filmkorndk

Vi bliver MEGA glade, hvis du Liker vores side.

Moon

filmkorn.dk grafik kolonFILMANMELDELSE

Moon, Duncan Jones, film, plakat, poster, artwork

© Liberty Films UK

Af 18. apr. 2010

Karakter 4 ud af 6 stjerner (God) til MoonMoon on IMDb

5 kommentarer | Info om filmen | Trailer Moon Trailer

Intelligent og spændende science fiction med den fremragende Sam Rockwell.

Overset og alene, sådan har hovedpersonen det i denne film. Nogenlunde på samme måde har filmen sikkert haft det, eftersom den kun sparsomt er blevet sat op i biografen både herhjemme og i udlandet. En skam, da filmen er et interessant bekendtskab.

'Moon' handler om en mand, som har indgået en 3-årig kontrakt med et selskab, hvis indtægtskilde er et særligt stof, der høstes på månen og som skal sikre jordens stigende energibehov. Som eneste mand på pinden gøres han selskab af den kunstigt intelligente computer ”Gerty”. Den ensomme mand spilles overbevisende af Sam Rockwell, der leverer både dybde og realisme, mens stemmen til ”Gerty” leveres af den altid gode Kevin Spacey.

For at undgå spoilers vil jeg intet sige om plottet udover, at det er et fængende og interessant plot, der er vanskeligt at gennemskue og forudse, men samtidig medrivende og særdeles interessant.

Filmen er science fiction af den intelligente slags. En film der både formår at underholde, oplyse og inspirere til eftertænksomhed. Den varer 1 ½ time, en sjældenhed nutildags, hvor alle film efterhånden varer over 2 timer, og det klæder den meget. Plottet, omend medrivende, er simpelt og ikke har brug for mere tid til at udfolde sig. Det er rart med en film, der vil fortælle en historie uden at overdrive, puste den op eller gå ad unødvendige narrative stier.

Rockwells præstation sammenholdt med det tætte og simple plot gør, at det føles som et kammerspil, hvor Rockwells præstation i høj grad bærer filmen og løfter den. Skuespillet suppleres fint af underspillede og realistiske effekter, og det er dejligt med en science fiction film, der for ikke gør brug af CGI, men i stedet hylder de gamle idealer og gyldne tider med modeller og simpel mekanik. Ikke alle effekter er lige overbevisende, men i det store og hele virker det fint.

Er det et mesterværk? Nej, flere ting gør, at filmen ikke når helt op at ringe.

Plottet lægger op til mere, og undervejs kan man ikke lade være med at tænke, at der må være mere end øjet ser, men slutningen af filmen, skønt udmærket og i tråd med resten af filmen, er en anelse skuffende, hvis man som jeg gerne ser at film har masser af lag, der langsomt pilles af. Det er ikke en twist-ending jeg kræver, men jeg havde grundet det intelligente skuespil og langsomt opbyggede plot regnet med, at noget mere stak under. Det gjorde der ikke.

Men okay, filmen virker efter hensigten og det skal den have ros for. Det er altid dejligt at se Science fiction ”done right”, idet genren alt for ofte på det seneste er ren ramasjang uden substans. Her er der substans og kimen til en klassiker bliver lagt, men filmen insisterer på at være simpel, hvilket også er okay, men små ændringer i manuskriptet ville løfte historien.

Med alt dette sagt vil jeg sige, at filmen, der er instrueret af debutanten Duncan Jones (David Bowies søn), som også har skrevet historien, er et særdeles hæderligt forsøg på at tilføje genren noget af den gamle magi ('2001 - A Space Odyssey', 'Blade Runner' og 'Solaris' (original) m.fl.).Din vurdering:

filmkorn.dk grafik kolonINFO

Moon


Produktionsår: 2009
Instruktion: Duncan Jones
Manuskript:
Komponist: Clint Mansell
Fotograf: Gary Shaw
Skuespillere: Sam Rockwell, Kevin Spacey, Dominique McElligott, Rosie Shaw, Adrienne Shaw, Kaya Scodelario, Benedict Wong, Matt Berry, Malcolm Stewart, Robin Chalk.
Spilletid: 97 min
Filmstudie: Liberty Films UK

Detaljeret info om Moon på IMDBTilladt over 15

filmkorn.dk grafik kolonKOMMENTARER

Skriv kommentar til 'Moon'.


