filmkorndk

Vi bliver MEGA glade, hvis du Liker vores side.

The King's Speech

filmkorn.dk grafik kolonFILMANMELDELSE

The King's Speech, Tom Hooper, Kongens store tale, film, plakat, poster, artwork

© Bedlam Productions

Af 4. mar. 2011

Karakter 4 ud af 6 stjerner (God) til The King's Speech - Kongens store tale

13 kommentarer | Info om filmen | Trailer The King's Speech Trailer

Colin Firth beviser igen, at han er en fantastisk skuespiller i flot udført historisk drama.

Colin Firth blev på det skammeligste forbigået med en Oscar sidste år, da han leverede det, jeg betragter som hans fineste portræt nogensinde i Tom Ford's mesterværk 'A Single Man'. Mon ikke Oscar-Akademiet i år indså dette, for de belønnede 'The King's Speech' med adskillige af de gyldne statuetter, og denne gang fik Firth sin Oscar.

Og den er bestemt fortjent, da Firth, der normalt er kendt for at spille den nørdede førsteelsker på niveau med James Stewart. Han har med 'A Single Man' og nu 'The King's Speech' for alvor bekræftet, at han er en sværvægter af en skuespiller. 

'The King's Speech' er en dygtigt udført film, mesterligt håndværk og en rigtig god historie. Man gribes af filmen, der tillige er rigtig spændende, selvom den reelt handler om taleterapi og en radiotale!

Filmen handler om England i 1930'erne i skyggen af fascismens fremtog i Europa med Nazisterne i spidsen. En aldrende konge har en søn, Kong Edward VIII, der helst vil giftes med en fraskilt amerikaner, noget englænderne, særligt den politiske top, ikke er særlig glade for. Udover tronarvingen har kongen også en anden, yngre søn, George the VI, der stammer noget så forfærdeligt i en grad, så han har endog meget svært ved at holde offentlige taler, noget tiden kræver, da radioen for alvor har gjort sit indtog. Da faderen dør, den ældste tronarving abdicerer, tvinges George, eller Bertie, som han kaldes af familie og venner, til at træde ind i rollen som majestæt. Undervejs i filmen forsøger han at få bugt med sit talebesvær, hvilket sker i selskab med den brilliante, men uortodokse taleterapeut Lionel Logue.

...Logue spilles med stor overbevisning af Geoffrey Rush, og især samspillet mellem Firth og Rush giver filmen den kant, der gør den interessant.
Der er masser af underspillet humor i filmen og fine replikudvekslinger de to imellem, og filmens manuskript bevæger sig fint fremad, omend filmen til tider går lidt i stå. En opstramning på pacingen ville have klædt den, men det virker trods alt. 

Der er tale om et slags kammerspil, og man kan sagtens forestille sig, at filmen kunne spilles som teaterstykke, idet fokus er på de repliktunge scener mellem især Rush og Firth.

I små men fine biroller ses bl.a. Guy Pearce og Helena Bonham-Carter som henholdsvis Edward VIII og Georges kone.

At denne film løb med årets Oscar for bedste film samt i flere andre kategorier skyldes formentlig USA's aldrig svigtende fascination af det engelske kongehus. At filmen tillige handler om 2. verdenskrig og tiden heromkring, har formentlig også bidraget. Men alle disse forkerte lodder i vægtskålen ændrer ikke på, at der er tale om et gedigent udført drama, der selvom det går lidt i tomgang nogle gange, aldrig bliver decideret kedelig. 

Det er en glimrende film, Firth er fremragende, selvom 'A Single Man', der var nomineret sidste år, burde have vundet bedste film det år med Firth som bedste hovedrolle samtidig. Sådan gik det ikke, og akademiet fik i år rettet op på det.

'The King's Speech' vil gerne være et nøgternt og realistisk historisk drama, og det virker fint som sådan. At det så er lidt langt fra den historiske virkelighed, at George IV portrætteres en anelse mere lyserødt, end han reelt var, og skønt flere historiske detaljer er enten udeladt eller bevidst ændret, for at please den amerikanske filmsmag (og Oscar-Akademiet?), gør ikke filmen dårlig, men det trækker ned i det samlede overall billede.

Filmen er ikke det mesterværk, som samtlige danske anmeldere har udråbt den til, men det er tæt på, selvom vi her på filmkorn.dk ikke falder på halen og følger direkte trop, bare fordi andre gør det. Filmen har sine mangler og fejl, men det er godt håndværk og en god historie, og mere kræver vi ikke!Din vurdering:

filmkorn.dk grafik kolonINFO

The King's Speech


Produktionsår: 2010
Alternativ titel: Kongens store tale
Instruktion: Tom Hooper
Manuskript:
Komponist: Alexandre Desplat
Fotograf: Danny Cohen
Skuespillere: Colin Firth, Helena Bonham Carter, Derek Jacobi, Robert Portal, Richard Dixon, Paul Trussell, Adrian Scarborough, Andrew Havill, Charles Armstrong, Roger Hammond, Geoffrey Rush, Calum Gittins, Jennifer Ehle, Dominic Applewhite, Ben Wimsett.
Spilletid: 118 min
Filmstudie: Bedlam Productions

Detaljeret info om The King's Speech på IMDBTilladt over 7

filmkorn.dk grafik kolonKOMMENTARER

Skriv kommentar til 'The King's Speech'.


