filmkorndk

Vi bliver MEGA glade, hvis du Liker vores side.

Den skyldige

filmkorn.dk grafik kolonFILMANMELDELSE

Den skyldige, Gustav Möller, The Guilty, film, plakat, poster, artwork

© Nordisk Film

Af 15. jun. 2018

Karakter 5 ud af 6 stjerner (Meget god) til Den skyldige - The GuiltyDen skyldige on IMDb

Skriv kommentar | Info om filmen | Trailer Den skyldige Trailer

Beskeden, men uhyre effektiv film med storspil af Jakob Cedergren leverer i den grad varen.

Bulder og brag, effekter og overdreven action og ikke mindst enorme svulstige budgetter dominerer biograferne i disse tider, hvor større ifølge producenterne er lig med bedre, og hvor den simple originale historie er erstattet af en kynisk og kalkuleret nærmest endeløs strøm af ligegyldige reboots, re-imagenings og remakes samt film på film i kendte og fortærskede filmuniverser, hvor jagten på mammon overstiger jagten på den gode historie gang på gang.

Derfor er Den Skyldige sådan en kærkommen oplevelse, og det er da også en helt fantastisk modtagelse filmen har fået i Danmark men ikke mindst i resten af verden, hvor den blandt andet har vundet priser på den prestigefyldte Sundance-festival og vundet akkolader og ros både nationalt og internationalt.

Der er tale om en simpel film, der er skruet djævelsk godt sammen med en spilletid, hvor det simple men effektive plot formår at holde tilskueren på kanten af sædet fra start til slut. Jakob Cedergren spiller politimanden med den dunkle fortid, der på sin påtvungne telefonvagt modtager et opkald, der vender op og ned på hans liv for altid, og hvor intet er, som det virker.

... Den skyldige kører i real-time og er en rutsjebane af spænding og drama, og filmen udnytter sit begrænsede budget og sine virkemidler helt formidabelt.


Den skyldige foregår udelukkende på alarmcentralen, hvor Cedergrens bitre betjent styrer telefonen, og filmens manuskript formår at gøre både ham og filmens øvrige personer, de fleste kun stemmer i den anden ende af telefonen, til kød og blod, og det virker ekstremt godt.

Filmens budskab handler om nutidens trang til at dømme, til at skride til handling før tanke og om at lade sig styre af andre og deres følelser og sine egne mavefornemmelser i stedet for at træde et skridt tilbage og trække vejret og afvente de djævelske fakta, der ofte gemmer sig i detaljerne. Det er smukt skrevet og en hyldest til den simple og originale historie.

Plottet er spændende og som skrevet formår filmen at ramme helt plet og underholde maksimalt.

Den fortjener i den grad al den ros, den har fået, ikke mindst Cedergren spiller fremragende. Han er stort set også den eneste skuespiller, og hans præstation er klart med til at højne den allerede høje standard som manuskript og instruktion har.

Jeg elsker at en så simpel film med et så rent plot, uden drama, budget og eksplosioner, formår at ramme plet i hele verden. Det siger heldigvis noget om os, at film som den seneste Starwars film, skønt den indtjener milliarder, stadig er et flop publikumsmæssigt, fordi den har kostet milliarder at lave, uden at det rigtigt kan mærkes på historie og filmens kvalitet.

Og det siger noget om os, at denne film er et kæmpehit – det fortjener den.

Det er en hyldest til det simple, en hyldest til historien og ikke mindst en hyldest til det originale.Din vurdering:

filmkorn.dk grafik kolonINFO

Den skyldige


Produktionsår: 2018
Alternativ titel: The Guilty
Instruktion: Gustav Möller
Skuespillere: Jakob Cedergren, Jessica Dinnage, Omar Shargawi.
Spilletid: 85
Filmstudie: Nordisk Film

Detaljeret info om Den skyldige på IMDBTilladt over 11

filmkorn.dk grafik kolonKOMMENTARER

Skriv kommentar til 'Den skyldige'.


