filmkorndk

Vi bliver MEGA glade, hvis du Liker vores side.

Elysium

filmkorn.dk grafik kolonFILMANMELDELSE

Elysium, Neill Blomkamp, film, plakat, poster, artwork

© TriStar Pictures

Af 15. aug. 2013

Karakter 3 ud af 6 stjerner (Middelmådig eller kedelig) til ElysiumElysium on IMDb

2 kommentarer | Info om filmen | Trailer Elysium Trailer

Elysium skuffer.

I "District 9" spandt instruktør Neill Blomkamp en spændende science fiction-historie omkring temaer som racehad, diskrimination og apartheid. Det gav filmen en sjælden dybde, der sammen med brugen af ukendte skuespillere og fremragende effekter gjorde "District 9" til en af det forrige årtis aller bedste science fiction-film.I "Elysium" forsøger han at gentage succesen, og hvor meget jeg end kunne ønske at det lykkedes ham, så fejler filmen på alt for mange planer. Skurkene er intetsigende, antihelten er kedelig - hvilket især skyldes at Matt Damon er fejlcastet - og plottet er trods gode intentioner og nogle få lyspunkter alt for trivielt.Allegorierne har Blomkamp dog styr på. Ligesom i "District 9". I denne omgang handler det ikke så meget om racehad og apartheid, men om opdelingen mellem rige og fattige mennesker, om retten til behandling, hvis du er syg - ligegyldigt indkomst. Som i "District 9" en parallel til den verden vi lever i nu, hvor den private sundhedssektor trives i bedste velgående, og hvor Obama gang på gang får stukket en kæp i hjulet i sit forsøg på at gøre det amerikanske sundhedsvæsen tilgængeligt for alle.Relevante temaer der er meget tydeligt billedliggjort i "Elysium" ved at lade de fattige bo på jorden, mens de rige bor på rumstationen Elysium, hvor hvert enkelt hjem er udstyret med en healingsmaskine, der kan heale alt fra smårifter til dødelig leukæmi på få minutter. Vi forstår pointen!Ved et uheld bliver filmens hovedperson Max (Matt Damon) udsat for en dødelig dosis stråling på sin arbejdsplads - i en af filmens dummere scener - og må med få dage tilbage at leve i kæmpe sig op på rumstationen, hvor healingsmaskinerne kan redde hans liv. Nemmere sagt end gjort. Og meget kedeligere end forventet."Elysium" fungerer nemlig ikke. Den er kedelig, langtrukken og uengagerende med kun nogle få velfungerende actionscener til at få pulsen op og de imponerende effekter til at behage øjnene.

...Blomkamps signatur er nu stadigvæk at finde i filmen, men skævhederne minder mere om gentagelser fra "District 9" end nye, intelligente påfund.
Har vi allerede set alt, hvad manden har at byde på? Et spørgsmål vi nok først får svar på næste gang Blomkamp stiller sig bag kameraet. Forhåbentlig har han til den tid lært at skrive en bedre dialog og nogle lidt mindre to-dimensionale karakterer. Og her tænker jeg i "Elysium"s tilfælde især på Jodie Foster, der ikke har den fjerneste ide om, hvad hun laver i filmen, hvor hun er blevet udstyret med andenrangs replikker, der må få selv George Lucas til at krumme tæer. Av for den!
Hvorfor det ikke lykkes Blomkamp at skabe en mere helstøbt film i denne omgang, er svært at svare på, men mon ikke han har fået lidt for frie tøjler med den geniale "District 9" i bagagen? Han har jo både skrevet og instrueret "Elysium", så man skulle mene, at hans vision er blevet ført ud i livet. Det er derfor overraskende at filmens historie mangler bid og vid, og at detaljerne som skulle gøre fremtidsvisionen troværdig udebliver.
Hvad er det f.eks. kapitalisterne på Elysium tjener penge på, og er det udelukkende en fordel, at kunne helbrede sig selv for evigt? Det beskæftiger filmen sig ikke med. De skarpe betragtninger udebliver til fordel for generisk action med pinlige oneliners og forudsigelige afslutninger.
Tiden må vise om Blomkamp er et engangs hit. Jeg håber det ikke.Din vurdering:

filmkorn.dk grafik kolonINFO

Elysium


Produktionsår: 2013
Instruktion: Neill Blomkamp
Manuskript:
Komponist: Ryan Amon
Fotograf: Trent Opaloch
Skuespillere: Matt Damon, Jodie Foster, Sharlto Copley, Alice Braga, Diego Luna, Wagner Moura, William Fichtner, Brandon Auret, Josh Blacker, Emma Tremblay, Jose Pablo Cantillo, Maxwell Perry Cotton, Faran Tahir, Adrian Holmes, Jared Keeso.
Spilletid: 109 min
Filmstudie: TriStar Pictures

Detaljeret info om Elysium på IMDBTilladt over 15

filmkorn.dk grafik kolonKOMMENTARER

Skriv kommentar til 'Elysium'.