Navn


Spamkontrol - skriv tallet 4 med bogstaver: 

Kommentar


E-mail - bliv opdateret ved nye indlæg i denne tråd.
Frivilligt felt! - din e-mail benyttes kun til denne service.


filmkorn.dk - Info og kontaktoplysninger

Hvem er vi?
Filmkorn.dk er en seriøs hobbyblog bestyret af de to højpandede filmentusiaster Hugger og Gabriel. Bloggen blev startet i 2009 under navnet navlefnuller.dk

Hvorfor filmkorn?
Det kan synes underligt, at kalde en filmside for filmkorn i en tid, hvor de analoge filmmedier er på kraftigt tilbagetog. Og så alligevel ikke; for det digitale filmmedie bruges sjovt nok ikke kun til at skabe klinisk perfekte billeder, men også til at manipulere med de digitale pixels, som må siges at være filmkornets afløser. Foto-apps som Instagram o.lign. er blevet kæmpe successer fordi de giver brugeren mulighed for at genskabe fordums tids analoge kendetegn, som bl.a. er filmkornet.

Filmkornet lever med andre ord i bedste velgående og bygger på underlig vis bro mellem de gamle og de nye medier. Se blot de mange foraer på internettet, hvor voldsomme diskussioner finder sted, hver eneste gang en filmklassiker er blevet digitalt restaureret, og teknikerne har formastet sig til at fjerne alt, hvad der kan minde om filmkorn i billedet. Den diskussion vil vi nu ikke gå ind i. Vi vil blot konstatere, at filmkornet åbenbart er kommet for at blive.

Hvad vil vi?
På filmkorn.dk vil vi anmelde film, og vi vil diskutere film. Vi håber du vil være med til at skabe et interessant site ved at kommentere vores skriblerier.

Filmkorn.dk er et hobbyprojekt, så forvent ikke en uudtømmelig kilde af anmeldelser, men en hyggelig, lille side, hvor vi skriver om film, når tiden er til det, og når vi synes, der er noget interessant at skrive om.

Hvordan anmelder vi?
Som udgangspunkt ud fra værkets præmisser og kvalitetsmæssige håndværk.
Vi vurderer en film i forhold til genre og formål - er der lagt op til underholdning eller eftertænksomhed og hvordan klarer filmen sig på disse punkter. En anmeldelse vil altid være en subjektiv vurdering - husk det!

Karakterskala:


Fremragende


Meget god


God


Middelmådig eller kedelig


Dårlig


Umådeligt dårlig

Reklamer:
Dem gør vi os ikke rigtigt i. Vi tjener ingen penge på vores anmeldelser. Vi skriver dem udelukkende for sjov - fordi film interesserer os.

Copyright:
Al tekst på siden tilhører de oprindelige forfattere som angivet ved hver enkelt artikel. Du må gerne citere fra filmkorn.dk med kildeangivelse.
Billeder brugt i anmeldelser og lignende tilhører de respektive udgivere i henhold til loven om ophavsret.

Kontakt os:
Ønsker du at kontakte os, kan du skrive en mail til os.

Filmkorn RSS-feed

Blogdesign ©, håndkodning og SEO af Peter Gabriel.

Redaktør: Peter Gabriel.

Optimized for Safari and Firefox web browsers [Valid RSS] 

 
The Predator
The Predator, Shane Black, film, plakat, poster, artwork
Der skal en vis portion selvtillid til for at bygge videre på en franchise, som begyndte med to gode film i henholdsvis 1987 og 1 ...
Læs anmeldelsen
The Equalizer 2
The Equalizer 2, Antoine Fuqua, film, plakat, poster, artwork
Den gamle 80er serie ligner ikke de indtil videre to film i Equalizer-serien. Den første film var intens og effektiv, og denne op ...
Læs anmeldelsen
The Meg
The Meg, Megalodon, Jon Turteltaub, film, plakat, poster, artwork
Film om hajer har af en eller anden grund altid fascineret filmgængere, naturligvis med Spielberg’s klassiker Jaws (1975) som y ...
Læs anmeldelsen
Mission: Impossible - Fallout, MI6, Christopher McQuarrie, film, plakat, poster, artwork Mamma Mia! Here We Go Again, Ol Parker, film, plakat, poster, artwork Sicario: Day of the Soldado, Sicario 2: Soldado, Stefano Sollima, film, plakat, poster, artwork Skyscraper, Rawson Marshall Thurber, film, plakat, poster, artwork Hereditary, Ondskabens hus, Ari Aster, film, plakat, poster, artwork Den skyldige, The Guilty, Gustav Möller, film, plakat, poster, artwork

Karakter-gennemsnit (26 film)

2018