filmkorndk

Vi bliver MEGA glade, hvis du Liker vores side.

The Martian

filmkorn.dk grafik kolonFILMANMELDELSE

The Martian, Ridley Scott, film, plakat, poster, artwork

© Genre Films

Af 12. okt. 2015

Karakter 5 ud af 6 stjerner (Meget god) til The MartianThe Martian on IMDb

Skriv kommentar | Info om filmen | Trailer The Martian Trailer

Feel good in space.

Det er altid med blandede følelser, at jeg læser om NASA's seneste bedrifter, som når de proklamerer, at de vist nok med sikkerhed kan påvise, at der muligvis findes vand på Mars.

Denne "viden" er da uden tvivl interessant, og har stor betydning for vores forståelse af det verdensrum vi befinder os i. Er vi alene?

Nej, det er vi ikke. Jorden er overbefolket, folk er fattige, krige udspiller sig overalt på kloden og folkevalgte politikere har mere travlt med deres eget eftermæle end at lytte på den befolkning som (for det meste) har stemt dem ind.

Kunne vi ikke bruge rumfartindustriens milliarder af dollars til noget mere nærliggende?

Det spørgsmål beskæftiger "The Martian" sig ikke med. Den vil noget andet.

Ud over at være en glimrende fortalt og yderst velspillet science fiction film om menneskets ukuelighed, er "The Martian" også en film om håb, om samarbejde nationer imellem og om troen på en verden, hvor folk for et øjeblik kan kigge op fra deres smartphones og i hobetal bekymre sig om en enkelt amerikansk astronauts overlevelse på en rød planet.

... Lyder det utopisk? Ikke i "The Martian", der udover at være Ridley Scotts mest helstøbte film længe også er hans mest opløftende film - nogensinde?
Matt Damon spiller astronaut og botaniker Mark Watney, der under en voldsom storm på Mars - som truer med at vælte det fartøj, der skal flyve besætningen tilbage til moderskibet - efterlades i troen at han er omkommet under stormen.

Uden mulighed for at kommunikere med Jorden og fortælle at han er i live, har Watney kun én mulighed for at overleve. Han må bruge sine botanikerevner til at skabe vand, ilt og afgrøder alt imens han udtænker en plan for, hvordan han skal komme hjem.

Baseret på en bog af Andy Weir og med screenplay af Drew Goddard er "The Martian" en overraskende opløftende film om menneskets overlevelses- og samarbejdsevne.

Men også et opråb til verdens regeringer om netop at samarbejde i stedet for at modarbejde hinanden. Sjovt nok mest med det kinesiske rumagentur - der skal jo også sælges biografbilletter på det hastigt voksende kinesiske marked.

Matt Damon er intet mindre en fremragende i rollen som Watney og har en stor del af æren for at filmen fungerer så godt som den gør.

Der er ikke så mange overraskelser i "The Martian" - ud over dens komplette styren uden om den nok så hippe kompromisløshed, som gennemsyrer nutidens film og serier, hvor kampen om publikums opmærksomhed er styret af, hvor brutalt og uventet man kan overraske dem.

"The Martian" er elementært spændende fordi man bryder sig om Matt Damons karakter i filmen, og fordi de strabadser han må gennemgå er både realistiske og vellavede. På samme måde blev jeg fanget af filmens metodiske gennemgang af de tiltag der tages på Jorden og på Mars i forsøget på at få Watney hjem.

På overfladen en yderst simpel historie, men tag ikke fejl. Det kræver en sand mester, at få det til at flyde så let og elegant, som Ridley Scott er lykkedes med i "The Martian".Din vurdering:

filmkorn.dk grafik kolonINFO

The Martian


Produktionsår: 2015
Instruktion: Ridley Scott
Manuskript:
Komponist: Harry Gregson-Williams
Fotograf: Dariusz Wolski
Skuespillere: Matt Damon, Jessica Chastain, Kristen Wiig, Jeff Daniels, Michael Peña, Sean Bean, Kate Mara, Sebastian Stan, Aksel Hennie, Chiwetel Ejiofor, Benedict Wong, Mackenzie Davis, Donald Glover, Nick Mohammed, Chen Shu.
Spilletid: 141 min
Filmstudie: Genre Films

Detaljeret info om The Martian på IMDBTilladt over 11

filmkorn.dk grafik kolonKOMMENTARER

Skriv kommentar til 'The Martian'.