Navn


Spamkontrol - skriv tallet 4 med bogstaver: 

Kommentar


E-mail - bliv opdateret ved nye indlæg i denne tråd.
Frivilligt felt! - din e-mail benyttes kun til denne service.


filmkorn.dk - Info og kontaktoplysninger

Hvem er vi?
Filmkorn.dk er en seriøs hobbyblog bestyret af de to højpandede filmentusiaster Hugger og Gabriel. Bloggen blev startet i 2009 under navnet navlefnuller.dk

Hvorfor filmkorn?
Det kan synes underligt, at kalde en filmside for filmkorn i en tid, hvor de analoge filmmedier er på kraftigt tilbagetog. Og så alligevel ikke; for det digitale filmmedie bruges sjovt nok ikke kun til at skabe klinisk perfekte billeder, men også til at manipulere med de digitale pixels, som må siges at være filmkornets afløser. Foto-apps som Instagram o.lign. er blevet kæmpe successer fordi de giver brugeren mulighed for at genskabe fordums tids analoge kendetegn, som bl.a. er filmkornet.

Filmkornet lever med andre ord i bedste velgående og bygger på underlig vis bro mellem de gamle og de nye medier. Se blot de mange foraer på internettet, hvor voldsomme diskussioner finder sted, hver eneste gang en filmklassiker er blevet digitalt restaureret, og teknikerne har formastet sig til at fjerne alt, hvad der kan minde om filmkorn i billedet. Den diskussion vil vi nu ikke gå ind i. Vi vil blot konstatere, at filmkornet åbenbart er kommet for at blive.

Hvad vil vi?
På filmkorn.dk vil vi anmelde film, og vi vil diskutere film. Vi håber du vil være med til at skabe et interessant site ved at kommentere vores skriblerier.

Filmkorn.dk er et hobbyprojekt, så forvent ikke en uudtømmelig kilde af anmeldelser, men en hyggelig, lille side, hvor vi skriver om film, når tiden er til det, og når vi synes, der er noget interessant at skrive om.

Hvordan anmelder vi?
Som udgangspunkt ud fra værkets præmisser og kvalitetsmæssige håndværk.
Vi vurderer en film i forhold til genre og formål - er der lagt op til underholdning eller eftertænksomhed og hvordan klarer filmen sig på disse punkter. En anmeldelse vil altid være en subjektiv vurdering - husk det!

Karakterskala:


Fremragende


Meget god


God


Middelmådig eller kedelig


Dårlig


Umådeligt dårlig

Reklamer:
Dem gør vi os ikke rigtigt i. Vi tjener ingen penge på vores anmeldelser. Vi skriver dem udelukkende for sjov - fordi film interesserer os.

Copyright:
Al tekst på siden tilhører de oprindelige forfattere som angivet ved hver enkelt artikel. Du må gerne citere fra filmkorn.dk med kildeangivelse.
Billeder brugt i anmeldelser og lignende tilhører de respektive udgivere i henhold til loven om ophavsret.

Kontakt os:
Ønsker du at kontakte os, kan du skrive en mail til os.

Filmkorn RSS-feed

Blogdesign ©, håndkodning og SEO af Peter Gabriel.

Redaktør: Peter Gabriel.

Optimized for Safari and Firefox web browsers [Valid RSS] 

 
A Star Is Born
A Star Is Born, Bradley Cooper, film, plakat, poster, artwork
A Star Is Born er et remake af et remake af et remake. Ja, Hollywood er ikke særligt opfindsomme længere, og man graver dybere o ...
Læs anmeldelsen
Aquaman
Aquaman, James Wan, film, plakat, poster, artwork
Der lægges hårdt ud med en alt for stramt klippet forhistorie om Aquamans forældre, der i Temuera Morrisons og Nicole Kidmans f ...
Læs anmeldelsen
Den tid på året
Den tid på året, Paprika Steen, film, plakat, poster, artwork
Dysfuktionalitet er ligeså synonymt med jul som brunkager og gløgg. Jeg tror ikke der findes nogen, der ikke kan genkende mi ...
Læs anmeldelsen
Overlord, Julius Avery, film, plakat, poster, artwork Halloween, David Gordon Green, film, plakat, poster, artwork The Predator, Shane Black, film, plakat, poster, artwork The Equalizer 2, Antoine Fuqua, film, plakat, poster, artwork The Meg, Megalodon, Jon Turteltaub, film, plakat, poster, artwork Mission: Impossible - Fallout, MI6, Christopher McQuarrie, film, plakat, poster, artwork

Karakter-gennemsnit (0 film)

2019