filmkorndk

Vi bliver MEGA glade, hvis du Liker vores side.

Dunkirk

filmkorn.dk grafik kolonFILMANMELDELSE

Dunkirk, Christopher Nolan, film, plakat, poster, artwork

© Syncopy

Af 21. jul. 2017

Karakter 5 ud af 6 stjerner (Meget god) til DunkirkDunkirk on IMDb

Skriv kommentar | Info om filmen | Trailer Dunkirk Trailer

Eksplosivt tempo, medrivende historie og rigtige skibe og fly gør Dunkirk til en klar Oscar-kandidat.

Christopher Nolan kan noget med billeder og lyd, og Dunkirk er en eksplosiv rejse tilbage i tiden til en af 2. verdenskrigs største og mest heroiske bedrifter, nemlig evakueringen af hele den 400.000 mand store engelske hær fra Normandiet, på flugt fra tyske bomber, kugler og torpedoer.

Det er en historie, der skriger efter at blive filmatiseret, og ikke mindst en historie, der har en helt indfødt storladenhed og grandiositet over sig, og det formår Nolan fuldt ud at portrættere på det store lærred. Da den engelske flåde ikke havde skibe nok, fik man civile både, fiskere, lystbåde og hyggeskibe, til at tage den farefulde færd for at hente de engelske soldater hjem!

Det er en film, der kører i højeste gear nærmest fra første frame, med et særdeles eksplosivt Hans Zimmer soundtrack som baggrundsmusik, mens Nolan får sine skuespillere og ikke mindst effekter til at vise krigens gru i sit yderste. Effekterne er nemlig ikke CGI, men derimod rigtige Spitfires, rigtige Destroyere og rigtige eksplosioner, og filmen, som vi så i 70mm, er en hyldest til storfilm før CGI blev mainstream og (over)brugt.

Det er farligt, det er voldsomt, det er skræmmende og man aner konstant frygten. Men det anes ikke gennem overdreven brug af voldelige effekter og teaterblod, som eksempelvis Saving Private Ryan, hvor Spielberg viste krigens gru ved at vise lemmer, der fløj fra højre til venstre, blodige sår og masser af blod. Nolan viser dramaet og angsten gennem sine skuespillere, gennem deres øjne og gennem den helt suveræne lydside, der filmen igennem har en ildevarslende klang.

... Det virker rigtig godt, at man ikke bombarderes, undskyld udtrykket, med blod og splatter, det er farligt nok uden, og filmen er virkeligt medrivende og sindsygt spændende fra start til slut.
Der er ikke tale om en film, der har en klart defineret helt, der er mange, og filmens plot er også via manuskriptet flot udført med en lidt anderledes tidsmæssig konstruktion, der virker rigtig godt.

Store navne som Cillian Murphy, Kenneth Branagh og Tom Hardy portrætterer hver især de hårdtprøvede soldater, der kæmper for overlevelse i kampen for at krydse det relativt korte spænd af vand mellem fastlandet i Frankrig og de engelske kyster.

Actionscenerne er helt vilde og særdeles flot filmet, og især luftkampene skal fremhæves. Men her skal også nævnes de særdeles ubehagelige scener, hvor sunkne skibe trækker deres medrejsende flygtende soldater med ned i våde, mørke og dystre grave. Det er netop her, at filmen for alvor sætter en fed streg under, hvor brutalt, voldsomt og ikke mindst meningsløst, krig er.

Afslutningen i filmen er dramatisk, men ikke som man normalt ser i denne slags film, for afslutningsreplikkerne er baseret på rigtige udtalelser fra Winston Churchill, og det virker stærkt og sætter fokus på den stærke statsmand, der holder et land og dermed hele den gode side ovenvande i en tid, hvor alt gik ad helvede til.

Dunkirk er en fantastisk, historisk og bevægende rejse, og det er en film, hvor lydsiden supplerer den smukke billedside perfekt. Når man dertil har en historisk begivenhed, der i sig selv er ganske speciel, så har en man stor filmisk oplevelse foran sig, og den varer perfekte to timer, hverken for lang eller for kort, og er helt uden unødigt drama, kunstige dramaturgiske greb eller unødig blod og effektjageri.

Det er bare en god historie, fortalt på forbilledlig vis af en instruktør, der helt klart ved, hvad han laver, hjulpet af stærke skuespillere og en dramtisk lydside!Din vurdering:

filmkorn.dk grafik kolonINFO

Dunkirk


Produktionsår: 2017
Instruktion: Christopher Nolan
Manuskript:
Komponist: Hans Zimmer
Fotograf: Hoyte Van Hoytema
Skuespillere: Fionn Whitehead, Damien Bonnard, Aneurin Barnard, Lee Armstrong, James Bloor, Barry Keoghan, Mark Rylance, Tom Glynn-Carney, Tom Hardy, Jack Lowden, Luke Thompson, Michel Biel, Constantin Balsan, Billy Howle, Mikey Collins.
Spilletid: 106 min
Filmstudie: Syncopy

Detaljeret info om Dunkirk på IMDBTilladt over 15

filmkorn.dk grafik kolonKOMMENTARER

Skriv kommentar til 'Dunkirk'.


