filmkorndk

Vi bliver MEGA glade, hvis du Liker vores side.

Buried

filmkorn.dk grafik kolonFILMANMELDELSE

Buried, Rodrigo Cortés	, film, plakat, poster, artwork

© Versus Entertainment

Af 5. okt. 2010

Karakter 4 ud af 6 stjerner (God) til BuriedBuried on IMDb

2 kommentarer | Info om filmen | Trailer Buried Trailer

Klaustrofobisk thriller er langt hen ad vejen en imponerende bedrift.

Igennem filmhistorien har vi som publikum altid sat stor pris på at blive konfronteret med vores fobier såsom edderkopper i eksempelvis 'Arachnofobia', højdeskræk i Hitchcocks 'Vertigo' eller hajer i, ja, du gættede det, 'Dødens Gab'. Det kan også være druknedøden eller flyskræk. Uanset hvad, så er det konfrontationen med vores værste frygt, der interesserer os og som filmisk redskab underholder, skræmmer og påvirker os.I 'Buried', der kort og godt foregår i en lukket kiste, hvor lastbilchaufføren Paul Conroy er blevet lagt af ukendte terrorister, er det især klaustrofobien, der spilles på. Og det virker godt - det meste af tiden!Ryan Reynolds er blændende som Conroy. Som eneste ansigt på skærmen i halvanden time gør han det fremragende og spiller realistisk på alle følelser som frygt, afmagt, vrede, frustration og sorg. Stemningen i kisten er fra starten meget indelukket og uhyggelig, og det virker, som om man er inde i kassen med Reynolds.
Undervejs i filmen finder Conroy forskellige hjælpemidler i kisten, deriblandt en mobiltelefon, som er filmens omdrejningspunkt. Med denne mobil kontakter han den omkringliggende verden i form af sin familie, militæret, sit firma og andre, der kunne tænkes at hjælpe den desperate mand....Filmen fungerer i den første halvdel effektivt og skræmmende, fordi netop klaustrofobien altid er nærværende. Det er en modig film, der tør være både kompromisløs og simpel i sin udførelse, og som sagt er der kun Reynolds, en kiste og stemmer i den førnævnte mobiltelefon til at drive plottet fremad.
Den spanske instruktør Rodrigo Cortés har styr på filmens simple virkemidler, og grundlaget for en effektiv thriller er til stede.At filmen tillige har et politisk budskab angående situationen i Irak, gør den ikke mindre interessant, om end dette budskab er nærmest karikeret til tider!Det der går galt er manuskriptets manglende evne til at acceptere sin egen præmis og undlade at forfalde til forsimplede plotmekanismer eller gimmicks, som jeg ikke vil komme ind på her af hensyn til dem, der ikke har set filmen.Disse forsimplede plotmekanismer virker forcerede og er sådan set ikke nødvendige for, at man som tilskuer føler Conroys angst. Det er som om Rodrigo Cortés ikke helt har stolet på, at tilskueren var tilstrækkeligt underholdt, og derfor benytter sig af alt for velkendte virkemidler for at hæve indsatsen. Det er ikke nødvendigt, og filmen lider som følge heraf.Trods forbehold er 'Buried' en gedigen film med et interessant plot og godt skuespil. En film der tør noget, mange andre Hollywood film ikke tør. Det er bare en skam, at den ikke tør sigte på et mere modent, intelligent publikum, som givetvis ville nyde filmen uden alle de nævnte gimmicks, der virker som et forsøg på at please alle med moderne bulder og brag.Filmen får 4 stjerner. Uden gimmicks ville den nok have sneget sig op på en 5'er. Ikke mindst fordi man så ville kunne skære 15-20 minutter af filmen, hvilket også ville klæde den!Din vurdering:

filmkorn.dk grafik kolonINFO

Buried


Produktionsår: 2010
Instruktion: Rodrigo Cortés
Manuskript:
Komponist: Víctor Reyes
Fotograf: Eduard Grau
Skuespillere: Ryan Reynolds, José Luis García Pérez, Robert Paterson, Stephen Tobolowsky, Samantha Mathis, Ivana Miño, Warner Loughlin, Erik Palladino, Kali Rocha, Chris William Martin.
Spilletid: 95 min
Filmstudie: Versus Entertainment

Detaljeret info om Buried på IMDBTilladt over 15

filmkorn.dk grafik kolonKOMMENTARER

Skriv kommentar til 'Buried'.


