filmkorndk

Vi bliver MEGA glade, hvis du Liker vores side.

Departures

filmkorn.dk grafik kolonFILMANMELDELSE

Departures, Yôjirô Takita, Okuribito, film, plakat, poster, artwork

© Amuse Soft Entertainment

Af 6. sep. 2009

Karakter 4 ud af 6 stjerner (God) til Departures - OkuribitoDepartures on IMDb

Skriv kommentar | Info om filmen | Trailer Departures Trailer

En fin lille film der hæmmes af overgearet skuespil.

Daigo Kobayashi er cellist i et symfoniorkester i Tokyo. Han er ung, talentfuld og gift med den søde pige Mika, der vil gøre alt for ham. Hun indvilger derfor med det samme i at flytte tilbage til hans fødeby Yamagata på landet, da symfoniorkesterets ejer beslutter sig for at nedlægge orkesteret.Uden arbejde begynder Daigo at kigge på jobannoncer. Han falder over en annonce, hvor der gives god løn og ikke kræves nogen form for erfaring. Firmaets navn er 'Afgange' (Okuribito), så Daigo formoder, at det har noget med flytrafik at gøre. Det viser sig imidlertid at være en trykfejl, da der skulle have stået 'Afrejser' (Nokanshi). Jobbet han søger er hos en ældre herre, der lever af at gøre døde mennesker klar til deres sidste rejse. Et smukt begravelsesritual, hvor den døde vaskes og iklædes en blanding af traditionelle japanske rober og tøj eller makeup, der er med til at levendegøre og ære den døde.At arbejde med de døde betragtes i Japan som et beskidt og skamfuldt erhverv, og få har da også respekt for Daigos arbejde. I gamle dage stod den afdødes familie for begravelsen, men i takt med at nye tabuer er opstået, er det ikke længere noget man selv tager sig af. Ofte tages der slet ikke afsked med den afdøde, der blot hentes og kastes ned i en kiste på uværdig vis. Det viser sig dog gang på gang, at Nokanshis begravelsesritual er med til at skabe den afslutning, som mange familiemedlemmer har brug for, når de skal tage afsked med en kær ven eller et familiemedlem, og Daigo får mange lovprisninger med på vejen når ritualet er overstået, og familien har forstået, hvor betydningsfuldt det faktisk har været for dem. Trods denne erfaring tør Daigo ikke selv at fortælle sin kone Mika om sit nye erhverv af frygt for hendes reaktion.Departures (hvorfor har den ikke fået en dansk titel?) vandt en Oscar i 2009 for bedste udenlandske film.

...Den er en underfundig og livsbekræftende lille perle med skøn underspillet humor (for det meste), hvor nye og gamle japanske traditioner og tabuer udfordres.
Den japanske tavshedskultur får f.eks. en på frakken, når filmen opfordrer til at droppe skammen og tavsheden overfor tidligere ugerninger og få talt ud om gamle lig eller skeletter i skabet. Ligeledes opfordrer den til at tage chancer og følge sit hjerte, og til at droppe fordomme overfor det ukendte, som måske slet ikke er så beskidt og ligegyldigt som først antaget, men smukt og meningsfuldt.Departures fungerer bedst når den stilfærdigt fortæller sin historie. De rituelle begravelser er nærmest terapeutiske i deres billedsprog og den gamle ejer af Nokanshi spilles med lune, råhed og humor af Tsutomu Yamazaki. Desværre kammer det lidt over en gang imellem, hvor humoren bliver en anelse forceret og plat, og hvor hovedpersonen Daigo overspilles fælt af Masahiro Motoki. På samme måde er der lidt for mange scener, hvor Daigo spiller på sin cello når det skal være rørende. Smukt de første par gange, men til sidst lettere irriterende. Især når filmens musikalske tema skrevet af Joe Hisaishi begynder at vise sine begrænsinger.Alt i alt er Departures dog en god og tankevækkende oplevelse, som er både morsom og rørende.Din vurdering:

filmkorn.dk grafik kolonINFO

Departures


Produktionsår: 2008
Alternativ titel: Okuribito
Instruktion: Yôjirô Takita
Manuskript:
Komponist: Joe Hisaishi
Fotograf: Takeshi Hamada
Skuespillere: Masahiro Motoki, Tsutomu Yamazaki, Ryoko Hirosue, Kazuko Yoshiyuki, Kimiko Yo, Takashi Sasano, Tetta Sugimoto, T.
Spilletid: 130 min
Filmstudie: Amuse Soft Entertainment

Detaljeret info om Departures på IMDBTilladt for alle

filmkorn.dk grafik kolonKOMMENTARER

Skriv kommentar til 'Departures'.


