filmkorndk

Vi bliver MEGA glade, hvis du Liker vores side.

Avatar

filmkorn.dk grafik kolonFILMANMELDELSE

Avatar, James Cameron, film, plakat, poster, artwork

© Twentieth Century Fox Film Corporation

Af 17. dec. 2009

Karakter 5 ud af 6 stjerner (Meget god) til AvatarAvatar on IMDb

9 kommentarer | Info om filmen | Trailer Avatar Trailer

Verdens dyreste film har noget på hjerte.

James ”The King” Cameron har en god grund til at være den – efter sigende – arrogante skid han er : HAN LAVER FEDE FILM!Denne film har været adskillige år undervejs, men først nu har instruktøren vurderet, at den verden, han ønskede at skabe, rent faktisk kunne skabes så realistisk, at man troede på den. Og det har han gjort, koste hvad det ville – og det var ret meget!

Det er farligt at lave dyre film, og dette er verdenshistoriens hidtil dyreste film. Denne type højbudgetfilm skal for at være succesfulde (det er dollars på bundlinjen vi snakker om her!) appellere til stort set alle biografgængere og lave en milliard dollars i biograferne. Og det er uanset historie, plot osv.Men der kan filmmæssigt gå rigtig meget galt, og man ender ofte med store dyre spektakler uden substans (ja, undskyld '2012', der var du igen!) og uden nogen form for engagerende historie.Avatar falder ikke i denne fælde!Tværtimod formår James Cameron en gang for alle (i hans første spillefilm siden 'Titanic' fra 1997) at skabe et visuelt mesterværk, der tager os med på en rejse, vi ikke har været på siden Star Wars (de originale!) og Ringenes Herre filmene, der begge som filmserier var banebrydende og nyskabende!Vi kræver WOW-faktor, hvad angår effekterne, men vi kræver også en historie med nogle figurer, som vi kan relatere til!Historien? Ja, den er simpel!Soldaten Jake Sully, spillet af en overbevisende Sam Worthingthon ('Terminator : Salvation') bliver sendt på en mission på den eksotiske planet ”Pandora” for at overbevise den herboende blå-hudede krigerrace Navi'erne om, at det er en særdeles god idé at lade menneskerne føre minedrift på planeten i jagten på et særligt kostbart mineral.At det samtidig vil redde jorden og dens befolkning, der har drevet så meget rovdrift på deres egen planet i en sådan grad, at det er gået galt (i disse økotider ganske aktuelt!), er noget der ikke fokuseres så meget på i forhandlingerne!

Og at det kan gøre nogle mennesker enddog meget rige bliver perfekt beskrevet i en scene, hvor Giovanni Ribisi stjæler billedet som ond miljødræbende kapitalist-virksomheds-fyr med dollartegn i øjnene.Da mennesker ikke kan overleve i Pandoras atmosfære, skal Sullys bevidsthed overføres til en såkaldt Avatar (en kunstigt fremavlet krop af en af de indfødte navi'er) for at få missionen, der i bund og grund er en fjendtlig overtagelse af planeneten, til at virke mere venlig!

Mand forelsker sig i pige, mand er delt mellem to verdener, mand vælger, men lidt for sent, og herefter begynder folk at dø med hjælp fra kæmpe, flammekastende, robotmaskiner... og dinosauere... og sten og geværer!Korrekt, plottet skal vi ikke dvæle ved længe. Det er simpelt, det er set før og det er i høj grad her, en film som denne kan fejle (”2012” og ”Transformers”, jeg mener jer!)...Men Camerons styrke som instruktør er, at han går så meget i detaljer med alting, at han er inde over alt fra skuespil, musik, instruktion, effekter osv. og derfor laver dyre, larmende spektakler MED substans.

