filmkorndk

Vi bliver MEGA glade, hvis du Liker vores side.

Don't Be Afraid of the Dark

filmkorn.dk grafik kolonFILMANMELDELSE

Don't Be Afraid of the Dark, Troy Nixey, film, plakat, poster, artwork

© Gran Via

Af 5. okt. 2011

Karakter 4 ud af 6 stjerner (God) til Don't Be Afraid of the DarkDon't Be Afraid of the Dark on IMDb

6 kommentarer | Info om filmen | Trailer Don't Be Afraid of the Dark Trailer

Solidt gys af den gode, gammeldags slags.

Alfred Hitchcock har gjort det. Steven Spielberg har gjort det. Og nu har Guillermo del Toro også gjort det. Formået at knytte sit navn så uløseligt sammen med en bestemt genre, at hans navn alene kan blåstemple en film.

Guillermo del Toros navn er således dukket op på adskillige filmplakater i nyere tid. Som oftest gysere, hvor Toros navn og velkendte, gotiske æstetik skal medvirke til at lokke folk i biografen. Det gælder også 'Don't be Afraid of the Dark', der ligesom 'The Orphanage' ikke er instrueret af del Toro selv, men som han ikke desto mindre har afsat flere af sine velkendte fingeraftryk på.

'Don't be Afraid of the Dark' er en gammeldags gyser baseret på en tv-film fra 1973, som gjorde et usletteligt indtryk på en ung del Toro.

Omskrevet af Toro til vor tid og med nogle få ændringer, der lapper et par åbenlyse plothuller i den første film, er 'Don't be Afraid of the Dark' blevet til en solid, lille gyser, der spiller på alle tangenter og benytter sig af enhver tænkelig kliché. Og det virker!

...'Don't be Afraid of the Dark' er uhyggelig og flere steder direkte nervepirrende. Det er lang tid siden, at en gyser har haft den effekt på mig. Herligt!
Filmen lægger ud med en brutal intro, der nok skal få mange til at kigge væk, og som er med til at sætte stemningen fra første frame. Ikke noget ildevarslende her - det er lige på og hårdt.

I en tid, hvor man brugte stearinlys til at lyse selv de mest skumle kældre op, præsenteres vi for huset Blackwood, som danner ramme om filmens historie. Nogle ondsindede væsner har taget ophold i husets kælder, hvor de kræver den nuværende ejers liv, hvis ikke han skaffer dem en masse børnetænder.

I vor tid introduceres vi for den mutte pige Sally, som skal bo sammen med sin fader og stedmoder i huset Blackwood. Faderen har sat huset i stand - i al sin gotiske pragt - i håbet om at komme på forsiden af det anerkendte magasin Architectural Digest. Ikke overraskende får den lille familie dog hurtigt andre og mere livstruende ting at gå op i. Sally finder nemlig en hemmelig indgang til husets kælder.

'Don't be Afraid of the Dark' er forbandet godt håndværk. Historien er i sin grundform set hundrede gange før, men sjældent så effektivt udført. Man gyser, når der skal gyses. Griner, når der skal grines (selv om det ikke er mange gange). Og hopper uroligt i sædet, når karaktererne handler irrationelt, fordi de i modsætning til publikum ikke ved, hvad der venter dem.

Med nogle karakterer man gider at holde af og med kastes man hovedkuls ind i familiens mareridt og frygter for deres skæbne. Alfa og omega, hvis gyset skal virke - og det gør det altså her.

For at benytte en af de værste anmelder-klicheer fik 'Don't be Afraid of the Dark' mig ud på kanten af biografsædet. Veloplagt til det sidste med flere ulideligt spændende scener, der er så fermt skruet sammen, at jeg var svært begejstret mens de stod på. Mere af den slags, tak!Din vurdering:

filmkorn.dk grafik kolonINFO

Don't Be Afraid of the Dark


Produktionsår: 2010
Instruktion: Troy Nixey
Manuskript:
Komponist: Marco Beltrami, Buck Sanders
Fotograf: Oliver Stapleton
Skuespillere: Bruce Gleeson, Edwina Ritchard, Garry McDonald, Bailee Madison, Carolyn Shakespeare-Allen, Katie Holmes, Guy Pearce, Jack Thompson, Julia Blake, David Tocci, Lance Drisdale, Nicholas Bell, Libby Gott, James Mackay, Emelia Burns.
Spilletid: 99 min
Filmstudie: Gran Via

Detaljeret info om Don't Be Afraid of the Dark på IMDBTilladt over 15

filmkorn.dk grafik kolonKOMMENTARER

Skriv kommentar til 'Don't Be Afraid of the Dark'.


