filmkorndk

Vi bliver MEGA glade, hvis du Liker vores side.

Rise of the Planet of the Apes

filmkorn.dk grafik kolonFILMANMELDELSE

Rise of the Planet of the Apes, Rupert Wyatt, Abernes planet: Oprindelsen, film, plakat, poster, artwork

© Chernin Entertainment

Af 10. aug. 2011

Karakter 4 ud af 6 stjerner (God) til Rise of the Planet of the Apes - Abernes planet: OprindelsenRise of the Planet of the Apes on IMDb

1 kommentarer | Info om filmen | Trailer Rise of the Planet of the Apes Trailer

Forhistorien til 'Abernes planet' overrasker positivt.

Det var med blandede følelser, at jeg løste billet til ‘Rise of the Planet of the Apes'. For det første fordi den oprindelige ‘Planet of the Apes' fra 1968 blev efterfulgt af så mange underlødige fortsættelser, at franchisen endte som en parodi på sig selv. For det andet fordi traileren til seneste abe-epos er lettere fesen. Og for det tredje fordi selv samme trailer fokuserer mistænkeligt meget på det faktum, at effekterne er lavet af folkene, der med blå mænd og seks-benede heste dækkede over den tynde historie i ‘Avatar'.Men så er der jo også lige den detalje, at filmen er instrueret af Rupert Wyatt, der imponerede med sin spillefilmsdebut ‘The Escapist'. Kunne aberne mon gå hen og overraske?Det korte svar er ja, for ‘Rise of the Planet of the Apes' er en forbandet underholdende film.Hvor sommerens andre stort anlagte blockbustere har skuffet fælt er ‘Rise of the Planet of the Apes' en helt anden oplevelse. Den giver sig tid til karakterudvikling - især blandt aberne. Actionsekvenserne er for det meste afdæmpede, og historien - der lægger sig fint op af klassikeren fra 1968 - er både interessant og har noget på hjerte.James Franco har ellers taget afstand til filmen, da den - som det ofte sker i Hollywood - har været offer for adskillige omskrivninger og reshoots undervejs. Det har ifølge Franco medført, at filmens oprindelige, karakterdrevne drama har måttet vige pladsen til fordel for flere påklistrede actionscener - og det kan faktisk godt mærkes. Freida Pinto som spiller Wills kæreste Caroline er f.eks. en af de karakterer, der tydeligvis har lidt under disse ændringer. Hendes rolle er pånær en enkelt scene fuldstændig ligegyldig for filmen.

...‘Rise of the Planet of the Apes' fungerer overordnet set rigtigt godt. En stramt fortalt film, der med en sjælden tålmodighed fortæller sin spændende historie uden for mange dikkedarer.

Aben Caesar - som er filmens egentlige hovedperson - er meget troværdig og den udvikling han gennemgår i filmen tilpas nuanceret. Ligeledes er forholdet mellem den unge forsker Will (James Franco) og hans fader (spillet af den altid fremragende John Lithgow) fint skildret, omend filmen sagtens kunne have brugt endnu mere tid på de etiske valg Will tager i forhold til faderens alzheimer, som han forsøger at behandle med en aggressiv virus, han selv har udviklet.Ærgerligt er det derfor, at filmens antagonister er reduceret til stereotype idioter, der praktisk talt vrisser sig gennem hele filmen, og hvis nederdrægtige adfærd er så klichéfyldt, at det føles som om de medvirker i en helt anden og dårligere film. Dyrepassernes usle behandling af Caesar gør f.eks. at hans forvandling fra nuttet chimpanse til oprørsleder føles alt for letkøbt og forceret, mens det skruppelløse medicinalfirmas lemfældige omgang med Wills testresultater gør dramaet meget sort/hvidt. Man er ikke et øjeblik i tvivl om, hvem der er de gode og de onde.Da det endelige opgør nærmer sig tager filmen sig nogle irriterende friheder, der medfører at ca. 30 aber pludselig er blevet til flere hundrede. Helt sikkert for at få det til at se mere imponerende ud, men fuldstændig unødvendigt, da historien indtil da har bygget på afdæmpet troværdighed fremfor storslået bulder og brag. Det får finalen til at virke flad og uvedkommende, da man efterhånden har set så mange computergenerede slag, at det ikke rigtigt imponerer mere, men blot føles trættende.Disse kritikpunkter betyder, at der ryger et par stjerner fra karakteren, men ændrer ikke ved, at ‘Rise of the Planet of the Apes' er en fantastisk underholdende film, der især i de første to tredjedele opslugte mig totalt. Hvis bare den havde holdt sin sti ren ville den have været perfekt.De computerskabte aber - omend de ikke altid er 100% overbevisende - fungerer fint, og især Caesar udviser et imponerende følelsesregister, som gør ham elskværdig som karakter og troværdig som oprørsleder.Midt under rulleteksterne bliver der på ganske raffineret vis lagt op til en fortsættelse. Skulle det vise sig, at filmen flopper (hvilket der ikke er noget, der tyder på) kan den sagtens stå alene, men som det er nu kan jeg næsten ikke vente på at få historien om Caesar fortalt færdig - gerne uden at Hollywoods pengemænd blander sig.Din vurdering:

filmkorn.dk grafik kolonINFO

Rise of the Planet of the Apes


Produktionsår: 2011
Alternativ titel: Abernes planet: Oprindelsen
Instruktion: Rupert Wyatt
Manuskript:
Komponist: Patrick Doyle
Fotograf: Andrew Lesnie
Skuespillere: James Franco, Freida Pinto, John Lithgow, Brian Cox, Tom Felton, David Oyelowo, Tyler Labine, Jamie Harris, David Hewlett, Ty Olsson, Madison Bell, Makena Joy, Kevin O'Grady, Sean Tyson, Jack Kuris.
Spilletid: 105 min
Filmstudie: Chernin Entertainment

Detaljeret info om Rise of the Planet of the Apes på IMDBTilladt over 11

filmkorn.dk grafik kolonKOMMENTARER

Skriv kommentar til 'Rise of the Planet of the Apes'.


