filmkorndk

Vi bliver MEGA glade, hvis du Liker vores side.

Armadillo

filmkorn.dk grafik kolonFILMANMELDELSE

Armadillo, Janus Metz Pedersen, film, plakat, poster, artwork

© Fridthjof Film

Af 9. jun. 2010

Karakter 4 ud af 6 stjerner (God) til ArmadilloArmadillo on IMDb

Skriv kommentar | Info om filmen | Trailer Armadillo Trailer

Virkelighed forklædt som underholdende actionfilm.

Det første man tænker, når man ser den meget omtalte og til dels berygtede danske dokumentarfilm 'Armadillo' er, hvor modige fotograferne rent faktisk må have været, eftersom de står midt i det hele og filmer den virkelighed, der er vilkåret, når man er soldat under en nation i krig.Filmen skildrer en meget realistisk og brutal side af krigen, som vi formentlig alle kender til, men kun sjældent ser portrætteret i denne slags film. Man sidder rent faktisk og føler, at man ser en spillefilm al'a 'Platoon' eller 'Full Metal Jacket,' og flere gange tog jeg mig selv i at tænke, at nu skete det eller det, fordi det var det man kunne forvente af et filmmanuskript over dette tema. Men denne film har intet manuskript.Det er en gengivelse af de voldsomme og beskidte oplevelser, som vores soldater i Afghanistans Helmandprovins dagligt lever med.Der er i filmen adskillige kampscener, herunder den meget berygtede og med rette udskældte scene med 'likvideringen'. Sidstnævnte scene er voldsom ikke mindst fordi den blot bekræfter os i, at krig er en del af vores hverdag, og at den gør vores danske jens'er til kolde og kyniske kampmaskiner, der har svært ved at slippe rollen - selv når de har fri.Kampscenerne er nærmest groteske, når man ser de danske krigere kæmpe mod fjenden. De er krigere, de er soldater og de er drengerøve, men det der virker mest grotesk er, at de reelt kun er små drenge, der er sendt ud på den utaknemmelige opgave at skabe fred og vinde lokalbefolkningens gunst - noget der tydeligvis ikke er uden vanskeligheder.Man er nødt til at spørge sig selv, hvorfor disse drenge har meldt sig selv til denne tjans, og hvorfor de ofte vender tilbage selv efter at være blevet voldsomt såret.

...
Filmen minder på sin vis virkelig meget om sidste års Oscarvinder 'The Hurt Locker', der også handlede om krigens gru, og hvad krig gør ved de mennesker, der dagligt lever med den. Men hvor 'The Hurt Locker' er fiktion baseret på virkelighed, så er 'Armadillo' den skinbarlige virkelighed på godt og ondt, og det er faktisk ret skræmmende.

Uden at blive for politisk må man spørge sig selv, hvad vi laver i dette land, der har lidt så meget gennem årene. Hvorfor er Danmark pludselig en krigsførende nation, der ikke kæmper for at bevare og sikre danske grænser, men derimod på fremmed grund, mod en usynlig fjende på vej mod et prisværdigt, men også vagt og formentlig uopnåeligt mål.Det kan man spørge om, og det kan man debattere. Det man ikke må glemme er, at disse drenge lever med krigen helt inde på livet, og uanset ens holdning til krigen og politikken bag, så er det med denne film klart, at vi skal bakke op om dem, også selvom flere af dem - måske de fleste - er i landet for spændingens og adrenalin-rushets skyld. De virker flere gange kyniske og nærmest kolde overfor at tage menneskeliv, men det er der vel intet at sige til?!At være soldat i Helmand er en dobbelrolle, hvor man skal være lige dele soldat og lige dele ambassadør.Filmen er et interessant studie og et spændende bekendtskab, men den siger os ikke så meget nyt. Vi ved godt, det vi ser. Dens nærmest mockumentary-agtige præg er et sjovt valg, og måske kunne det være interessant at have sammenklippet med interviews undervejs, så man lærte de unge soldater at kende, herunder måske høre lidt om, hvorfor de reelt var der og ikke mindst få at vide, hvad de barske oplevelser konkret sætter i gang af tanker hos dem.

Som filmen står nu er den et interessant debatindlæg og en solid gang underholdning, men den mangler at vise de mere menneskelige aspekter af soldaternes hverdag, i stedet for at fokusere så meget på kamphandlingerne, selvom netop disse scener er filmens stærkeste.Som sagt er filmen skruet professionelt sammen med musik, håndholdt kamera i kampscenerne og med sjove påfund som orddefinitioner undervejs, når lingoen bliver for soldaterslangagtig. Det er alt sammen professionelt lavet og interessant, men filmen hæver sig aldrig over at være en actionfilm forklædt som dokumentar.Din vurdering:

filmkorn.dk grafik kolonINFO

Armadillo


Produktionsår: 2010
Instruktion: Janus Metz Pedersen
Manuskript:
Komponist: Uno Helmersson
Fotograf: Lars Skree
Spilletid: 100 min
Filmstudie: Fridthjof Film

Detaljeret info om Armadillo på IMDB

filmkorn.dk grafik kolonKOMMENTARER

Skriv kommentar til 'Armadillo'.


