filmkorndk

Vi bliver MEGA glade, hvis du Liker vores side.

En kongelig affære

filmkorn.dk grafik kolonFILMANMELDELSE

En kongelig affære, Nikolaj Arcel, A Royal Affair, film, plakat, poster, artwork

© Zentropa Entertainments

Af 27. mar. 2012

Karakter 3 ud af 6 stjerner (Middelmådig eller kedelig) til En kongelig affære - A Royal AffairEn kongelig affære on IMDb

3 kommentarer | Info om filmen | Trailer En kongelig affære Trailer

Historisk drama uden bid.

"En kongelig affære" må betragtes som et historisk drama. Med dette udgangspunkt lavede jeg min egen lille undersøgelse af hvem Johann Struensee og Caroline Mathilde i virkeligheden var. Jeg nåede dog ikke langt, før et lidet flatterende billede af Struensee skæmmede mine øjne på Wikipedia. Den mand må have haft taleevnerne i orden! Han ligner i hvert fald ikke Mads Mikkelsen, som portrætterer ham i filmen. Mads Mikkelsen ligner sig selv - og spiller sig selv. Som han plejer.Og så er der Caroline Mathilde. Uha, ikke ligefrem nogen skønhedsåbenbaring i forhold til den billedskønne Alicia Vikander, der spiller den danske dronning i filmen.Enten var skønhedsidealerne ikke de samme for mere end 200 år siden, eller også er det moderne biografpublikum ikke i stand til at leve sig ind i en stormfuld forelskelse, hvis ikke den involverer to attraktive skuespillere.Og ja, jeg ved godt, at malerierne fra den tid ofte havde en uheldig tendens til at fremstille de portrætterede som ofre for indavl, men lad os ikke dvæle ved det. Hvordan er filmen?Ikke helt dårlig, men heller ikke specielt god. Jeg har faktisk lidt svært ved, at finde ud af, hvad jeg mener om den. Den er velproduceret, hvilket taler for den. Skuespillerne er overbevisende, hvilket også taler for den. Scenografien er imponerende af en dansk film at være, og rent dramaturgisk er den bygget op lige efter bogen. Der er således ingen overraskelser at komme efter overhovedet, men det er måske også lidt meget at forlange af en film, hvis fortælling bunder i et stykke vigtig Danmarkshistorie.Men nu er det jo en dramatiseret historisk fortælling og ikke en undervisningsfilm. Det er en kærlighedshistorie, der skal kunne mærkes. Det kan man bare ikke.

...Filmen vakler nervøst mellem det politiske spil om Danmark og forelskelsen mellem Struensee og Caroline Mathilde, men formår ikke at gøre nogen af delene spændende.
Scenerne mellem Struensee og kongen er f.eks. langt mere interessante end Struensees forhold til Caroline Mathilde, der reduceres til sengekammerbesøg og gensidig beundring af forbudt litteratur. I spillet mellem kongen og Struensee får man fornemmelsen af en konge, der ikke ville være en del af det intrigante magtspil, som han var født ind i. Deres karakterer udvikler sig i hinandens selskab, og man får gradvist sympati for dem begge. Måske lidt for meget sympati, for der er ingen tvivl om, hvilken side filmen - i bagklogskabens ulideligt klare lys - holder med. Struensees modstandere er således karikeret onde, hvorimod Struensee er den sympatiske idealist og kongen et misforstået, lallegladt fjols."En kongelig affære" er alt for poleret i sin skildring af denne vigtige periode i dansk historie. Var Struensee godheden selv, som det lidt klodset illustreres i en scene, hvor han piller en død bonde ned fra en pinebænk. Og hvad med venskabet med kongen? Var kongen vitterligt gal og var Struensee oprigtigt kongens ven, eller manipulerede han blot med den uligevægtige regent for at tilrane sig magten i Danmark? Det kommer filmen ikke med nogen bud på.Der kunne sagtens være trukket spændende paralleller til vor tid, men filmens manuskript, der uforståeligt nok vandt prisen for bedste manuskript ved Berlin-filmfestivalen, formår ikke at sige noget intelligent om hverken 1700-tallets eller det nuværende Danmark.Trods min megen kritik var det alligevel rørende, da Struensee blev ledt mod skafottet. Men det skyldes mest af alt, at de mennesker der leder ham i døden er så øretæveindbydende, at det er tabet af Struensees fremadsynede ideologier man begræder og ikke det knuste forhold til Caroline Mathilde. Det lægges der nu ellers gevaldigt op til, men det får blot filmens manglende patos til at træde endnu tydeligere frem. Hvorfor er henrettelsen af Struensee f.eks. så nedtonet? Ifølge historiebøgerne var Struensees død jo ikke så lidt makaber."En kongelig Affære" er teknisk imponerende, skuespillet er godt - især Mikkel Boe Følsgaard imponerer som kongen - og manuskriptet stramt, men jeg mangler den knugen i maven, som en så tragisk og spændende historie burde afstedkomme.
Længe leve kong... Struensee!Din vurdering:

filmkorn.dk grafik kolonINFO

En kongelig affære


Produktionsår: 2012
Alternativ titel: A Royal Affair
Instruktion: Nikolaj Arcel
Manuskript:
Komponist: Gabriel Yared
Fotograf: Rasmus Videbæk
Skuespillere: Mads Mikkelsen, Mikkel Boe Følsgaard, Alicia Vikander, David Dencik, Trine Dyrholm, Thomas W. Gabrielsson, William Jøhnk Nielsen, Cyron Bjørn Melville, Laura Bro, Kenneth M. Christensen, Erika Guntherová, Søren Malling, John Martinus, Bent Mejding, Rosalinde Mynster.
Spilletid: 128 min
Filmstudie: Zentropa Entertainments

Detaljeret info om En kongelig affære på IMDBTilladt over 7

filmkorn.dk grafik kolonKOMMENTARER

Skriv kommentar til 'En kongelig affære'.