...
Selvom det er en simpel historie, så både rører, glæder, morer og skræmmer den os, selvom vi har "set" den før, simpelthen fordi håndværket er så godt!
Historien, simpel og naiv som den er, reddes af flot skuespil på alle pladser, fantastiske kampscener og action, som kun Cameron kan give os! Det tunge økobudskab er tydeligt, men vi føler med det naturfolk, menneskene er ved at tvangsflytte (sagde nogen indianerne/Grønlændere?!?), og vi bliver vrede på deres vegne og føler deres frustration og smerte i takt med at deres hjem ødelægges.Vores kendskab til folket ses igennem Jake Sully, og filmen tager sig fin tid til at opbygge venskab/kærlighedsforholdet i filmen, og man skifter langsomt side ligesom Sully gør. Det er flot filmarbejde og det er en flot film!Den kvindelige actionheltinde, som efterhånden må siges at være Camerons trademark som instruktør, er også til stede i Avatar. Tidligere har Sigourney Weaver og Linda Hamilton udødeliggjort stærke, kvindelige heltinder (Alien-serien og Terminator serien respektivt), og nu gøres de selskab af den ofte undervurderede Michelle Rodriquez, der har en lille, men markant rolle som bad'ass heltinde samt Zoe Saldana i hovedrollen som den smukke, stærke og retfærdige Neytiri.Mht. effekterne, så er der skrevet mangt og meget om dem, og det hele passer!
...
Det er sindsygt, det er vildt og det er livagtigt i en sådan grad, at man ikke kan undgå – allerede af den grund – at blive hevet ind i den verden, Cameron inviterer os ind i.

Hvis du var en af dem, der hånede den første trailer eller generelt var lidt bange for, at navi'erne fremstod kunstige og livløse, så bliver du meget positivt overrasket og meget tilfreds med det endelige resultat! I den 3D-udgave denne anmelder så, bliver man indhyllet i en verden, der er så perfekt, som man kan ønske sig, og den omslutter dig i en sådan grad, at du tror fuldt og fast på alle skabninger, træer og insekter, du omgives af i løbet af filmens spilletid.Det er magisk!Denne film vil for altid ændre dit syn på filmmediet på grund af dens banebrydende og flotte CGI, der bruges til at skabe den 100% realistiske verden samt 3D-delen, der bruges til at skabe dybde i billederne frem for platte in-your-face effekter. Selvom historien er medrivende, actionscenerne fejende flotte og skuespilsdynamikken ”spot-on”, så er det nu engang effekterne, der giver denne film en velfortjent plads i filmhistorien sammen med klassikere som Star Wars, Blade Runner og Alien!Og så er det let at tilgive det allestednærværende ”vi-er-alle-en-del-af-naturen” budskab, uanset hvor sandt det måtte være!


Årtiets actionbrag.Din vurdering:

filmkorn.dk grafik kolonINFO

Avatar


Produktionsår: 2009
Instruktion: James Cameron
Manuskript:
Komponist: James Horner
Fotograf: Mauro Fiore
Skuespillere: Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver, Stephen Lang, Michelle Rodriguez, Giovanni Ribisi, Joel Moore, CCH Pounder, Wes Studi, Laz Alonso.
Spilletid: 162 min | 171 min (special edition) | 178 min (extended cut)
Filmstudie: Twentieth Century Fox Film Corporation

Detaljeret info om Avatar på IMDBTilladt over 11

filmkorn.dk grafik kolonKOMMENTARER

Skriv kommentar til 'Avatar'.


Navn


Spamkontrol - skriv tallet 4 med bogstaver: 

Kommentar


E-mail - bliv opdateret ved nye indlæg i denne tråd.
Frivilligt felt! - din e-mail benyttes kun til denne service.


filmkorn.dk - Info og kontaktoplysninger

Hvem er vi?
Filmkorn.dk er en seriøs hobbyblog bestyret af de to højpandede filmentusiaster Hugger og Gabriel. Bloggen blev startet i 2009 under navnet navlefnuller.dk

Hvorfor filmkorn?
Det kan synes underligt, at kalde en filmside for filmkorn i en tid, hvor de analoge filmmedier er på kraftigt tilbagetog. Og så alligevel ikke; for det digitale filmmedie bruges sjovt nok ikke kun til at skabe klinisk perfekte billeder, men også til at manipulere med de digitale pixels, som må siges at være filmkornets afløser. Foto-apps som Instagram o.lign. er blevet kæmpe successer fordi de giver brugeren mulighed for at genskabe fordums tids analoge kendetegn, som bl.a. er filmkornet.

