karakter 6 ud af 6 stjerner (Fremragende) til The Wicker Man (1973) - OfferfestenThe Wicker Man (1973) on IMDb

1 kommentarer | Info om filmen | Trailer The Wicker Man (1973) Trailer

Intelligent samfundskritik der lader publikum drage deres egne konklusioner.

Den protestantiske politiofficer Howie spillet af Edward Woodward tager til øen Summerisle ud for Skotlands kyst, hvor han skal opklare en 12-årig piges forsvinden. Vel ankommet til øen møder han en lille skare af ældre beboere, som intet kender til pigen, og da slet ikke til nogens forsvinden. Howie, der baserer sin mistanke om pigens forsvinden på et anonymt brev, giver dog ikke op. Han bruger sit politiskilt til at tvinge sig frem i de forskellige dele af det lille ø-samfund, men ligegyldigt hvem han henvender sig til, møder han en mur af tavshed. Hans søgen efter den forsvundne pige bliver mere og mere mystisk i takt med at øens beboere pludselig begynder at komme med små indrømmelser overfor Howie. Indrømmelser der virker underligt kalkulerede, og som kun får Howie til at udvise endnu mere foragt og forargelse overfor øboernes frigjorte sexualitet og hedenske ritualier, der står i stærk kontrast til hans egen - nærmest asketiske - livsstil. Som repræsentanter for hvert deres trossamfund slår Howies møde med øboerne gnister, og mere kan jeg ikke afsløre af filmens handling uden at ødelægge oplevelsen for dem, der endnu har den til gode.'The Wicker Man' beskriver Summerisles hedenske ritualer og levevis, samtidig med at den giver os et indblik i den protestantiske politibetjents tankegang uden på nogen måde at forsøge at vinde os over på den ene eller den anden side. Det er nemlig på den ene side umuligt at forholde sig fuldstændig negativt overfor øboernes levevis, der virker svært fascinerende med al sin naturlige livsglæde, samtidig med at det er svært ikke at blive irriteret på den kristne politiofficers egenrådige og fordømmende tilgang til det lille øsamfund. På den anden side kan man godt sætte sig ind i Howies foragt overfor øboernes mere makabre og gammeldags tilbedning af de hedenske guder, der står i stærk kontrast til hans eget liv, der bygger på lov og orden. Et interessant skisma.Det er tankevækkende, at man skal helt tilbage til 1973 for at finde en film, der kan skildre en anden religion end den kristne uden at være farvet af en kristen tankegang. En sjældenhed i film, der ofte stiller alle udefrakommende trusler op mod kristne værdier, der så oftest ender med at sejre. Som når promiskuøse teenagere får deres bekomst i 'Fredag den 13.'-film, fordi de lever et utugtigt liv, og hvor den jomfruelige heltinde står tilbage som eneste overlevende.

...'The Wicker Man' virker på alle områder troværdig. Den nu afdøde Edward Woodward er fremragende i hovedrollen som den retskafne politiofficer, ligesom både Christopher Lee og Britt Ekland er perfekt castede.
Sidsnævnte fik godt nok dubbet sin stemme, da hendes skotske accent oven på engelsk med svensk accent ikke virkede særligt overbevisende. Det var der naturligvis ingen grund til med Lee, der leverer en af sine bedste og mest intelligente præstationer nogensinde.At en film med så mange år på bagen stadigvæk er både spændende, intelligent, overraskende og relevant er en hyldest til de mennesker, der stod bag. Filmen træder ikke forkert en eneste gang. Selv det tydeligvis 70'er-agtige soundtrack skrevet af Paul Giovanni er både forførende og mystisk, når man først har forstået, hvad filmen vil med det.'The Wicker Man' sættes ofte i bås som en horrorfilm. Det er i mine øjne ikke helt korrekt. Den er i højere grad en blanding af okkult detektivmysterie, musical (ja, du læste rigtigt) og intelligent samfundkritik, der viser, hvor galt det kan gå, når religion dyrkes fanatisk.Og husk så at se Director's Cut udgaven. Som med alle andre film, der er forud for deres tid (Blade Runner, Citizen Kane m.fl.), blev 'The Wicker Man' i sin tid klippet sønder og sammen af uforstående pengebagmænd, der også dengang anså film som en handelsvare, som skulle tale til laveste fællesnævner. Tag ikke fejl; 'The Wicker Man' er fremragende filmkunst på lige fod med 'Don't Look Now' fra samme år.Filmen blev i 2006 genindspillet med Nicolas Cage i hovedrollen. Jeg vil nu udføre et Jedi-mindtrick via din computerskærm; versionen fra 2006 findes ikke!