Navn


Spamkontrol - skriv tallet 4 med bogstaver: 

Kommentar


E-mail - bliv opdateret ved nye indlæg i denne tråd.
Frivilligt felt! - din e-mail benyttes kun til denne service.


filmkorn.dk - Info og kontaktoplysninger

Hvem er vi?
Filmkorn.dk er en seriøs hobbyblog bestyret af de to højpandede filmentusiaster Hugger og Gabriel. Bloggen blev startet i 2009 under navnet navlefnuller.dk

Hvorfor filmkorn?
Det kan synes underligt, at kalde en filmside for filmkorn i en tid, hvor de analoge filmmedier er på kraftigt tilbagetog. Og så alligevel ikke; for det digitale filmmedie bruges sjovt nok ikke kun til at skabe klinisk perfekte billeder, men også til at manipulere med de digitale pixels, som må siges at være filmkornets afløser. Foto-apps som Instagram o.lign. er blevet kæmpe successer fordi de giver brugeren mulighed for at genskabe fordums tids analoge kendetegn, som bl.a. er filmkornet.

Filmkornet lever med andre ord i bedste velgående og bygger på underlig vis bro mellem de gamle og de nye medier. Se blot de mange foraer på internettet, hvor voldsomme diskussioner finder sted, hver eneste gang en filmklassiker er blevet digitalt restaureret, og teknikerne har formastet sig til at fjerne alt, hvad der kan minde om filmkorn i billedet. Den diskussion vil vi nu ikke gå ind i. Vi vil blot konstatere, at filmkornet åbenbart er kommet for at blive.

Hvad vil vi?
På filmkorn.dk vil vi anmelde film, og vi vil diskutere film. Vi håber du vil være med til at skabe et interessant site ved at kommentere vores skriblerier.

Filmkorn.dk er et hobbyprojekt, så forvent ikke en uudtømmelig kilde af anmeldelser, men en hyggelig, lille side, hvor vi skriver om film, når tiden er til det, og når vi synes, der er noget interessant at skrive om.

Hvordan anmelder vi?
Som udgangspunkt ud fra værkets præmisser og kvalitetsmæssige håndværk.
Vi vurderer en film i forhold til genre og formål - er der lagt op til underholdning eller eftertænksomhed og hvordan klarer filmen sig på disse punkter. En anmeldelse vil altid være en subjektiv vurdering - husk det!

Karakterskala:


Fremragende


Meget god


God


Middelmådig eller kedelig


Dårlig


Umådeligt dårlig

Reklamer:
Dem gør vi os ikke rigtigt i. Vi tjener ingen penge på vores anmeldelser. Vi skriver dem udelukkende for sjov - fordi film interesserer os.

Copyright:
Al tekst på siden tilhører de oprindelige forfattere som angivet ved hver enkelt artikel. Du må gerne citere fra filmkorn.dk med kildeangivelse.
Billeder brugt i anmeldelser og lignende tilhører de respektive udgivere i henhold til loven om ophavsret.

Kontakt os:
Ønsker du at kontakte os, kan du skrive en mail til os.

Filmkorn RSS-feed

Blogdesign ©, håndkodning og SEO af Peter Gabriel.

Redaktør: Peter Gabriel.

Optimized for Safari and Firefox web browsers [Valid RSS] 

 
Aquaman
Aquaman, James Wan, film, plakat, poster, artwork
Der lægges hårdt ud med en alt for stramt klippet forhistorie om Aquamans forældre, der i Temuera Morrisons og Nicole Kidmans f ...
Læs anmeldelsen
Den tid på året
Den tid på året, Paprika Steen, film, plakat, poster, artwork
Dysfuktionalitet er ligeså synonymt med jul som brunkager og gløgg. Jeg tror ikke der findes nogen, der ikke kan genkende mi ...
Læs anmeldelsen
Overlord
Overlord, Julius Avery, film, plakat, poster, artwork
Genrefilm har ofte et skær af b-film over sig, som kommer til udtryk i tilforladeligt skuespil, uinspirerende klipning og en svin ...
Læs anmeldelsen
Halloween, David Gordon Green, film, plakat, poster, artwork The Predator, Shane Black, film, plakat, poster, artwork The Equalizer 2, Antoine Fuqua, film, plakat, poster, artwork The Meg, Megalodon, Jon Turteltaub, film, plakat, poster, artwork Mission: Impossible - Fallout, MI6, Christopher McQuarrie, film, plakat, poster, artwork Mamma Mia! Here We Go Again, Ol Parker, film, plakat, poster, artwork

Karakter-gennemsnit (30 film)

2018