Filmkornet lever med andre ord i bedste velgående og bygger på underlig vis bro mellem de gamle og de nye medier. Se blot de mange foraer på internettet, hvor voldsomme diskussioner finder sted, hver eneste gang en filmklassiker er blevet digitalt restaureret, og teknikerne har formastet sig til at fjerne alt, hvad der kan minde om filmkorn i billedet. Den diskussion vil vi nu ikke gå ind i. Vi vil blot konstatere, at filmkornet åbenbart er kommet for at blive.

Hvad vil vi?
På filmkorn.dk vil vi anmelde film, og vi vil diskutere film. Vi håber du vil være med til at skabe et interessant site ved at kommentere vores skriblerier.

Filmkorn.dk er et hobbyprojekt, så forvent ikke en uudtømmelig kilde af anmeldelser, men en hyggelig, lille side, hvor vi skriver om film, når tiden er til det, og når vi synes, der er noget interessant at skrive om.

Hvordan anmelder vi?
Som udgangspunkt ud fra værkets præmisser og kvalitetsmæssige håndværk.
Vi vurderer en film i forhold til genre og formål - er der lagt op til underholdning eller eftertænksomhed og hvordan klarer filmen sig på disse punkter. En anmeldelse vil altid være en subjektiv vurdering - husk det!

Karakterskala:


Fremragende


Meget god


God


Middelmådig eller kedelig


Dårlig


Umådeligt dårlig

Reklamer:
Dem gør vi os ikke rigtigt i. Vi tjener ingen penge på vores anmeldelser. Vi skriver dem udelukkende for sjov - fordi film interesserer os.

Copyright:
Al tekst på siden tilhører de oprindelige forfattere som angivet ved hver enkelt artikel. Du må gerne citere fra filmkorn.dk med kildeangivelse.
Billeder brugt i anmeldelser og lignende tilhører de respektive udgivere i henhold til loven om ophavsret.

Kontakt os:
Ønsker du at kontakte os, kan du skrive en mail til os.

Filmkorn RSS-feed

Blogdesign ©, håndkodning og SEO af Peter Gabriel.

Redaktør: Peter Gabriel.

Optimized for Safari and Firefox web browsers [Valid RSS] 

 
A Star Is Born
A Star Is Born, Bradley Cooper, film, plakat, poster, artwork
A Star Is Born er et remake af et remake af et remake. Ja, Hollywood er ikke særligt opfindsomme længere, og man graver dybere o ...
Læs anmeldelsen
Aquaman
Aquaman, James Wan, film, plakat, poster, artwork
Der lægges hårdt ud med en alt for stramt klippet forhistorie om Aquamans forældre, der i Temuera Morrisons og Nicole Kidmans f ...
Læs anmeldelsen
Den tid på året
Den tid på året, Paprika Steen, film, plakat, poster, artwork
Dysfuktionalitet er ligeså synonymt med jul som brunkager og gløgg. Jeg tror ikke der findes nogen, der ikke kan genkende mi ...
Læs anmeldelsen
Overlord, Julius Avery, film, plakat, poster, artwork Halloween, David Gordon Green, film, plakat, poster, artwork The Predator, Shane Black, film, plakat, poster, artwork The Equalizer 2, Antoine Fuqua, film, plakat, poster, artwork The Meg, Megalodon, Jon Turteltaub, film, plakat, poster, artwork Mission: Impossible - Fallout, MI6, Christopher McQuarrie, film, plakat, poster, artwork

Karakter-gennemsnit (0 film)

2019