Navn


Spamkontrol - skriv tallet 4 med bogstaver: 

Kommentar


E-mail - bliv opdateret ved nye indlæg i denne tråd.
Frivilligt felt! - din e-mail benyttes kun til denne service.


filmkorn.dk - Info og kontaktoplysninger

Hvem er vi?
Filmkorn.dk er en seriøs hobbyblog bestyret af de to højpandede filmentusiaster Hugger og Gabriel. Bloggen blev startet i 2009 under navnet navlefnuller.dk

Hvorfor filmkorn?
Det kan synes underligt, at kalde en filmside for filmkorn i en tid, hvor de analoge filmmedier er på kraftigt tilbagetog. Og så alligevel ikke; for det digitale filmmedie bruges sjovt nok ikke kun til at skabe klinisk perfekte billeder, men også til at manipulere med de digitale pixels, som må siges at være filmkornets afløser. Foto-apps som Instagram o.lign. er blevet kæmpe successer fordi de giver brugeren mulighed for at genskabe fordums tids analoge kendetegn, som bl.a. er filmkornet.

Filmkornet lever med andre ord i bedste velgående og bygger på underlig vis bro mellem de gamle og de nye medier. Se blot de mange foraer på internettet, hvor voldsomme diskussioner finder sted, hver eneste gang en filmklassiker er blevet digitalt restaureret, og teknikerne har formastet sig til at fjerne alt, hvad der kan minde om filmkorn i billedet. Den diskussion vil vi nu ikke gå ind i. Vi vil blot konstatere, at filmkornet åbenbart er kommet for at blive.

Hvad vil vi?
På filmkorn.dk vil vi anmelde film, og vi vil diskutere film. Vi håber du vil være med til at skabe et interessant site ved at kommentere vores skriblerier.

Filmkorn.dk er et hobbyprojekt, så forvent ikke en uudtømmelig kilde af anmeldelser, men en hyggelig, lille side, hvor vi skriver om film, når tiden er til det, og når vi synes, der er noget interessant at skrive om.

Hvordan anmelder vi?
Som udgangspunkt ud fra værkets præmisser og kvalitetsmæssige håndværk.
Vi vurderer en film i forhold til genre og formål - er der lagt op til underholdning eller eftertænksomhed og hvordan klarer filmen sig på disse punkter. En anmeldelse vil altid være en subjektiv vurdering - husk det!

Karakterskala:


Fremragende


Meget god


God


Middelmådig eller kedelig


Dårlig


Umådeligt dårlig

Reklamer:
Dem gør vi os ikke rigtigt i. Vi tjener ingen penge på vores anmeldelser. Vi skriver dem udelukkende for sjov - fordi film interesserer os.

Copyright:
Al tekst på siden tilhører de oprindelige forfattere som angivet ved hver enkelt artikel. Du må gerne citere fra filmkorn.dk med kildeangivelse.
Billeder brugt i anmeldelser og lignende tilhører de respektive udgivere i henhold til loven om ophavsret.

Kontakt os:
Ønsker du at kontakte os, kan du skrive en mail til os.

Filmkorn RSS-feed

Blogdesign ©, håndkodning og SEO af Peter Gabriel.

Redaktør: Peter Gabriel.

Optimized for Safari and Firefox web browsers [Valid RSS] 

 
A Star Is Born
A Star Is Born, Bradley Cooper, film, plakat, poster, artwork
A Star Is Born er et remake af et remake af et remake. Ja, Hollywood er ikke særligt opfindsomme længere, og man graver dybere o ...
Læs anmeldelsen
Aquaman
Aquaman, James Wan, film, plakat, poster, artwork
Der lægges hårdt ud med en alt for stramt klippet forhistorie om Aquamans forældre, der i Temuera Morrisons og Nicole Kidmans f ...
Læs anmeldelsen
Den tid på året
Den tid på året, Paprika Steen, film, plakat, poster, artwork
Dysfuktionalitet er ligeså synonymt med jul som brunkager og gløgg. Jeg tror ikke der findes nogen, der ikke kan genkende mi ...
Læs anmeldelsen
Overlord, Julius Avery, film, plakat, poster, artwork Halloween, David Gordon Green, film, plakat, poster, artwork The Predator, Shane Black, film, plakat, poster, artwork The Equalizer 2, Antoine Fuqua, film, plakat, poster, artwork The Meg, Megalodon, Jon Turteltaub, film, plakat, poster, artwork Mission: Impossible - Fallout, MI6, Christopher McQuarrie, film, plakat, poster, artwork

Karakter-gennemsnit (0 film)

2019