filmkorndk

Vi bliver MEGA glade, hvis du Liker vores side.

Oblivion

filmkorn.dk grafik kolonFILMANMELDELSE

Oblivion, Joseph Kosinski, film, plakat, poster, artwork

© Universal Pictures

Af 12. apr. 2013

Karakter 5 ud af 6 stjerner (Meget god) til OblivionOblivion on IMDb

5 kommentarer | Info om filmen | Trailer Oblivion Trailer

Glem alt om Tom Cruise. Historien er stjernen i spændende science fiction-film.

Jeg kunne ikke lade være med at tænke på Wall-E, da jeg så "Oblivion". Du ved, den lille skralderobot der er efterladt på jorden for at rydde op efter menneskene. Tom Cruises karakter Jack Harper lider nemlig lidt den samme skæbne. Han reparerer robotter på en jordklode, der er smadret efter en altødelæggende krig, hvor vi i kampen mod en udenjordisk race måtte ty til atomvåben. Vi vandt kampen, men mistede jorden der er ubeboelig på grund af den høje radioaktivitet.Droiderne som Harper reparerer forsvarer nogle kæmpemæssige havanlæg, der tømmer verdenshavene for vand, som vi skal bruge på Titan, Saturns største måne, hvor menneskene har slået sig ned. De såkaldte kødgribbe (scavs) som angreb os er nemlig stadig på jorden, hvor de gør alt for at sabotere menneskenes forehavende.Samtidig med rutinereparationerne er Harper plaget af tilbagevendende drømme, som han ikke kan forstå, og som alle handler om den samme pige, der står på toppen af Empire State Building. Hvem er hun og hvorfor drømmer han om tiden før krigen, hvor han slet ikke var født? Et nagende spørgsmål, der kun bliver endnu mere mystisk, da pigen dukker op i en rumkapsel fra et nedstyrtet rumskib. I live!

... "Oblivion" er en yderst vellykket science fiction-film, der konstant fik mig til at gætte på, hvad der nu ville ske.
Den er langsomt fortalt, men aldrig kedelig. Tom Cruise er fin i hovedrollen, men det er historien og de overraskelser den har at byde på, der er filmens stjerne. Et intelligent plot der formår at stille en masse spørgsmål, hvoraf nogen besvares mens andre klogeligt overlades til publikum, så mystikken og følelsen af noget der er langt vildere end vores fatteevne bevares.Til at begynde med virker historien nu ellers temmelig banal. Tech-snakken præger den floskelfyldte dialog og Harpers forhold til sin makker og eneste menneskelige kontakt, Vika, synes udtænkt af en liderlig teenagedreng med hang til rugby. Men der er en mening med det hele, som langsomt afsløres i løbet af filmens spillelængde, hvor vi bliver klogere på Harpers fortid, kødgribbene og den kæmpemæssige rumstation, som huser kommandocentralen og de mennesker, som endnu ikke er sendt videre til Titan.Kosinski har et godt greb om historien (og genren), der konstant er spændende, stemningsfuld og afsindig flot rent visuelt. Som en kontrast til Tron's mørke univers er "Oblivion" nærmest kridhvid. En farve(?) der gradvist ændrer sig i løbet af filmen i takt med Harpers opdagelser. En fin detalje.


Enkelte handlingsforløb skal ikke gåes for meget efter i sømmene, for så begynder historien at falde fra hinanden, men overordnet set er plottet ganske solidt og den verden Kosinski har skabt er yderst troværdig.Kosinski har lånt fra flere kendte science fiction-værker, så både HAL9000 fra "Rumrejsen år 2001", ED-209 fra "Robocop" (de flyvende droider) og førnævnte "Wall-E" gemmer sig i filmens design og historie. Det giver en følelse af deja vu, men ikke på en negativ måde. "Oblivion" får lov at være sin egen, men viser sin kærlighed til genren ved at hylde de værker, som folkene bag ser op til.Det er Joseph Kosinskis anden film som instruktør. Hans første var "Tron: Legacy", så man må sige, at hans CV allerede er temmelig imponerende. Med "Oblivion" har han lavet endnu en lækker og underholdende science fiction-film. Noget mindre nørdet end "Tron: Legacy", men stadig ægte science fiction. Mere af det, tak!Din vurdering:

filmkorn.dk grafik kolonINFO

Oblivion


Produktionsår: 2013
Instruktion: Joseph Kosinski
Manuskript:
Komponist: Anthony Gonzalez, M.8.3, Joseph Trapanese
Fotograf: Claudio Miranda
Skuespillere: Tom Cruise, Morgan Freeman, Olga Kurylenko, Andrea Riseborough, Nikolaj Coster-Waldau, Melissa Leo, Zoe Bell, Abigail Lowe, Isabelle Lowe, David Madison, John L. Armijo, Fileena Bahris, Joanne Bahris, Andrew Breland, Lindsay Clift.
Spilletid: 126 min
Filmstudie: Universal Pictures

Detaljeret info om Oblivion på IMDBTilladt over 11

filmkorn.dk grafik kolonKOMMENTARER

Skriv kommentar til 'Oblivion'.