En kultklassiker med hjerne.Din vurdering:

filmkorn.dk grafik kolonINFO

The Wicker Man (1973)


Produktionsår: 1973
Alternativ titel: Offerfesten
Instruktion: Robin Hardy
Manuskript:
Komponist: Paul Giovanni
Fotograf: Harry Waxman
Skuespillere: Edward Woodward, Christopher Lee, Diane Cilento, Britt Ekland, Ingrid Pitt, Lindsay Kemp, Russell Waters, Aubrey Morris, Irene Sunters, Walter Carr.
Spilletid: 88 min | 100 min (2001 directors cut)
Filmstudie: British Lion Film Corporation

Detaljeret info om The Wicker Man (1973) på IMDBTilladt over 15

filmkorn.dk grafik kolonKOMMENTARER

Skriv kommentar til 'The Wicker Man (1973)'.


Navn


Spamkontrol - skriv tallet 4 med bogstaver: 

Kommentar


E-mail - bliv opdateret ved nye indlæg i denne tråd.
Frivilligt felt! - din e-mail benyttes kun til denne service.


filmkorn.dk - Info og kontaktoplysninger

Hvem er vi?
Filmkorn.dk er en seriøs hobbyblog bestyret af de to højpandede filmentusiaster Hugger og Gabriel. Bloggen blev startet i 2009 under navnet navlefnuller.dk

Hvorfor filmkorn?
Det kan synes underligt, at kalde en filmside for filmkorn i en tid, hvor de analoge filmmedier er på kraftigt tilbagetog. Og så alligevel ikke; for det digitale filmmedie bruges sjovt nok ikke kun til at skabe klinisk perfekte billeder, men også til at manipulere med de digitale pixels, som må siges at være filmkornets afløser. Foto-apps som Instagram o.lign. er blevet kæmpe successer fordi de giver brugeren mulighed for at genskabe fordums tids analoge kendetegn, som bl.a. er filmkornet.

Filmkornet lever med andre ord i bedste velgående og bygger på underlig vis bro mellem de gamle og de nye medier. Se blot de mange foraer på internettet, hvor voldsomme diskussioner finder sted, hver eneste gang en filmklassiker er blevet digitalt restaureret, og teknikerne har formastet sig til at fjerne alt, hvad der kan minde om filmkorn i billedet. Den diskussion vil vi nu ikke gå ind i. Vi vil blot konstatere, at filmkornet åbenbart er kommet for at blive.

Hvad vil vi?
På filmkorn.dk vil vi anmelde film, og vi vil diskutere film. Vi håber du vil være med til at skabe et interessant site ved at kommentere vores skriblerier.

Filmkorn.dk er et hobbyprojekt, så forvent ikke en uudtømmelig kilde af anmeldelser, men en hyggelig, lille side, hvor vi skriver om film, når tiden er til det, og når vi synes, der er noget interessant at skrive om.

Hvordan anmelder vi?
Som udgangspunkt ud fra værkets præmisser og kvalitetsmæssige håndværk.
Vi vurderer en film i forhold til genre og formål - er der lagt op til underholdning eller eftertænksomhed og hvordan klarer filmen sig på disse punkter. En anmeldelse vil altid være en subjektiv vurdering - husk det!

Karakterskala:


Fremragende


Meget god


God


Middelmådig eller kedelig


Dårlig


Umådeligt dårlig

Reklamer:
Dem gør vi os ikke rigtigt i. Vi tjener ingen penge på vores anmeldelser. Vi skriver dem udelukkende for sjov - fordi film interesserer os.

Copyright:
Al tekst på siden tilhører de oprindelige forfattere som angivet ved hver enkelt artikel. Du må gerne citere fra filmkorn.dk med kildeangivelse.
Billeder brugt i anmeldelser og lignende tilhører de respektive udgivere i henhold til loven om ophavsret.

Kontakt os:
Ønsker du at kontakte os, kan du skrive en mail til os.

Filmkorn RSS-feed

Blogdesign ©, håndkodning og SEO af Peter Gabriel.

Redaktør: Peter Gabriel.

Optimized for Safari and Firefox web browsers [Valid RSS] 

 
A Star Is Born
A Star Is Born, Bradley Cooper, film, plakat, poster, artwork
A Star Is Born er et remake af et remake af et remake. Ja, Hollywood er ikke særligt opfindsomme længere, og man graver dybere o ...
Læs anmeldelsen
Aquaman
Aquaman, James Wan, film, plakat, poster, artwork
Der lægges hårdt ud med en alt for stramt klippet forhistorie om Aquamans forældre, der i Temuera Morrisons og Nicole Kidmans f ...
Læs anmeldelsen
Den tid på året
Den tid på året, Paprika Steen, film, plakat, poster, artwork
Dysfuktionalitet er ligeså synonymt med jul som brunkager og gløgg. Jeg tror ikke der findes nogen, der ikke kan genkende mi ...
Læs anmeldelsen
Overlord, Julius Avery, film, plakat, poster, artwork Halloween, David Gordon Green, film, plakat, poster, artwork The Predator, Shane Black, film, plakat, poster, artwork The Equalizer 2, Antoine Fuqua, film, plakat, poster, artwork The Meg, Megalodon, Jon Turteltaub, film, plakat, poster, artwork Mission: Impossible - Fallout, MI6, Christopher McQuarrie, film, plakat, poster, artwork

Karakter-gennemsnit (0 film)

2019