filmkorndk

Vi bliver MEGA glade, hvis du Liker vores side.

Everything is Illuminated

filmkorn.dk grafik kolonFILMANMELDELSE

Everything is Illuminated, Liev Schreiber, film, plakat, poster, artwork

© Warner Independent Pictures (WIP)

Af 31. jul. 2010

Karakter 6 ud af 6 stjerner (Fremragende) til Everything is IlluminatedEverything is Illuminated on IMDb

4 kommentarer | Info om filmen | Trailer Everything is Illuminated Trailer

Imponerende drama med solid symbolik.

'Everything is Illuminated' er baseret på en bog af samme navn. Filmens manuskript er bl.a. skrevet af skuespilleren Liev Schreiber, og det er også ham der har instrueret den. Dette er hans første og p.t. eneste film som instruktør.

I filmen bliver vi introduceret for Jonathan Foer; en amerikansk jøde med ukrainske aner, der som fritidsinteresse indsamler forskellige ting, som alle er forbundet med hans familie. Foer tager afsted til Ukraine for at finde byen Trachimbrod og den kvinde der har redet hans bedstefars liv under Holocausten. Hans guide er en gammel, sur mand, der påstår han er blind, men stadigvæk er chauffør på turen. Med sig som tolk har han sit barnebarn, der er meget optaget af amerikansk popkultur, med hiphop og bling-bling. De tre tager på en rejse igennem Ukranie i en lille blå spand, med bedstefarens førerhund på bagsædet. Under denne rejse støder kultur og generationer sammen, og langsomt bliver alt oplyst.

Jonathan Foer er spillet er Elijah Wood, som på trods af en god præstation, er blevet type-castet. Han gør det godt, men jeg ville gerne se, at han kunne noget andet. Hans person passer dog perfekt ind i fortællingen, så det er egentlig ikke et problem. Den klart bedste præstation finder vi hos Eugene Hutz, som spiller den unge Alex, der nemt kunne være endt som en arketype. Hutz formår at fremstille Alex både komisk, men også som en virkelig person. I øvrigt har Hutz’ eget gypsy punk band Gogol Bordello lavet en del musik til filmen.

Filmen er en tragisk komedie, med masser på hjertet. Et minimalistisk mesterværk, med en solid og gennemført stemning fra start til slut. 'Everything is Illuminated' er en road movie, der handler om historie og familie, og hvorfor det er vigtigt at huske dem begge. Selvom der er et Holocaust-element i filmen, så er det ikke endnu en Holocaust film, og den bidrager med nogle helt andre ting end vi er vant til. Karaktererne er utrolig dybe og troværdige, samtidig med det hele er ganske morsomt. Det billede der bliver vist af Ukranie skifter imellem den komiske side, og et smukt og roligt landskab, som skaber en god dynamik i filmen, der passer perfekt sammen med fortællingen.

Schreibers evne til at ramme nogle hårde skift fra komedie til drama er imponerende, og forløber uden at filmen falder fra hinanden. 'Everything is Illuminated' er fyldt med solid symbolik, og den virker utrolig godt rent visuelt. Jeg var meget begejstret efter at have set den - en film der uden tvivl vokser ved gensyn.

'Everything is Illuminated' er i mine øjne på grænsen til et mesterværk.Din vurdering:

filmkorn.dk grafik kolonINFO

Everything is Illuminated


Produktionsår: 2005
Instruktion: Liev Schreiber
Manuskript:
Komponist: Paul Cantelon
Fotograf: Matthew Libatique
Skuespillere: Eugene Hutz, Elijah Wood, Jonathan Safran Foer, Jana Hrabetova, Stephen Samudovsky, Ljubomir Dezera, Oleksandr Choroshko, Gil Kazimirov, Zuzana Hodkova, Mikki.
Spilletid: 106 min
Filmstudie: Warner Independent Pictures (WIP)

Detaljeret info om Everything is Illuminated på IMDB

filmkorn.dk grafik kolonKOMMENTARER

Skriv kommentar til 'Everything is Illuminated'.