Navn


Spamkontrol - skriv tallet 4 med bogstaver: 

Kommentar


E-mail - bliv opdateret ved nye indlæg i denne tråd.
Frivilligt felt! - din e-mail benyttes kun til denne service.


filmkorn.dk - Info og kontaktoplysninger

Hvem er vi?
Filmkorn.dk er en seriøs hobbyblog bestyret af de to højpandede filmentusiaster Hugger og Gabriel. Bloggen blev startet i 2009 under navnet navlefnuller.dk

Hvorfor filmkorn?
Det kan synes underligt, at kalde en filmside for filmkorn i en tid, hvor de analoge filmmedier er på kraftigt tilbagetog. Og så alligevel ikke; for det digitale filmmedie bruges sjovt nok ikke kun til at skabe klinisk perfekte billeder, men også til at manipulere med de digitale pixels, som må siges at være filmkornets afløser. Foto-apps som Instagram o.lign. er blevet kæmpe successer fordi de giver brugeren mulighed for at genskabe fordums tids analoge kendetegn, som bl.a. er filmkornet.

Filmkornet lever med andre ord i bedste velgående og bygger på underlig vis bro mellem de gamle og de nye medier. Se blot de mange foraer på internettet, hvor voldsomme diskussioner finder sted, hver eneste gang en filmklassiker er blevet digitalt restaureret, og teknikerne har formastet sig til at fjerne alt, hvad der kan minde om filmkorn i billedet. Den diskussion vil vi nu ikke gå ind i. Vi vil blot konstatere, at filmkornet åbenbart er kommet for at blive.

Hvad vil vi?
På filmkorn.dk vil vi anmelde film, og vi vil diskutere film. Vi håber du vil være med til at skabe et interessant site ved at kommentere vores skriblerier.

Filmkorn.dk er et hobbyprojekt, så forvent ikke en uudtømmelig kilde af anmeldelser, men en hyggelig, lille side, hvor vi skriver om film, når tiden er til det, og når vi synes, der er noget interessant at skrive om.

Hvordan anmelder vi?
Som udgangspunkt ud fra værkets præmisser og kvalitetsmæssige håndværk.
Vi vurderer en film i forhold til genre og formål - er der lagt op til underholdning eller eftertænksomhed og hvordan klarer filmen sig på disse punkter. En anmeldelse vil altid være en subjektiv vurdering - husk det!

Karakterskala:


Fremragende


Meget god


God


Middelmådig eller kedelig


Dårlig


Umådeligt dårlig

Reklamer:
Dem gør vi os ikke rigtigt i. Vi tjener ingen penge på vores anmeldelser. Vi skriver dem udelukkende for sjov - fordi film interesserer os.

Copyright:
Al tekst på siden tilhører de oprindelige forfattere som angivet ved hver enkelt artikel. Du må gerne citere fra filmkorn.dk med kildeangivelse.
Billeder brugt i anmeldelser og lignende tilhører de respektive udgivere i henhold til loven om ophavsret.

Kontakt os:
Ønsker du at kontakte os, kan du skrive en mail til os.

Filmkorn RSS-feed

Blogdesign ©, håndkodning og SEO af Peter Gabriel.

Redaktør: Peter Gabriel.

Optimized for Safari and Firefox web browsers [Valid RSS] 

 
Booksmart
Booksmart, Olivia Wilde, film, plakat, poster, artwork
Der er langt mellem snapsene, når Hollywood spytter ungdomskomedier ud. Ofte ender det med plat fald på halen komik, dårlige ro ...
Læs anmeldelsen
Captain Marvel
Captain Marvel, Anna Boden, Ryan Fleck, film, plakat, poster, artwork
Kan Marvel overhovedet lave dårlige film? Ja, det så vi med Thor 2, der var tåkrummende dårlig, og den først Captain America, ...
Læs anmeldelsen
A Star Is Born
A Star Is Born, Bradley Cooper, film, plakat, poster, artwork
A Star Is Born er et remake af et remake af et remake. Ja, Hollywood er ikke særligt opfindsomme længere, og man graver dybere o ...
Læs anmeldelsen
Aquaman, James Wan, film, plakat, poster, artwork Den tid på året, Paprika Steen, film, plakat, poster, artwork Overlord, Julius Avery, film, plakat, poster, artwork Halloween, David Gordon Green, film, plakat, poster, artwork The Predator, Shane Black, film, plakat, poster, artwork The Equalizer 2, Antoine Fuqua, film, plakat, poster, artwork

Karakter-gennemsnit (2 film)

2019