Navn


Spamkontrol - skriv tallet 4 med bogstaver: 

Kommentar


E-mail - bliv opdateret ved nye indlæg i denne tråd.
Frivilligt felt! - din e-mail benyttes kun til denne service.


filmkorn.dk - Info og kontaktoplysninger

Hvem er vi?
Filmkorn.dk er en seriøs hobbyblog bestyret af de to højpandede filmentusiaster Hugger og Gabriel. Bloggen blev startet i 2009 under navnet navlefnuller.dk

Hvorfor filmkorn?
Det kan synes underligt, at kalde en filmside for filmkorn i en tid, hvor de analoge filmmedier er på kraftigt tilbagetog. Og så alligevel ikke; for det digitale filmmedie bruges sjovt nok ikke kun til at skabe klinisk perfekte billeder, men også til at manipulere med de digitale pixels, som må siges at være filmkornets afløser. Foto-apps som Instagram o.lign. er blevet kæmpe successer fordi de giver brugeren mulighed for at genskabe fordums tids analoge kendetegn, som bl.a. er filmkornet.

Filmkornet lever med andre ord i bedste velgående og bygger på underlig vis bro mellem de gamle og de nye medier. Se blot de mange foraer på internettet, hvor voldsomme diskussioner finder sted, hver eneste gang en filmklassiker er blevet digitalt restaureret, og teknikerne har formastet sig til at fjerne alt, hvad der kan minde om filmkorn i billedet. Den diskussion vil vi nu ikke gå ind i. Vi vil blot konstatere, at filmkornet åbenbart er kommet for at blive.

Hvad vil vi?
På filmkorn.dk vil vi anmelde film, og vi vil diskutere film. Vi håber du vil være med til at skabe et interessant site ved at kommentere vores skriblerier.

Filmkorn.dk er et hobbyprojekt, så forvent ikke en uudtømmelig kilde af anmeldelser, men en hyggelig, lille side, hvor vi skriver om film, når tiden er til det, og når vi synes, der er noget interessant at skrive om.

Hvordan anmelder vi?
Som udgangspunkt ud fra værkets præmisser og kvalitetsmæssige håndværk.
Vi vurderer en film i forhold til genre og formål - er der lagt op til underholdning eller eftertænksomhed og hvordan klarer filmen sig på disse punkter. En anmeldelse vil altid være en subjektiv vurdering - husk det!

Karakterskala:


Fremragende


Meget god


God


Middelmådig eller kedelig


Dårlig


Umådeligt dårlig

Reklamer:
Dem gør vi os ikke rigtigt i. Vi tjener ingen penge på vores anmeldelser. Vi skriver dem udelukkende for sjov - fordi film interesserer os.

Copyright:
Al tekst på siden tilhører de oprindelige forfattere som angivet ved hver enkelt artikel. Du må gerne citere fra filmkorn.dk med kildeangivelse.
Billeder brugt i anmeldelser og lignende tilhører de respektive udgivere i henhold til loven om ophavsret.

Kontakt os:
Ønsker du at kontakte os, kan du skrive en mail til os.

Filmkorn RSS-feed

Blogdesign ©, håndkodning og SEO af Peter Gabriel.

Redaktør: Peter Gabriel.

Optimized for Safari and Firefox web browsers [Valid RSS] 

 
Aquaman
Aquaman, James Wan, film, plakat, poster, artwork
Der lægges hårdt ud med en alt for stramt klippet forhistorie om Aquamans forældre, der i Temuera Morrisons og Nicole Kidmans f ...
Læs anmeldelsen
Den tid på året
Den tid på året, Paprika Steen, film, plakat, poster, artwork
Dysfuktionalitet er ligeså synonymt med jul som brunkager og gløgg. Jeg tror ikke der findes nogen, der ikke kan genkende mi ...
Læs anmeldelsen
Overlord
Overlord, Julius Avery, film, plakat, poster, artwork
Genrefilm har ofte et skær af b-film over sig, som kommer til udtryk i tilforladeligt skuespil, uinspirerende klipning og en svin ...
Læs anmeldelsen
Halloween, David Gordon Green, film, plakat, poster, artwork The Predator, Shane Black, film, plakat, poster, artwork The Equalizer 2, Antoine Fuqua, film, plakat, poster, artwork The Meg, Megalodon, Jon Turteltaub, film, plakat, poster, artwork Mission: Impossible - Fallout, MI6, Christopher McQuarrie, film, plakat, poster, artwork Mamma Mia! Here We Go Again, Ol Parker, film, plakat, poster, artwork

Karakter-gennemsnit (30 film)

2018