Navn


Spamkontrol - skriv tallet 4 med bogstaver: 

Kommentar


E-mail - bliv opdateret ved nye indlæg i denne tråd.
Frivilligt felt! - din e-mail benyttes kun til denne service.


filmkorn.dk - Info og kontaktoplysninger

Hvem er vi?
Filmkorn.dk er en seriøs hobbyblog bestyret af de to højpandede filmentusiaster Hugger og Gabriel. Bloggen blev startet i 2009 under navnet navlefnuller.dk

Hvorfor filmkorn?
Det kan synes underligt, at kalde en filmside for filmkorn i en tid, hvor de analoge filmmedier er på kraftigt tilbagetog. Og så alligevel ikke; for det digitale filmmedie bruges sjovt nok ikke kun til at skabe klinisk perfekte billeder, men også til at manipulere med de digitale pixels, som må siges at være filmkornets afløser. Foto-apps som Instagram o.lign. er blevet kæmpe successer fordi de giver brugeren mulighed for at genskabe fordums tids analoge kendetegn, som bl.a. er filmkornet.

Filmkornet lever med andre ord i bedste velgående og bygger på underlig vis bro mellem de gamle og de nye medier. Se blot de mange foraer på internettet, hvor voldsomme diskussioner finder sted, hver eneste gang en filmklassiker er blevet digitalt restaureret, og teknikerne har formastet sig til at fjerne alt, hvad der kan minde om filmkorn i billedet. Den diskussion vil vi nu ikke gå ind i. Vi vil blot konstatere, at filmkornet åbenbart er kommet for at blive.

Hvad vil vi?
På filmkorn.dk vil vi anmelde film, og vi vil diskutere film. Vi håber du vil være med til at skabe et interessant site ved at kommentere vores skriblerier.

Filmkorn.dk er et hobbyprojekt, så forvent ikke en uudtømmelig kilde af anmeldelser, men en hyggelig, lille side, hvor vi skriver om film, når tiden er til det, og når vi synes, der er noget interessant at skrive om.

Hvordan anmelder vi?
Som udgangspunkt ud fra værkets præmisser og kvalitetsmæssige håndværk.
Vi vurderer en film i forhold til genre og formål - er der lagt op til underholdning eller eftertænksomhed og hvordan klarer filmen sig på disse punkter. En anmeldelse vil altid være en subjektiv vurdering - husk det!

Karakterskala:


Fremragende


Meget god


God


Middelmådig eller kedelig


Dårlig


Umådeligt dårlig

Reklamer:
Dem gør vi os ikke rigtigt i. Vi tjener ingen penge på vores anmeldelser. Vi skriver dem udelukkende for sjov - fordi film interesserer os.

Copyright:
Al tekst på siden tilhører de oprindelige forfattere som angivet ved hver enkelt artikel. Du må gerne citere fra filmkorn.dk med kildeangivelse.
Billeder brugt i anmeldelser og lignende tilhører de respektive udgivere i henhold til loven om ophavsret.

Kontakt os:
Ønsker du at kontakte os, kan du skrive en mail til os.

Filmkorn RSS-feed

Blogdesign ©, håndkodning og SEO af Peter Gabriel.

Redaktør: Peter Gabriel.

Optimized for Safari and Firefox web browsers [Valid RSS] 

 
A Star Is Born
A Star Is Born, Bradley Cooper, film, plakat, poster, artwork
A Star Is Born er et remake af et remake af et remake. Ja, Hollywood er ikke særligt opfindsomme længere, og man graver dybere o ...
Læs anmeldelsen
Aquaman
Aquaman, James Wan, film, plakat, poster, artwork
Der lægges hårdt ud med en alt for stramt klippet forhistorie om Aquamans forældre, der i Temuera Morrisons og Nicole Kidmans f ...
Læs anmeldelsen
Den tid på året
Den tid på året, Paprika Steen, film, plakat, poster, artwork
Dysfuktionalitet er ligeså synonymt med jul som brunkager og gløgg. Jeg tror ikke der findes nogen, der ikke kan genkende mi ...
Læs anmeldelsen
Overlord, Julius Avery, film, plakat, poster, artwork Halloween, David Gordon Green, film, plakat, poster, artwork The Predator, Shane Black, film, plakat, poster, artwork The Equalizer 2, Antoine Fuqua, film, plakat, poster, artwork The Meg, Megalodon, Jon Turteltaub, film, plakat, poster, artwork Mission: Impossible - Fallout, MI6, Christopher McQuarrie, film, plakat, poster, artwork

Karakter-gennemsnit (0 film)

2019