filmkorndk

Vi bliver MEGA glade, hvis du Liker vores side.

Salt

filmkorn.dk grafik kolonFILMANMELDELSE

Salt, Phillip Noyce, film, plakat, poster, artwork

© Columbia Pictures

Af 15. sep. 2010

Karakter 4 ud af 6 stjerner (God) til SaltSalt on IMDb

13 kommentarer | Info om filmen | Trailer Salt Trailer

Gammeldags actionfilm underholder storslået.

Den australske instruktør Phillip Noyce har tidligere vist sit værd med de habile actionfilm om CIA-helten Jack Ryan i 'Patriot Games' fra 1992 og 'Clear and Present Danger' fra 1994. Sidstnævnte vidnede om en instruktør med flair for intens action, hvilket især fremgik af en scene, hvor et hold CIA-agenter er ofre for et bagholdsangreb i de små gader i Bogota, Colombia. En ekstremt effektiv scene, der stadig imponerer set med nutidens øjne.

Imellem de to actionfilm lavede Noyce den mindre vellykkede 'Sliver' fra 1993, hvor Sharon Stone endnu engang smed tøjet i et forsøg på at ride på bølgen fra kæmpesuccesen 'Basic Instinct'. Den gik ikke.

Det blev bedre i 1999, da han instruerede en ung og lidt mere kødfuld Angelina Jolie i den fine, men ikke videre mindeværdige 'The Bone Collector', hvor Jolie spiller overfor en sengeliggende Denzel Washington.

Selv om der er gået 11 år siden 'The Bone Collector', har Noyce og Jolie åbenbart ikke glemt hinanden, for med 'Salt' har de lavet deres anden film sammen.

...Det står med det samme klart, at 'Salt' er en gammeldags actionfilm. Ikke fordi den på nogen måde virker forældet, men fordi den gør det uhyrlige for en nutidig actionfilm, at den holder kameraet stille under actionscenerne.
En befrielse når man som jeg er ved at blive vanvittig over f.eks. Bourne-filmenes maniske kameraføring, der får de danske dogmefilm til at ligne lysbilledshows. Pludselig kan man se, hvad der foregår og det gør ikke actionscenerne mindre intense. Skønt!

Et andet tegn på at 'Salt' er en gammeldags actionfilm er valget af skurke. Den kolde krig er slut, men det har ikke forhindret manuskriptforfatteren Kurt Wimmer (Equilibrium) i at genopfinde den gamle sovjetfjende. Det er ganske vist ikke den sovjetiske stat vi er oppe imod, men de rester af bitre gamle mænd, der absolut ikke har accepteret Sovjetunionens fald, og som derfor har sat en meget langsigtet og udspekuleret plan i gang.

Evelyn Salt - spillet overbevisende af den radmagre Angelina Jolie - arbejder for CIA. Under en rutineafhøring af en ældre russisk afhopper bliver det påstået, at hun er en såkaldt russisk sleeper-agent, der har boet i USA i mange år, og som blot venter på at udføre den mission hendes russiske øverstbefaldende måtte udstikke. En overraskelse for alle - især da en sideløbende EKG-scanning påviser at den russiske mand taler sandt. Evelyn ser sig nødsaget til at flygte - enten for at bevise sin uskyld eller for at udføre ordren om at slå den russiske præsident ihjel.

Phillip Noyce beviser med 'Salt', at han stadigvæk kan sit kram. 'Salt' er intens og konstant spændende. Den veksler mellem det forudsigelige og det direkte overraskende, når man som tilskuer gætter med på, hvem Evelyn Salt i virkeligheden er. Plottet er med andre ord så tilpas kompliceret og interessant, at actionscenerne - som der er mange af - bevarer deres intensitet og styrke gennem hele filmens spillelængde. Dermed ikke sagt at 'Salt' genopfinder den dybe tallerken, men filmen oser af godt håndværk og en interesse i at fortælle en medrivende og lettere overdrevet historie, der leder tankerne hen på de bedste James Bond-film.

Det var en fornøjelse at se 'Salt', der i modsætning til mange andre nyere actionfilm rent faktisk er spændende under actionscenerne og ikke blot spektakulær.Din vurdering:

filmkorn.dk grafik kolonINFO

Salt


Produktionsår: 2010
Instruktion: Phillip Noyce
Manuskript:
Komponist: James Newton Howard
Fotograf: Robert Elswit
Skuespillere: Angelina Jolie, Liev Schreiber, Chiwetel Ejiofor, Daniel Olbrychski, August Diehl, Daniel Pearce, Hunt Block, Andre Braugher, Olek Krupa, Cassidy Hinkle.
Spilletid: 100 min
Filmstudie: Columbia Pictures

Detaljeret info om Salt på IMDB

filmkorn.dk grafik kolonKOMMENTARER

Skriv kommentar til 'Salt'.