Navn


Spamkontrol - skriv tallet 4 med bogstaver: 

Kommentar


E-mail - bliv opdateret ved nye indlæg i denne tråd.
Frivilligt felt! - din e-mail benyttes kun til denne service.


filmkorn.dk - Info og kontaktoplysninger

Hvem er vi?
Filmkorn.dk er en seriøs hobbyblog bestyret af de to højpandede filmentusiaster Hugger og Gabriel. Bloggen blev startet i 2009 under navnet navlefnuller.dk

Hvorfor filmkorn?
Det kan synes underligt, at kalde en filmside for filmkorn i en tid, hvor de analoge filmmedier er på kraftigt tilbagetog. Og så alligevel ikke; for det digitale filmmedie bruges sjovt nok ikke kun til at skabe klinisk perfekte billeder, men også til at manipulere med de digitale pixels, som må siges at være filmkornets afløser. Foto-apps som Instagram o.lign. er blevet kæmpe successer fordi de giver brugeren mulighed for at genskabe fordums tids analoge kendetegn, som bl.a. er filmkornet.

Filmkornet lever med andre ord i bedste velgående og bygger på underlig vis bro mellem de gamle og de nye medier. Se blot de mange foraer på internettet, hvor voldsomme diskussioner finder sted, hver eneste gang en filmklassiker er blevet digitalt restaureret, og teknikerne har formastet sig til at fjerne alt, hvad der kan minde om filmkorn i billedet. Den diskussion vil vi nu ikke gå ind i. Vi vil blot konstatere, at filmkornet åbenbart er kommet for at blive.

Hvad vil vi?
På filmkorn.dk vil vi anmelde film, og vi vil diskutere film. Vi håber du vil være med til at skabe et interessant site ved at kommentere vores skriblerier.

Filmkorn.dk er et hobbyprojekt, så forvent ikke en uudtømmelig kilde af anmeldelser, men en hyggelig, lille side, hvor vi skriver om film, når tiden er til det, og når vi synes, der er noget interessant at skrive om.

Hvordan anmelder vi?
Som udgangspunkt ud fra værkets præmisser og kvalitetsmæssige håndværk.
Vi vurderer en film i forhold til genre og formål - er der lagt op til underholdning eller eftertænksomhed og hvordan klarer filmen sig på disse punkter. En anmeldelse vil altid være en subjektiv vurdering - husk det!

Karakterskala:


Fremragende


Meget god


God


Middelmådig eller kedelig


Dårlig


Umådeligt dårlig

Reklamer:
Dem gør vi os ikke rigtigt i. Vi tjener ingen penge på vores anmeldelser. Vi skriver dem udelukkende for sjov - fordi film interesserer os.

Copyright:
Al tekst på siden tilhører de oprindelige forfattere som angivet ved hver enkelt artikel. Du må gerne citere fra filmkorn.dk med kildeangivelse.
Billeder brugt i anmeldelser og lignende tilhører de respektive udgivere i henhold til loven om ophavsret.

Kontakt os:
Ønsker du at kontakte os, kan du skrive en mail til os.

Filmkorn RSS-feed

Blogdesign ©, håndkodning og SEO af Peter Gabriel.

Redaktør: Peter Gabriel.

Optimized for Safari and Firefox web browsers [Valid RSS] 

 
The Predator
The Predator, Shane Black, film, plakat, poster, artwork
Der skal en vis portion selvtillid til for at bygge videre på en franchise, som begyndte med to gode film i henholdsvis 1987 og 1 ...
Læs anmeldelsen
The Equalizer 2
The Equalizer 2, Antoine Fuqua, film, plakat, poster, artwork
Den gamle 80er serie ligner ikke de indtil videre to film i Equalizer-serien. Den første film var intens og effektiv, og denne op ...
Læs anmeldelsen
The Meg
The Meg, Megalodon, Jon Turteltaub, film, plakat, poster, artwork
Film om hajer har af en eller anden grund altid fascineret filmgængere, naturligvis med Spielberg’s klassiker Jaws (1975) som y ...
Læs anmeldelsen
Mission: Impossible - Fallout, MI6, Christopher McQuarrie, film, plakat, poster, artwork Mamma Mia! Here We Go Again, Ol Parker, film, plakat, poster, artwork Sicario: Day of the Soldado, Sicario 2: Soldado, Stefano Sollima, film, plakat, poster, artwork Skyscraper, Rawson Marshall Thurber, film, plakat, poster, artwork Hereditary, Ondskabens hus, Ari Aster, film, plakat, poster, artwork Den skyldige, The Guilty, Gustav Möller, film, plakat, poster, artwork

Karakter-gennemsnit (26 film)

2018