filmkorndk

Vi bliver MEGA glade, hvis du Liker vores side.

Pride

filmkorn.dk grafik kolonFILMANMELDELSE

Pride, Matthew Warchus, film, plakat, poster, artwork

© Pathé

Af 31. jul. 2015

Karakter 5 ud af 6 stjerner (Meget god) til PridePride on IMDb

Skriv kommentar | Info om filmen | Trailer Pride Trailer

Britisk Cannes-bidrag fra 2014 er et varmt og kærligt portræt af minoriteter og deres kamp for accept og forståelse.

Da jeg for nylig genså ”Billy Elliot” gik det op for mig, hvor meget jeg reelt savnede den genre, nemlig den britiske socialrealisme, hvor fokus er på en trøstelsløs hverdag i 80’ernes ”Thatcher-England”, hvor hver dag er en kamp, og hvor den lille arbejder kæmper mod samfundets krav om globalisering og modernisering, hvor hele samfund blev knust under åget fra storbyernes krav om fremdrift, uanset hvad.

”Billy Elliot” er et smukt portræt af en landsby, hvor minedrift er stort set eneste indtægtskilde, og hvor byen ligger i direkte konfrontation med samfundet midt i en langvarig og hård strejke, hvor arbejderne kæmpede for løn-, arbejds- og levevilkår. Den historie foregår i et trøsteløst England, og er et hjertevarmt og poetisk potræt af den unge 10-årige Billy, der vil være Balletdanser blandt macho-minearbejdere i et samfund, hvor kønsrollerne er helt klart fordelt.

”Pride” foregår i præcist samme tidsrum, omdrejningspunktet den samme strejke og med det samme på spil. ”Pride” er også en feel-good film som ”Billy Elliot”, men hvor ”Billy Elliot”s fokus var den nære familiemæssige relation mellem far og søn i krydsfeltet kønsroller og familielivet generelt, så er ”Pride” en film der handler om de mere generelle aspekter af det engelske samfund, særligt minoriteternes rettigheder og muligheder for at være til stede. Til stede som sig selv, til stede og accepteret og til stede med egen identitet.

Filmen er baseret på en sand historie og handler om en gruppe homoseksuelle, der vælger at støtte de strejkende minearbejdere ud fra tanken om, at minearbejderne – ligesom de homoseksuelle på det tidspunkt – var under pres fra samfundet, politiet og staten generelt. Filmen følger den lille gruppe homoseksuelle i deres møde med macho-kulturen i minelandsbyerne, homofobien, der florerede stort dengang i midt 80’erne og kultur-sammenstødene som følge deraf.

... Der er tale om en feel-good film, der i bund og grund handler om respekt. Den handler om respekt for andre, respekt for forskellighed og ikke mindst respekt for det fremmede.
Den er et faktisk ret politisk i sit budskab, noget der givetvis vil byde nogen biografgængere imod, men den handler ikke så meget om socialisme, men mere om gensidig respekt og forståelse for, at vi alle er forskellige, og at man er stærkere, hvis man står sammen og kæmper sammen, uanset hvilken minoritet man tilhører.

Filmens pace er rigtig fint, og den bliver aldrig moraliserende eller docerende. Der er tale om et ret nøgternt og nøgent portræt af begge kulturer, og det er bestemt en film, der på realistisk vis viser de to grupper nærme sig hinanden.

Alle roller er særdeles flot castet, og den underspillede realistiske stil virker flot gennem filmen, hvis plot er både rørende, sjovt og med anledning til stor eftertænksomhed.

Jeg græd, grinede og forargedes sammen med filmens portrætter af rigtige mennesker, der under ekstraordinære omstændigheder lærte at respektere det, der var anderledes, og som lærte at sammenhold er vejen frem, når man kæmper for en sag.

”Pride” virker på alle planer og er en fin film med et stærkt socialrealistisk tilsnit, noget der i den grad savnes i biografen efterhånden, hvor man oftest præsenteres for mere glitrede eller i modsat fald overdramatiserede dystopier af samfund i forfald. ”Pride” undgår flot det sidste og formår at være både underholdende og oplysende på samme tid, samtidig med at den er stærkt underholdende og ret sjov undervejs.

Der er tale om en lille filmperle.Din vurdering:

filmkorn.dk grafik kolonINFO

Pride


Produktionsår: 2014
Instruktion: Matthew Warchus
Manuskript:
Komponist: Christopher Nightingale
Fotograf: Tat Radcliffe
Skuespillere: Ben Schnetzer, Abram Rooney, Jim McManus, George MacKay, Monica Dolan, Matthew Flynn, Andrew Scott, Joseph Gilgun, Faye Marsay, Freddie Fox, Lucy Timmons, Jordan Metcalfe, Roger Morlidge, Dean Ashton, Chris Overton.
Spilletid: 119 min
Filmstudie: Pathé

Detaljeret info om Pride på IMDBTilladt for alle

filmkorn.dk grafik kolonKOMMENTARER

Skriv kommentar til 'Pride'.