Navn


Spamkontrol - skriv tallet 4 med bogstaver: 

Kommentar


E-mail - bliv opdateret ved nye indlæg i denne tråd.
Frivilligt felt! - din e-mail benyttes kun til denne service.


filmkorn.dk - Info og kontaktoplysninger

Hvem er vi?
Filmkorn.dk er en seriøs hobbyblog bestyret af de to højpandede filmentusiaster Hugger og Gabriel. Bloggen blev startet i 2009 under navnet navlefnuller.dk

Hvorfor filmkorn?
Det kan synes underligt, at kalde en filmside for filmkorn i en tid, hvor de analoge filmmedier er på kraftigt tilbagetog. Og så alligevel ikke; for det digitale filmmedie bruges sjovt nok ikke kun til at skabe klinisk perfekte billeder, men også til at manipulere med de digitale pixels, som må siges at være filmkornets afløser. Foto-apps som Instagram o.lign. er blevet kæmpe successer fordi de giver brugeren mulighed for at genskabe fordums tids analoge kendetegn, som bl.a. er filmkornet.

Filmkornet lever med andre ord i bedste velgående og bygger på underlig vis bro mellem de gamle og de nye medier. Se blot de mange foraer på internettet, hvor voldsomme diskussioner finder sted, hver eneste gang en filmklassiker er blevet digitalt restaureret, og teknikerne har formastet sig til at fjerne alt, hvad der kan minde om filmkorn i billedet. Den diskussion vil vi nu ikke gå ind i. Vi vil blot konstatere, at filmkornet åbenbart er kommet for at blive.

Hvad vil vi?
På filmkorn.dk vil vi anmelde film, og vi vil diskutere film. Vi håber du vil være med til at skabe et interessant site ved at kommentere vores skriblerier.

Filmkorn.dk er et hobbyprojekt, så forvent ikke en uudtømmelig kilde af anmeldelser, men en hyggelig, lille side, hvor vi skriver om film, når tiden er til det, og når vi synes, der er noget interessant at skrive om.

Hvordan anmelder vi?
Som udgangspunkt ud fra værkets præmisser og kvalitetsmæssige håndværk.
Vi vurderer en film i forhold til genre og formål - er der lagt op til underholdning eller eftertænksomhed og hvordan klarer filmen sig på disse punkter. En anmeldelse vil altid være en subjektiv vurdering - husk det!

Karakterskala:


Fremragende


Meget god


God


Middelmådig eller kedelig


Dårlig


Umådeligt dårlig

Reklamer:
Dem gør vi os ikke rigtigt i. Vi tjener ingen penge på vores anmeldelser. Vi skriver dem udelukkende for sjov - fordi film interesserer os.

Copyright:
Al tekst på siden tilhører de oprindelige forfattere som angivet ved hver enkelt artikel. Du må gerne citere fra filmkorn.dk med kildeangivelse.
Billeder brugt i anmeldelser og lignende tilhører de respektive udgivere i henhold til loven om ophavsret.

Kontakt os:
Ønsker du at kontakte os, kan du skrive en mail til os.

Filmkorn RSS-feed

Blogdesign ©, håndkodning og SEO af Peter Gabriel.

Redaktør: Peter Gabriel.

Optimized for Safari and Firefox web browsers [Valid RSS] 

 
Jumanji: Welcome to the Jungle
Jumanji: Welcome to the Jungle, Jumanji (2017), Jake Kasdan, film, plakat, poster, artwork
Jeg var faktisk ganske glad for den originale Jumanji med Robin Williams, ikke mindst fordi jeg først så den som voksen i selska ...
Læs anmeldelsen
Star Wars: The Last Jedi
Star Wars: The Last Jedi, Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi, Rian Johnson, film, plakat, poster, artwork
I Star Wars 7 blev der spillet med for sikre kort. Alt for mange plotdetaljer mindede om noget vi havde set før i den første Sta ...
Læs anmeldelsen
Murder on the Orient Express ( ...
Murder on the Orient Express ( ..., Mordet i Orientekspressen, Kenneth Branagh, film, plakat, poster, artwork
Mordet på Orientekspressen er nok ét af de mest ikoniske mordmysterier i moderne litteratur- og faktisk også filmhistorie, og p ...
Læs anmeldelsen
Justice League, Zack Snyder, film, plakat, poster, artwork Thor: Ragnarok, Taika Waititi, film, plakat, poster, artwork Kingsman: The Golden Circle, Matthew Vaughn, film, plakat, poster, artwork IT (2017), Andy Muschietti, film, plakat, poster, artwork Annabelle 2: Skabelsen, Annabelle: Creation, David F. Sandberg, film, plakat, poster, artwork Valerian and the City of a Thousand Planets, Linda og Valentin, Luc Besson, film, plakat, poster, artwork

Karakter-gennemsnit (1 film)

2018