Navn


Spamkontrol - skriv tallet 4 med bogstaver: 

Kommentar


E-mail - bliv opdateret ved nye indlæg i denne tråd.
Frivilligt felt! - din e-mail benyttes kun til denne service.


filmkorn.dk - Info og kontaktoplysninger

Hvem er vi?
Filmkorn.dk er en seriøs hobbyblog bestyret af de to højpandede filmentusiaster Hugger og Gabriel. Bloggen blev startet i 2009 under navnet navlefnuller.dk

Hvorfor filmkorn?
Det kan synes underligt, at kalde en filmside for filmkorn i en tid, hvor de analoge filmmedier er på kraftigt tilbagetog. Og så alligevel ikke; for det digitale filmmedie bruges sjovt nok ikke kun til at skabe klinisk perfekte billeder, men også til at manipulere med de digitale pixels, som må siges at være filmkornets afløser. Foto-apps som Instagram o.lign. er blevet kæmpe successer fordi de giver brugeren mulighed for at genskabe fordums tids analoge kendetegn, som bl.a. er filmkornet.

Filmkornet lever med andre ord i bedste velgående og bygger på underlig vis bro mellem de gamle og de nye medier. Se blot de mange foraer på internettet, hvor voldsomme diskussioner finder sted, hver eneste gang en filmklassiker er blevet digitalt restaureret, og teknikerne har formastet sig til at fjerne alt, hvad der kan minde om filmkorn i billedet. Den diskussion vil vi nu ikke gå ind i. Vi vil blot konstatere, at filmkornet åbenbart er kommet for at blive.

Hvad vil vi?
På filmkorn.dk vil vi anmelde film, og vi vil diskutere film. Vi håber du vil være med til at skabe et interessant site ved at kommentere vores skriblerier.

Filmkorn.dk er et hobbyprojekt, så forvent ikke en uudtømmelig kilde af anmeldelser, men en hyggelig, lille side, hvor vi skriver om film, når tiden er til det, og når vi synes, der er noget interessant at skrive om.

Hvordan anmelder vi?
Som udgangspunkt ud fra værkets præmisser og kvalitetsmæssige håndværk.
Vi vurderer en film i forhold til genre og formål - er der lagt op til underholdning eller eftertænksomhed og hvordan klarer filmen sig på disse punkter. En anmeldelse vil altid være en subjektiv vurdering - husk det!

Karakterskala:


Fremragende


Meget god


God


Middelmådig eller kedelig


Dårlig


Umådeligt dårlig

Reklamer:
Dem gør vi os ikke rigtigt i. Vi tjener ingen penge på vores anmeldelser. Vi skriver dem udelukkende for sjov - fordi film interesserer os.

Copyright:
Al tekst på siden tilhører de oprindelige forfattere som angivet ved hver enkelt artikel. Du må gerne citere fra filmkorn.dk med kildeangivelse.
Billeder brugt i anmeldelser og lignende tilhører de respektive udgivere i henhold til loven om ophavsret.

Kontakt os:
Ønsker du at kontakte os, kan du skrive en mail til os.

Filmkorn RSS-feed

Blogdesign ©, håndkodning og SEO af Peter Gabriel.

Redaktør: Peter Gabriel.

Optimized for Safari and Firefox web browsers [Valid RSS] 

 
The Predator
The Predator, Shane Black, film, plakat, poster, artwork
Der skal en vis portion selvtillid til for at bygge videre på en franchise, som begyndte med to gode film i henholdsvis 1987 og 1 ...
Læs anmeldelsen
The Equalizer 2
The Equalizer 2, Antoine Fuqua, film, plakat, poster, artwork
Den gamle 80er serie ligner ikke de indtil videre to film i Equalizer-serien. Den første film var intens og effektiv, og denne op ...
Læs anmeldelsen
The Meg
The Meg, Megalodon, Jon Turteltaub, film, plakat, poster, artwork
Film om hajer har af en eller anden grund altid fascineret filmgængere, naturligvis med Spielberg’s klassiker Jaws (1975) som y ...
Læs anmeldelsen
Mission: Impossible - Fallout, MI6, Christopher McQuarrie, film, plakat, poster, artwork Mamma Mia! Here We Go Again, Ol Parker, film, plakat, poster, artwork Sicario: Day of the Soldado, Sicario 2: Soldado, Stefano Sollima, film, plakat, poster, artwork Skyscraper, Rawson Marshall Thurber, film, plakat, poster, artwork Hereditary, Ondskabens hus, Ari Aster, film, plakat, poster, artwork Den skyldige, The Guilty, Gustav Möller, film, plakat, poster, artwork

Karakter-gennemsnit (26 film)

2018