filmkorndk

Vi bliver MEGA glade, hvis du Liker vores side.

Das Weisse Band

filmkorn.dk grafik kolonFILMANMELDELSE

Das Weisse Band, Michael Haneke, Det hvide bånd, film, plakat, poster, artwork

© X-Filme Creative Pool

Af 14. jan. 2010

Karakter 4 ud af 6 stjerner (God) til Das Weisse Band - Det hvide båndDas Weisse Band on IMDb

2 kommentarer | Info om filmen | Trailer Das Weisse Band Trailer

Østrigske Michael Haneke er en mester i at skabe utryghed på lærredet.

Denne film fra tyske Michael Haneke er en flot produceret og vellavet film. Det overrasker mig ikke, idet den jo vandt de gyldne palmer ved Cannes Film festivalen 2009 og var nomineret til prisen for bedste udenlandske film ved Oscaruddelingen 2010.

Filmens omdrejningspunkt er tesen om, at vold avler vold, og den foregår i en lille tysk landsby omkring århundredeskiftet.

'Das Weiße Band' er smukt filmet i bløde sort/hvide farver og på alle pladser i filmen leveres der fremragende underspillet skuespil, hvilket bevidner Hanekes evner som instruktør. Selvfølgelig må man forvente dette af en erfaren instruktør, men eftersom vi har at gøre med et endog meget stort cast og da en stor del af skuespillerne er børn, så er det en bedrift, der kræver respekt!

Filmens historie bliver fortalt gennem landsbyens skolelærer, der ærligt i starten af filmen forklarer, at historien er taget ud fra hans (fejlbarlige!) hukommelse. Christian Friedel er stærk i rollen som den uskyldsrene og idealistiske skolelærerer, der havner midt i landsbyen og som outsider har et objektivt syn på de begivenheder, der udfolder sig, ligesom han har kendskab til såvel børn som voksne i byen. Hans perspektiv giver ham således unikke muligheder for at se, hvad der virkelig foregår under overfladen, mens resten af byen forsøger at lukke øjnene for problemerne (som det klart fremgår i en scene, hvor en søn finder sin fader hængt, men blot lukker døren og går ind ved siden af!).

Den idylliske landsby (med fine forårsfester og hyggelige sammenkomster) mister hurtigt en del af sin uskyld, da en prominent doktor kommer ud for en ulykke, der ikke virker så hændelig som den antages at være.

I takt med at flere og flere mystiske hændelser, af mere og mere voldsom og hæslig grad, udfolder sig i den lille by, begynder ringene i vandet at brede sig med hast, og biografgængeren begynder langsomt at ane, at noget ikke er, som det burde være og indser, at byen langsomt er på vej ned i en malstrøm uden håb om frelse!

Jeg kan ikke bedømme filmen ud fra Hanekes tidligere produktioner, idet jeg desværre ikke har set nogen af hans tidligere film. Jeg kender naturligvis til hans værker og ved godt, at hans film ofte handler om den nære ondskab, menneskeligt forfald og handlinger foretaget af normale mennesker, af mere eller mindre bevidst karakter.

Jeg var overrasket over, hvor tilbageholdt en film 'Das Weiße Band' er. Underspillet og realistisk i en sådan grad, at den næsten bliver dokumentarisk til tider.

På mange måder minder filmen om Bergmanns film, idet også han arbejdede meget med det menneskelige mørke og den menneskelige psyke på godt og ondt. Men hvor Bergmanns film (ved godt folk vil slå mig nu!) til tider virkede langsommelige og til tider også (særdeles) kedelige, så fanger Hanekes portræt af ondskaben i denne film fra første frame. Dette er i sig selv en bedrift, når man taler om en sort/hvid film på tysk på 2 ½ time.

Friedels skolelærer, byens jordemoder og allermindste børn, er de eneste der formår at undslippe relativt uskadt fra mødet med de begivenheder, der udfolder sig i løbet af filmens spilletid. Ikke mindst fordi de endnu ikke er blevet opslugt af de sociale interaktioner, byen baserer tilværelsen på.

Hvis du synes, at jeg danser lidt om den varme grød når det kommer til substansen i denne film, så har du ret. Denne film er stærkest, når man ligesom skolelæreren m.fl. ikke ved, præcis hvad der foregår, og kun aner uhyggen og ondskaben under overfladen, men filmens små åbenbaringer og mindre maskefald fører frem til filmens afslutning, der er så åben, at man har en følelse af uforløst drama og føler sig lidt snydt.

Men så mindes man om, at ondskaben og den deraf afledte vold aldrig stopper, og at denne cyklus blot fortsætter andetsteds, blandt andre mennesker, med andre formål og med andre bevæggrunde.Din vurdering:

filmkorn.dk grafik kolonINFO

Das Weisse Band


Produktionsår: 2009
Alternativ titel: Det hvide bånd
Instruktion: Michael Haneke
Manuskript:
Fotograf: Christian Berger
Skuespillere: Christian Friedel, Ernst Jacobi, Leonie Benesch, Ulrich Tukur, Ursina Lardi, Fion Mutert, Michael Kranz, Burghart Klau.
Spilletid: 144 min
Filmstudie: X-Filme Creative Pool

Detaljeret info om Das Weisse Band på IMDBTilladt over 11

filmkorn.dk grafik kolonKOMMENTARER

Skriv kommentar til 'Das Weisse Band'.