Navn


Spamkontrol - skriv tallet 4 med bogstaver: 

Kommentar


E-mail - bliv opdateret ved nye indlæg i denne tråd.
Frivilligt felt! - din e-mail benyttes kun til denne service.


filmkorn.dk - Info og kontaktoplysninger

Hvem er vi?
Filmkorn.dk er en seriøs hobbyblog bestyret af de to højpandede filmentusiaster Hugger og Gabriel. Bloggen blev startet i 2009 under navnet navlefnuller.dk

Hvorfor filmkorn?
Det kan synes underligt, at kalde en filmside for filmkorn i en tid, hvor de analoge filmmedier er på kraftigt tilbagetog. Og så alligevel ikke; for det digitale filmmedie bruges sjovt nok ikke kun til at skabe klinisk perfekte billeder, men også til at manipulere med de digitale pixels, som må siges at være filmkornets afløser. Foto-apps som Instagram o.lign. er blevet kæmpe successer fordi de giver brugeren mulighed for at genskabe fordums tids analoge kendetegn, som bl.a. er filmkornet.

Filmkornet lever med andre ord i bedste velgående og bygger på underlig vis bro mellem de gamle og de nye medier. Se blot de mange foraer på internettet, hvor voldsomme diskussioner finder sted, hver eneste gang en filmklassiker er blevet digitalt restaureret, og teknikerne har formastet sig til at fjerne alt, hvad der kan minde om filmkorn i billedet. Den diskussion vil vi nu ikke gå ind i. Vi vil blot konstatere, at filmkornet åbenbart er kommet for at blive.

Hvad vil vi?
På filmkorn.dk vil vi anmelde film, og vi vil diskutere film. Vi håber du vil være med til at skabe et interessant site ved at kommentere vores skriblerier.

Filmkorn.dk er et hobbyprojekt, så forvent ikke en uudtømmelig kilde af anmeldelser, men en hyggelig, lille side, hvor vi skriver om film, når tiden er til det, og når vi synes, der er noget interessant at skrive om.

Hvordan anmelder vi?
Som udgangspunkt ud fra værkets præmisser og kvalitetsmæssige håndværk.
Vi vurderer en film i forhold til genre og formål - er der lagt op til underholdning eller eftertænksomhed og hvordan klarer filmen sig på disse punkter. En anmeldelse vil altid være en subjektiv vurdering - husk det!

Karakterskala:


Fremragende


Meget god


God


Middelmådig eller kedelig


Dårlig


Umådeligt dårlig

Reklamer:
Dem gør vi os ikke rigtigt i. Vi tjener ingen penge på vores anmeldelser. Vi skriver dem udelukkende for sjov - fordi film interesserer os.

Copyright:
Al tekst på siden tilhører de oprindelige forfattere som angivet ved hver enkelt artikel. Du må gerne citere fra filmkorn.dk med kildeangivelse.
Billeder brugt i anmeldelser og lignende tilhører de respektive udgivere i henhold til loven om ophavsret.

Kontakt os:
Ønsker du at kontakte os, kan du skrive en mail til os.

Filmkorn RSS-feed

Blogdesign ©, håndkodning og SEO af Peter Gabriel.

Redaktør: Peter Gabriel.

Optimized for Safari and Firefox web browsers [Valid RSS] 

 
Aquaman
Aquaman, James Wan, film, plakat, poster, artwork
Der lægges hårdt ud med en alt for stramt klippet forhistorie om Aquamans forældre, der i Temuera Morrisons og Nicole Kidmans f ...
Læs anmeldelsen
Den tid på året
Den tid på året, Paprika Steen, film, plakat, poster, artwork
Dysfuktionalitet er ligeså synonymt med jul som brunkager og gløgg. Jeg tror ikke der findes nogen, der ikke kan genkende mi ...
Læs anmeldelsen
Overlord
Overlord, Julius Avery, film, plakat, poster, artwork
Genrefilm har ofte et skær af b-film over sig, som kommer til udtryk i tilforladeligt skuespil, uinspirerende klipning og en svin ...
Læs anmeldelsen
Halloween, David Gordon Green, film, plakat, poster, artwork The Predator, Shane Black, film, plakat, poster, artwork The Equalizer 2, Antoine Fuqua, film, plakat, poster, artwork The Meg, Megalodon, Jon Turteltaub, film, plakat, poster, artwork Mission: Impossible - Fallout, MI6, Christopher McQuarrie, film, plakat, poster, artwork Mamma Mia! Here We Go Again, Ol Parker, film, plakat, poster, artwork

Karakter-gennemsnit (30 film)

2018