Navn


Spamkontrol - skriv tallet 4 med bogstaver: 

Kommentar


E-mail - bliv opdateret ved nye indlæg i denne tråd.
Frivilligt felt! - din e-mail benyttes kun til denne service.


filmkorn.dk - Info og kontaktoplysninger

Hvem er vi?
Filmkorn.dk er en seriøs hobbyblog bestyret af de to højpandede filmentusiaster Hugger og Gabriel. Bloggen blev startet i 2009 under navnet navlefnuller.dk

Hvorfor filmkorn?
Det kan synes underligt, at kalde en filmside for filmkorn i en tid, hvor de analoge filmmedier er på kraftigt tilbagetog. Og så alligevel ikke; for det digitale filmmedie bruges sjovt nok ikke kun til at skabe klinisk perfekte billeder, men også til at manipulere med de digitale pixels, som må siges at være filmkornets afløser. Foto-apps som Instagram o.lign. er blevet kæmpe successer fordi de giver brugeren mulighed for at genskabe fordums tids analoge kendetegn, som bl.a. er filmkornet.

Filmkornet lever med andre ord i bedste velgående og bygger på underlig vis bro mellem de gamle og de nye medier. Se blot de mange foraer på internettet, hvor voldsomme diskussioner finder sted, hver eneste gang en filmklassiker er blevet digitalt restaureret, og teknikerne har formastet sig til at fjerne alt, hvad der kan minde om filmkorn i billedet. Den diskussion vil vi nu ikke gå ind i. Vi vil blot konstatere, at filmkornet åbenbart er kommet for at blive.

Hvad vil vi?
På filmkorn.dk vil vi anmelde film, og vi vil diskutere film. Vi håber du vil være med til at skabe et interessant site ved at kommentere vores skriblerier.

Filmkorn.dk er et hobbyprojekt, så forvent ikke en uudtømmelig kilde af anmeldelser, men en hyggelig, lille side, hvor vi skriver om film, når tiden er til det, og når vi synes, der er noget interessant at skrive om.

Hvordan anmelder vi?
Som udgangspunkt ud fra værkets præmisser og kvalitetsmæssige håndværk.
Vi vurderer en film i forhold til genre og formål - er der lagt op til underholdning eller eftertænksomhed og hvordan klarer filmen sig på disse punkter. En anmeldelse vil altid være en subjektiv vurdering - husk det!

Karakterskala:


Fremragende


Meget god


God


Middelmådig eller kedelig


Dårlig


Umådeligt dårlig

Reklamer:
Dem gør vi os ikke rigtigt i. Vi tjener ingen penge på vores anmeldelser. Vi skriver dem udelukkende for sjov - fordi film interesserer os.

Copyright:
Al tekst på siden tilhører de oprindelige forfattere som angivet ved hver enkelt artikel. Du må gerne citere fra filmkorn.dk med kildeangivelse.
Billeder brugt i anmeldelser og lignende tilhører de respektive udgivere i henhold til loven om ophavsret.

Kontakt os:
Ønsker du at kontakte os, kan du skrive en mail til os.

Filmkorn RSS-feed

Blogdesign ©, håndkodning og SEO af Peter Gabriel.

Redaktør: Peter Gabriel.

Optimized for Safari and Firefox web browsers [Valid RSS] 

 
A Star Is Born
A Star Is Born, Bradley Cooper, film, plakat, poster, artwork
A Star Is Born er et remake af et remake af et remake. Ja, Hollywood er ikke særligt opfindsomme længere, og man graver dybere o ...
Læs anmeldelsen
Aquaman
Aquaman, James Wan, film, plakat, poster, artwork
Der lægges hårdt ud med en alt for stramt klippet forhistorie om Aquamans forældre, der i Temuera Morrisons og Nicole Kidmans f ...
Læs anmeldelsen
Den tid på året
Den tid på året, Paprika Steen, film, plakat, poster, artwork
Dysfuktionalitet er ligeså synonymt med jul som brunkager og gløgg. Jeg tror ikke der findes nogen, der ikke kan genkende mi ...
Læs anmeldelsen
Overlord, Julius Avery, film, plakat, poster, artwork Halloween, David Gordon Green, film, plakat, poster, artwork The Predator, Shane Black, film, plakat, poster, artwork The Equalizer 2, Antoine Fuqua, film, plakat, poster, artwork The Meg, Megalodon, Jon Turteltaub, film, plakat, poster, artwork Mission: Impossible - Fallout, MI6, Christopher McQuarrie, film, plakat, poster, artwork

Karakter-gennemsnit (0 film)

2019