Navn


Spamkontrol - skriv tallet 4 med bogstaver: 

Kommentar


E-mail - bliv opdateret ved nye indlæg i denne tråd.
Frivilligt felt! - din e-mail benyttes kun til denne service.


filmkorn.dk - Info og kontaktoplysninger

Hvem er vi?
Filmkorn.dk er en seriøs hobbyblog bestyret af de to højpandede filmentusiaster Hugger og Gabriel. Bloggen blev startet i 2009 under navnet navlefnuller.dk

Hvorfor filmkorn?
Det kan synes underligt, at kalde en filmside for filmkorn i en tid, hvor de analoge filmmedier er på kraftigt tilbagetog. Og så alligevel ikke; for det digitale filmmedie bruges sjovt nok ikke kun til at skabe klinisk perfekte billeder, men også til at manipulere med de digitale pixels, som må siges at være filmkornets afløser. Foto-apps som Instagram o.lign. er blevet kæmpe successer fordi de giver brugeren mulighed for at genskabe fordums tids analoge kendetegn, som bl.a. er filmkornet.

Filmkornet lever med andre ord i bedste velgående og bygger på underlig vis bro mellem de gamle og de nye medier. Se blot de mange foraer på internettet, hvor voldsomme diskussioner finder sted, hver eneste gang en filmklassiker er blevet digitalt restaureret, og teknikerne har formastet sig til at fjerne alt, hvad der kan minde om filmkorn i billedet. Den diskussion vil vi nu ikke gå ind i. Vi vil blot konstatere, at filmkornet åbenbart er kommet for at blive.

Hvad vil vi?
På filmkorn.dk vil vi anmelde film, og vi vil diskutere film. Vi håber du vil være med til at skabe et interessant site ved at kommentere vores skriblerier.

Filmkorn.dk er et hobbyprojekt, så forvent ikke en uudtømmelig kilde af anmeldelser, men en hyggelig, lille side, hvor vi skriver om film, når tiden er til det, og når vi synes, der er noget interessant at skrive om.

Hvordan anmelder vi?
Som udgangspunkt ud fra værkets præmisser og kvalitetsmæssige håndværk.
Vi vurderer en film i forhold til genre og formål - er der lagt op til underholdning eller eftertænksomhed og hvordan klarer filmen sig på disse punkter. En anmeldelse vil altid være en subjektiv vurdering - husk det!

Karakterskala:


Fremragende


Meget god


God


Middelmådig eller kedelig


Dårlig


Umådeligt dårlig

Reklamer:
Dem gør vi os ikke rigtigt i. Vi tjener ingen penge på vores anmeldelser. Vi skriver dem udelukkende for sjov - fordi film interesserer os.

Copyright:
Al tekst på siden tilhører de oprindelige forfattere som angivet ved hver enkelt artikel. Du må gerne citere fra filmkorn.dk med kildeangivelse.
Billeder brugt i anmeldelser og lignende tilhører de respektive udgivere i henhold til loven om ophavsret.

Kontakt os:
Ønsker du at kontakte os, kan du skrive en mail til os.

Filmkorn RSS-feed

Blogdesign ©, håndkodning og SEO af Peter Gabriel.

Redaktør: Peter Gabriel.

Optimized for Safari and Firefox web browsers [Valid RSS] 

 
The Predator
The Predator, Shane Black, film, plakat, poster, artwork
Der skal en vis portion selvtillid til for at bygge videre på en franchise, som begyndte med to gode film i henholdsvis 1987 og 1 ...
Læs anmeldelsen
The Equalizer 2
The Equalizer 2, Antoine Fuqua, film, plakat, poster, artwork
Den gamle 80er serie ligner ikke de indtil videre to film i Equalizer-serien. Den første film var intens og effektiv, og denne op ...
Læs anmeldelsen
The Meg
The Meg, Megalodon, Jon Turteltaub, film, plakat, poster, artwork
Film om hajer har af en eller anden grund altid fascineret filmgængere, naturligvis med Spielberg’s klassiker Jaws (1975) som y ...
Læs anmeldelsen
Mission: Impossible - Fallout, MI6, Christopher McQuarrie, film, plakat, poster, artwork Mamma Mia! Here We Go Again, Ol Parker, film, plakat, poster, artwork Sicario: Day of the Soldado, Sicario 2: Soldado, Stefano Sollima, film, plakat, poster, artwork Skyscraper, Rawson Marshall Thurber, film, plakat, poster, artwork Hereditary, Ondskabens hus, Ari Aster, film, plakat, poster, artwork Den skyldige, The Guilty, Gustav Möller, film, plakat, poster, artwork

Karakter-gennemsnit (26 film)

2018