Navn


Spamkontrol - skriv tallet 4 med bogstaver: 

Kommentar


E-mail - bliv opdateret ved nye indlæg i denne tråd.
Frivilligt felt! - din e-mail benyttes kun til denne service.


filmkorn.dk - Info og kontaktoplysninger

Hvem er vi?
Filmkorn.dk er en seriøs hobbyblog bestyret af de to højpandede filmentusiaster Hugger og Gabriel. Bloggen blev startet i 2009 under navnet navlefnuller.dk

Hvorfor filmkorn?
Det kan synes underligt, at kalde en filmside for filmkorn i en tid, hvor de analoge filmmedier er på kraftigt tilbagetog. Og så alligevel ikke; for det digitale filmmedie bruges sjovt nok ikke kun til at skabe klinisk perfekte billeder, men også til at manipulere med de digitale pixels, som må siges at være filmkornets afløser. Foto-apps som Instagram o.lign. er blevet kæmpe successer fordi de giver brugeren mulighed for at genskabe fordums tids analoge kendetegn, som bl.a. er filmkornet.

Filmkornet lever med andre ord i bedste velgående og bygger på underlig vis bro mellem de gamle og de nye medier. Se blot de mange foraer på internettet, hvor voldsomme diskussioner finder sted, hver eneste gang en filmklassiker er blevet digitalt restaureret, og teknikerne har formastet sig til at fjerne alt, hvad der kan minde om filmkorn i billedet. Den diskussion vil vi nu ikke gå ind i. Vi vil blot konstatere, at filmkornet åbenbart er kommet for at blive.

Hvad vil vi?
På filmkorn.dk vil vi anmelde film, og vi vil diskutere film. Vi håber du vil være med til at skabe et interessant site ved at kommentere vores skriblerier.

Filmkorn.dk er et hobbyprojekt, så forvent ikke en uudtømmelig kilde af anmeldelser, men en hyggelig, lille side, hvor vi skriver om film, når tiden er til det, og når vi synes, der er noget interessant at skrive om.

Hvordan anmelder vi?
Som udgangspunkt ud fra værkets præmisser og kvalitetsmæssige håndværk.
Vi vurderer en film i forhold til genre og formål - er der lagt op til underholdning eller eftertænksomhed og hvordan klarer filmen sig på disse punkter. En anmeldelse vil altid være en subjektiv vurdering - husk det!

Karakterskala:


Fremragende


Meget god


God


Middelmådig eller kedelig


Dårlig


Umådeligt dårlig

Reklamer:
Dem gør vi os ikke rigtigt i. Vi tjener ingen penge på vores anmeldelser. Vi skriver dem udelukkende for sjov - fordi film interesserer os.

Copyright:
Al tekst på siden tilhører de oprindelige forfattere som angivet ved hver enkelt artikel. Du må gerne citere fra filmkorn.dk med kildeangivelse.
Billeder brugt i anmeldelser og lignende tilhører de respektive udgivere i henhold til loven om ophavsret.

Kontakt os:
Ønsker du at kontakte os, kan du skrive en mail til os.

Filmkorn RSS-feed

Blogdesign ©, håndkodning og SEO af Peter Gabriel.

Redaktør: Peter Gabriel.

Optimized for Safari and Firefox web browsers [Valid RSS] 

 
The Predator
The Predator, Shane Black, film, plakat, poster, artwork
Der skal en vis portion selvtillid til for at bygge videre på en franchise, som begyndte med to gode film i henholdsvis 1987 og 1 ...
Læs anmeldelsen
The Equalizer 2
The Equalizer 2, Antoine Fuqua, film, plakat, poster, artwork
Den gamle 80er serie ligner ikke de indtil videre to film i Equalizer-serien. Den første film var intens og effektiv, og denne op ...
Læs anmeldelsen
The Meg
The Meg, Megalodon, Jon Turteltaub, film, plakat, poster, artwork
Film om hajer har af en eller anden grund altid fascineret filmgængere, naturligvis med Spielberg’s klassiker Jaws (1975) som y ...
Læs anmeldelsen
Mission: Impossible - Fallout, MI6, Christopher McQuarrie, film, plakat, poster, artwork Mamma Mia! Here We Go Again, Ol Parker, film, plakat, poster, artwork Sicario: Day of the Soldado, Sicario 2: Soldado, Stefano Sollima, film, plakat, poster, artwork Skyscraper, Rawson Marshall Thurber, film, plakat, poster, artwork Hereditary, Ondskabens hus, Ari Aster, film, plakat, poster, artwork Den skyldige, The Guilty, Gustav Möller, film, plakat, poster, artwork

Karakter-gennemsnit (26 film)

2018