Navn


Spamkontrol - skriv tallet 4 med bogstaver: 

Kommentar


E-mail - bliv opdateret ved nye indlæg i denne tråd.
Frivilligt felt! - din e-mail benyttes kun til denne service.


filmkorn.dk - Info og kontaktoplysninger

Hvem er vi?
Filmkorn.dk er en seriøs hobbyblog bestyret af de to højpandede filmentusiaster Hugger og Gabriel. Bloggen blev startet i 2009 under navnet navlefnuller.dk

Hvorfor filmkorn?
Det kan synes underligt, at kalde en filmside for filmkorn i en tid, hvor de analoge filmmedier er på kraftigt tilbagetog. Og så alligevel ikke; for det digitale filmmedie bruges sjovt nok ikke kun til at skabe klinisk perfekte billeder, men også til at manipulere med de digitale pixels, som må siges at være filmkornets afløser. Foto-apps som Instagram o.lign. er blevet kæmpe successer fordi de giver brugeren mulighed for at genskabe fordums tids analoge kendetegn, som bl.a. er filmkornet.

Filmkornet lever med andre ord i bedste velgående og bygger på underlig vis bro mellem de gamle og de nye medier. Se blot de mange foraer på internettet, hvor voldsomme diskussioner finder sted, hver eneste gang en filmklassiker er blevet digitalt restaureret, og teknikerne har formastet sig til at fjerne alt, hvad der kan minde om filmkorn i billedet. Den diskussion vil vi nu ikke gå ind i. Vi vil blot konstatere, at filmkornet åbenbart er kommet for at blive.

Hvad vil vi?
På filmkorn.dk vil vi anmelde film, og vi vil diskutere film. Vi håber du vil være med til at skabe et interessant site ved at kommentere vores skriblerier.

Filmkorn.dk er et hobbyprojekt, så forvent ikke en uudtømmelig kilde af anmeldelser, men en hyggelig, lille side, hvor vi skriver om film, når tiden er til det, og når vi synes, der er noget interessant at skrive om.

Hvordan anmelder vi?
Som udgangspunkt ud fra værkets præmisser og kvalitetsmæssige håndværk.
Vi vurderer en film i forhold til genre og formål - er der lagt op til underholdning eller eftertænksomhed og hvordan klarer filmen sig på disse punkter. En anmeldelse vil altid være en subjektiv vurdering - husk det!

Karakterskala:


Fremragende


Meget god


God


Middelmådig eller kedelig


Dårlig


Umådeligt dårlig

Reklamer:
Dem gør vi os ikke rigtigt i. Vi tjener ingen penge på vores anmeldelser. Vi skriver dem udelukkende for sjov - fordi film interesserer os.

Copyright:
Al tekst på siden tilhører de oprindelige forfattere som angivet ved hver enkelt artikel. Du må gerne citere fra filmkorn.dk med kildeangivelse.
Billeder brugt i anmeldelser og lignende tilhører de respektive udgivere i henhold til loven om ophavsret.

Kontakt os:
Ønsker du at kontakte os, kan du skrive en mail til os.

Filmkorn RSS-feed

Blogdesign ©, håndkodning og SEO af Peter Gabriel.

Redaktør: Peter Gabriel.

Optimized for Safari and Firefox web browsers [Valid RSS] 

 
The Predator
The Predator, Shane Black, film, plakat, poster, artwork
Der skal en vis portion selvtillid til for at bygge videre på en franchise, som begyndte med to gode film i henholdsvis 1987 og 1 ...
Læs anmeldelsen
The Equalizer 2
The Equalizer 2, Antoine Fuqua, film, plakat, poster, artwork
Den gamle 80er serie ligner ikke de indtil videre to film i Equalizer-serien. Den første film var intens og effektiv, og denne op ...
Læs anmeldelsen
The Meg
The Meg, Megalodon, Jon Turteltaub, film, plakat, poster, artwork
Film om hajer har af en eller anden grund altid fascineret filmgængere, naturligvis med Spielberg’s klassiker Jaws (1975) som y ...
Læs anmeldelsen
Mission: Impossible - Fallout, MI6, Christopher McQuarrie, film, plakat, poster, artwork Mamma Mia! Here We Go Again, Ol Parker, film, plakat, poster, artwork Sicario: Day of the Soldado, Sicario 2: Soldado, Stefano Sollima, film, plakat, poster, artwork Skyscraper, Rawson Marshall Thurber, film, plakat, poster, artwork Hereditary, Ondskabens hus, Ari Aster, film, plakat, poster, artwork Den skyldige, The Guilty, Gustav Möller, film, plakat, poster, artwork

Karakter-gennemsnit (26 film)

2018