Navn


Spamkontrol - skriv tallet 4 med bogstaver: 

Kommentar


E-mail - bliv opdateret ved nye indlæg i denne tråd.
Frivilligt felt! - din e-mail benyttes kun til denne service.


filmkorn.dk - Info og kontaktoplysninger

Hvem er vi?
Filmkorn.dk er en seriøs hobbyblog bestyret af de to højpandede filmentusiaster Hugger og Gabriel. Bloggen blev startet i 2009 under navnet navlefnuller.dk

Hvorfor filmkorn?
Det kan synes underligt, at kalde en filmside for filmkorn i en tid, hvor de analoge filmmedier er på kraftigt tilbagetog. Og så alligevel ikke; for det digitale filmmedie bruges sjovt nok ikke kun til at skabe klinisk perfekte billeder, men også til at manipulere med de digitale pixels, som må siges at være filmkornets afløser. Foto-apps som Instagram o.lign. er blevet kæmpe successer fordi de giver brugeren mulighed for at genskabe fordums tids analoge kendetegn, som bl.a. er filmkornet.

Filmkornet lever med andre ord i bedste velgående og bygger på underlig vis bro mellem de gamle og de nye medier. Se blot de mange foraer på internettet, hvor voldsomme diskussioner finder sted, hver eneste gang en filmklassiker er blevet digitalt restaureret, og teknikerne har formastet sig til at fjerne alt, hvad der kan minde om filmkorn i billedet. Den diskussion vil vi nu ikke gå ind i. Vi vil blot konstatere, at filmkornet åbenbart er kommet for at blive.

Hvad vil vi?
På filmkorn.dk vil vi anmelde film, og vi vil diskutere film. Vi håber du vil være med til at skabe et interessant site ved at kommentere vores skriblerier.

Filmkorn.dk er et hobbyprojekt, så forvent ikke en uudtømmelig kilde af anmeldelser, men en hyggelig, lille side, hvor vi skriver om film, når tiden er til det, og når vi synes, der er noget interessant at skrive om.

Hvordan anmelder vi?
Som udgangspunkt ud fra værkets præmisser og kvalitetsmæssige håndværk.
Vi vurderer en film i forhold til genre og formål - er der lagt op til underholdning eller eftertænksomhed og hvordan klarer filmen sig på disse punkter. En anmeldelse vil altid være en subjektiv vurdering - husk det!

Karakterskala:


Fremragende


Meget god


God


Middelmådig eller kedelig


Dårlig


Umådeligt dårlig

Reklamer:
Dem gør vi os ikke rigtigt i. Vi tjener ingen penge på vores anmeldelser. Vi skriver dem udelukkende for sjov - fordi film interesserer os.

Copyright:
Al tekst på siden tilhører de oprindelige forfattere som angivet ved hver enkelt artikel. Du må gerne citere fra filmkorn.dk med kildeangivelse.
Billeder brugt i anmeldelser og lignende tilhører de respektive udgivere i henhold til loven om ophavsret.

Kontakt os:
Ønsker du at kontakte os, kan du skrive en mail til os.

Filmkorn RSS-feed

Blogdesign ©, håndkodning og SEO af Peter Gabriel.

Redaktør: Peter Gabriel.

Optimized for Safari and Firefox web browsers [Valid RSS] 

 
A Star Is Born
A Star Is Born, Bradley Cooper, film, plakat, poster, artwork
A Star Is Born er et remake af et remake af et remake. Ja, Hollywood er ikke særligt opfindsomme længere, og man graver dybere o ...
Læs anmeldelsen
Aquaman
Aquaman, James Wan, film, plakat, poster, artwork
Der lægges hårdt ud med en alt for stramt klippet forhistorie om Aquamans forældre, der i Temuera Morrisons og Nicole Kidmans f ...
Læs anmeldelsen
Den tid på året
Den tid på året, Paprika Steen, film, plakat, poster, artwork
Dysfuktionalitet er ligeså synonymt med jul som brunkager og gløgg. Jeg tror ikke der findes nogen, der ikke kan genkende mi ...
Læs anmeldelsen
Overlord, Julius Avery, film, plakat, poster, artwork Halloween, David Gordon Green, film, plakat, poster, artwork The Predator, Shane Black, film, plakat, poster, artwork The Equalizer 2, Antoine Fuqua, film, plakat, poster, artwork The Meg, Megalodon, Jon Turteltaub, film, plakat, poster, artwork Mission: Impossible - Fallout, MI6, Christopher McQuarrie, film, plakat, poster, artwork

Karakter-gennemsnit (0 film)

2019