filmkorndk

Vi bliver MEGA glade, hvis du Liker vores side.

Below

filmkorn.dk grafik kolonFILMANMELDELSE

Below, David Twohy, film, plakat, poster, artwork

© Dimension Films

Af 13. jun. 2010

Karakter 4 ud af 6 stjerner (God) til BelowBelow on IMDb

Skriv kommentar | Info om filmen

Intet nyt fra Vestfronten, men det er heller ikke nødvendigt i velfungerende thriller.

Der er efterhånden lavet en del klaustrofobiske film om ubåde og deres besætning. De fleste af dem har været sølle plagiater af Wolfgang Petersens mesterværk 'Das Boot' fra 1981. Senere film tæller den kedelige og historisk ukorrekte 'U-571', floppet 'K-19' med Harrison Ford, og nyklassikeren 'Hunt for Red October' med Sean Connery – for blot at nævne de mest kendte.

'Below' fra 2002 blev ikke den store succes i biografen. Ikke så meget pga. af selve filmen, men fordi der stort set ikke blev ofret nogen penge på markedsføring. Instruktør David Twohy har ganske vist ikke vendt op og ned på genren, men ved at kombinere det velkendte ubådsdrama med en ganske veludført spøgelseshistorie, har han alligevel formået at sprøjte nyt saltvand i årerne. 'Below' ligner ikke umiddelbart noget man har set før.

Filmen har en solid rolleliste, der bl.a. tæller den forholdsvis kendte Bruce Greenwood som Lt. Brice. Man kender de fleste andre ansigter, om end man ikke kan sætte navne på dem, hvilket som regel er et plus for en film. Så længe skuespillerne leverer varen er det nemlig ofte nemmere at leve sig ind i filmen. 'Below' gør fint brug af denne konstellation.

Filmens visuelle stil må man takke David Twohy for. Twohy udnytter hver en pixel til at skabe stemningsbilleder, der ikke dvæler ved blod og indvolde, men udnytter det mørke og ukendte i afkrogene af en ubåd. Når besætningen skræmmes af underlige lyde, og i panik lyser i den retning lydene kom fra, formår han at skabe nogle utroligt uhyggelige og intense billeder af det mørke man tror, man kan se noget bevæge sig i. Effektivt!

'Below' har en ganske velfungerende historie. Der er stemning og atmosfære i hele filmens længde, og spændingen er på sit absolut højeste, når de mystiske hændelser afsløres - om end filmens ”overraskende” slutning er noget forudsigelig. En fin lille gyser.Din vurdering:

filmkorn.dk grafik kolonINFO

Below


Produktionsår: 2002
Instruktion: David Twohy
Manuskript:
Komponist: Graeme Revell, Tim Simonec
Fotograf: Ian Wilson
Skuespillere: Matthew Davis, Bruce Greenwood, Olivia Williams, Holt McCallany, Scott Foley, Zach Galifianakis, Jason Flemyng, Dexter Fletcher, Nick Chinlund, Andrew Howard.
Spilletid: 105 min
Filmstudie: Dimension Films

Detaljeret info om Below på IMDB

filmkorn.dk grafik kolonKOMMENTARER

Skriv kommentar til 'Below'.


Navn


Spamkontrol - skriv tallet 4 med bogstaver: 

Kommentar


E-mail - bliv opdateret ved nye indlæg i denne tråd.
Frivilligt felt! - din e-mail benyttes kun til denne service.


filmkorn.dk - Info og kontaktoplysninger

Hvem er vi?
Filmkorn.dk er en seriøs hobbyblog bestyret af de to højpandede filmentusiaster Hugger og Gabriel. Bloggen blev startet i 2009 under navnet navlefnuller.dk

Hvorfor filmkorn?
Det kan synes underligt, at kalde en filmside for filmkorn i en tid, hvor de analoge filmmedier er på kraftigt tilbagetog. Og så alligevel ikke; for det digitale filmmedie bruges sjovt nok ikke kun til at skabe klinisk perfekte billeder, men også til at manipulere med de digitale pixels, som må siges at være filmkornets afløser. Foto-apps som Instagram o.lign. er blevet kæmpe successer fordi de giver brugeren mulighed for at genskabe fordums tids analoge kendetegn, som bl.a. er filmkornet.