Navn


Spamkontrol - skriv tallet 4 med bogstaver: 

Kommentar


E-mail - bliv opdateret ved nye indlæg i denne tråd.
Frivilligt felt! - din e-mail benyttes kun til denne service.


filmkorn.dk - Info og kontaktoplysninger

Hvem er vi?
Filmkorn.dk er en seriøs hobbyblog bestyret af de to højpandede filmentusiaster Hugger og Gabriel. Bloggen blev startet i 2009 under navnet navlefnuller.dk

Hvorfor filmkorn?
Det kan synes underligt, at kalde en filmside for filmkorn i en tid, hvor de analoge filmmedier er på kraftigt tilbagetog. Og så alligevel ikke; for det digitale filmmedie bruges sjovt nok ikke kun til at skabe klinisk perfekte billeder, men også til at manipulere med de digitale pixels, som må siges at være filmkornets afløser. Foto-apps som Instagram o.lign. er blevet kæmpe successer fordi de giver brugeren mulighed for at genskabe fordums tids analoge kendetegn, som bl.a. er filmkornet.

Filmkornet lever med andre ord i bedste velgående og bygger på underlig vis bro mellem de gamle og de nye medier. Se blot de mange foraer på internettet, hvor voldsomme diskussioner finder sted, hver eneste gang en filmklassiker er blevet digitalt restaureret, og teknikerne har formastet sig til at fjerne alt, hvad der kan minde om filmkorn i billedet. Den diskussion vil vi nu ikke gå ind i. Vi vil blot konstatere, at filmkornet åbenbart er kommet for at blive.

Hvad vil vi?
På filmkorn.dk vil vi anmelde film, og vi vil diskutere film. Vi håber du vil være med til at skabe et interessant site ved at kommentere vores skriblerier.

Filmkorn.dk er et hobbyprojekt, så forvent ikke en uudtømmelig kilde af anmeldelser, men en hyggelig, lille side, hvor vi skriver om film, når tiden er til det, og når vi synes, der er noget interessant at skrive om.

Hvordan anmelder vi?
Som udgangspunkt ud fra værkets præmisser og kvalitetsmæssige håndværk.
Vi vurderer en film i forhold til genre og formål - er der lagt op til underholdning eller eftertænksomhed og hvordan klarer filmen sig på disse punkter. En anmeldelse vil altid være en subjektiv vurdering - husk det!

Karakterskala:


Fremragende


Meget god


God


Middelmådig eller kedelig


Dårlig


Umådeligt dårlig

Reklamer:
Dem gør vi os ikke rigtigt i. Vi tjener ingen penge på vores anmeldelser. Vi skriver dem udelukkende for sjov - fordi film interesserer os.

Copyright:
Al tekst på siden tilhører de oprindelige forfattere som angivet ved hver enkelt artikel. Du må gerne citere fra filmkorn.dk med kildeangivelse.
Billeder brugt i anmeldelser og lignende tilhører de respektive udgivere i henhold til loven om ophavsret.

Kontakt os:
Ønsker du at kontakte os, kan du skrive en mail til os.

Filmkorn RSS-feed

Blogdesign ©, håndkodning og SEO af Peter Gabriel.

Redaktør: Peter Gabriel.

Optimized for Safari and Firefox web browsers [Valid RSS] 

 
A Star Is Born
A Star Is Born, Bradley Cooper, film, plakat, poster, artwork
A Star Is Born er et remake af et remake af et remake. Ja, Hollywood er ikke særligt opfindsomme længere, og man graver dybere o ...
Læs anmeldelsen
Aquaman
Aquaman, James Wan, film, plakat, poster, artwork
Der lægges hårdt ud med en alt for stramt klippet forhistorie om Aquamans forældre, der i Temuera Morrisons og Nicole Kidmans f ...
Læs anmeldelsen
Den tid på året
Den tid på året, Paprika Steen, film, plakat, poster, artwork
Dysfuktionalitet er ligeså synonymt med jul som brunkager og gløgg. Jeg tror ikke der findes nogen, der ikke kan genkende mi ...
Læs anmeldelsen
Overlord, Julius Avery, film, plakat, poster, artwork Halloween, David Gordon Green, film, plakat, poster, artwork The Predator, Shane Black, film, plakat, poster, artwork The Equalizer 2, Antoine Fuqua, film, plakat, poster, artwork The Meg, Megalodon, Jon Turteltaub, film, plakat, poster, artwork Mission: Impossible - Fallout, MI6, Christopher McQuarrie, film, plakat, poster, artwork

Karakter-gennemsnit (0 film)

2019