Filmkornet lever med andre ord i bedste velgående og bygger på underlig vis bro mellem de gamle og de nye medier. Se blot de mange foraer på internettet, hvor voldsomme diskussioner finder sted, hver eneste gang en filmklassiker er blevet digitalt restaureret, og teknikerne har formastet sig til at fjerne alt, hvad der kan minde om filmkorn i billedet. Den diskussion vil vi nu ikke gå ind i. Vi vil blot konstatere, at filmkornet åbenbart er kommet for at blive.

Hvad vil vi?
På filmkorn.dk vil vi anmelde film, og vi vil diskutere film. Vi håber du vil være med til at skabe et interessant site ved at kommentere vores skriblerier.

Filmkorn.dk er et hobbyprojekt, så forvent ikke en uudtømmelig kilde af anmeldelser, men en hyggelig, lille side, hvor vi skriver om film, når tiden er til det, og når vi synes, der er noget interessant at skrive om.

Hvordan anmelder vi?
Som udgangspunkt ud fra værkets præmisser og kvalitetsmæssige håndværk.
Vi vurderer en film i forhold til genre og formål - er der lagt op til underholdning eller eftertænksomhed og hvordan klarer filmen sig på disse punkter. En anmeldelse vil altid være en subjektiv vurdering - husk det!

Karakterskala:


Fremragende


Meget god


God


Middelmådig eller kedelig


Dårlig


Umådeligt dårlig

Reklamer:
Dem gør vi os ikke rigtigt i. Vi tjener ingen penge på vores anmeldelser. Vi skriver dem udelukkende for sjov - fordi film interesserer os.

Copyright:
Al tekst på siden tilhører de oprindelige forfattere som angivet ved hver enkelt artikel. Du må gerne citere fra filmkorn.dk med kildeangivelse.
Billeder brugt i anmeldelser og lignende tilhører de respektive udgivere i henhold til loven om ophavsret.

Kontakt os:
Ønsker du at kontakte os, kan du skrive en mail til os.

Filmkorn RSS-feed

Blogdesign ©, håndkodning og SEO af Peter Gabriel.

Redaktør: Peter Gabriel.

Optimized for Safari and Firefox web browsers [Valid RSS] 

 
The Predator
The Predator, Shane Black, film, plakat, poster, artwork
Der skal en vis portion selvtillid til for at bygge videre på en franchise, som begyndte med to gode film i henholdsvis 1987 og 1 ...
Læs anmeldelsen
The Equalizer 2
The Equalizer 2, Antoine Fuqua, film, plakat, poster, artwork
Den gamle 80er serie ligner ikke de indtil videre to film i Equalizer-serien. Den første film var intens og effektiv, og denne op ...
Læs anmeldelsen
The Meg
The Meg, Megalodon, Jon Turteltaub, film, plakat, poster, artwork
Film om hajer har af en eller anden grund altid fascineret filmgængere, naturligvis med Spielberg’s klassiker Jaws (1975) som y ...
Læs anmeldelsen
Mission: Impossible - Fallout, MI6, Christopher McQuarrie, film, plakat, poster, artwork Mamma Mia! Here We Go Again, Ol Parker, film, plakat, poster, artwork Sicario: Day of the Soldado, Sicario 2: Soldado, Stefano Sollima, film, plakat, poster, artwork Skyscraper, Rawson Marshall Thurber, film, plakat, poster, artwork Hereditary, Ondskabens hus, Ari Aster, film, plakat, poster, artwork Den skyldige, The Guilty, Gustav Möller, film, plakat, poster, artwork

Karakter-gennemsnit (26 film)

2018