filmkorndk

Vi bliver MEGA glade, hvis du Liker vores side.

Argo

filmkorn.dk grafik kolonFILMANMELDELSE

Argo, Ben Affleck, Operation Argo, film, plakat, poster, artwork

© GK Films

Af 8. nov. 2012

Karakter 4 ud af 6 stjerner (God) til Argo - Operation ArgoArgo on IMDb

3 kommentarer | Info om filmen | Trailer Argo Trailer

En vanvittig historie er blevet til en nervepirrende thriller.

I virkeligheden er "Argo" slet ikke nogen film. Og i virkeligheden er "Argo" en god film. Det vil sige den film Ben Affleck har lavet om gidseltagningen i Iran i 1980, hvor amerikanske ambassadefolk blev holdt fanget af vrede iranere, der krævede Irans tidligere shah udleveret af USA, så han kunne blive retsforfulgt.

I skyggen af gidseltagningen lykkes det seks ambassadefolk at flygte fra optøjerne. De søger tilflugt hos den Canadiske ambassadør i Teheran, der skjuler dem indtil CIA kan finde på en løsning, som kan få dem ud af landet og i sikkerhed.

Operation Argo ser dagens lys. De seks ambassadefolk skal med hjælp fra Afflecks karakter Tony Mendez udgive sig for at være filmfolk, der spejder efter lokationer i Iran, som kan bruges til den stort anlagte (og falske) science fiction film "Argo". Efter endt arbejde skal de flyve hjem til USA. Hvis alt går vel.

"Argo" er baseret på en sand historie, der først blev offentliggjort mens Bill Clinton var præsident.

...I Ben Afflecks hænder er det blevet til en intens og nervepirrende thriller, som muligvis forholder sig troværdigt til historiens hovedtræk, men som heller ikke er bange for at benytte sig af samtlige dramaturgiske virkemidler i bogen.
Affleck er en god filmhåndværker. Historien er stramt fortalt. Mesterligt klippet. Og mere end almindeligt spændende. I sig selv en bedrift, da Affleck er meget anonym i rollen som Tony Mendez og især, da de seks ambassadefolk er pænt intetsigende som personer.

Jeg kunne godt have tænkt mig en bedre skildring af ambassadefolkene, så man kom mere ind under huden på dem, men trods deres ligegyldige personligheder formår Affleck at skrue så meget op for spændingen - især hen mod slutningen af filmen, hvor alle virkemidler tages uhæmmet i brug - at jeg ikke kan mindes nogen tidligere film, hvor pas, stempler og boardingkort har udgjort så nervepirrende en cocktail.

"Argo" fungerer med andre ord rigtigt godt som thriller, men også som et forholdsvis nøgternt og realistisk billede af forholdet mellem Iran og USA i slutningen af 1970'erne. Et forhold der ikke ligefrem er blevet bedre med tiden.

Tag dog ikke fejl. "Argo" er amerikansk. Meget amerikansk. Amerikanerne er de evigt gode, handlekraftige patrioter, der kæmper for deres land, og som ikke stikker op for bollemælk. I modsætning til iranerne, der i hovedtræk fremstilles som ondt skulende og mistroiske mennesker, der ganske vist heller ikke stikker op for bollemælk, men som gør det af de forkerte årsager. Og naturligvis ikke er lige så smarte som amerikanerne.

Der hentydes til, at amerikanernes selv var skyld i, at iranerne stormede ambassaden, eftersom USA's politiske asyl til den landflygtige shah blot var endnu en torn i øjet på det iranske folk. De var nemlig allerede blevet trådt gevaldigt over tæerne i 1953, da amerikanerne og briterne styrtede den demokratisk valgte Mosaddegh. Den sekulære leder Mosaddegh gav nemlig - meget mod briternes vilje og økonomiske interesser - Irans olierigdomme tilbage til folket - med stor popularitet til følge blandt de fleste iranere. De nuancer dyrker filmen bare ikke rigtigt, så Irans skurkerolle fremstår noget karikeret og ensidig.Din vurdering:

filmkorn.dk grafik kolonINFO

Argo


Produktionsår: 2012
Alternativ titel: Operation Argo
Instruktion: Ben Affleck
Manuskript:
Komponist: Alexandre Desplat
Fotograf: Rodrigo Prieto
Skuespillere: Ben Affleck, Bryan Cranston, Alan Arkin, John Goodman, Victor Garber, Tate Donovan, Clea DuVall, Scoot McNairy, Rory Cochrane, Christopher Denham, Kerry Bishé, Kyle Chandler, Chris Messina, Zeljko Ivanek, Titus Welliver.
Spilletid: 120 min
Filmstudie: GK Films

Detaljeret info om Argo på IMDBTilladt over 15

filmkorn.dk grafik kolonKOMMENTARER

Skriv kommentar til 'Argo'.


Navn


Spamkontrol - skriv tallet 4 med bogstaver: 

Kommentar


E-mail - bliv opdateret ved nye indlæg i denne tråd.
Frivilligt felt! - din e-mail benyttes kun til denne service.


filmkorn.dk - Info og kontaktoplysninger

Hvem er vi?
Filmkorn.dk er en seriøs hobbyblog bestyret af de to højpandede filmentusiaster Hugger og Gabriel. Bloggen blev startet i 2009 under navnet navlefnuller.dk

Hvorfor filmkorn?
Det kan synes underligt, at kalde en filmside for filmkorn i en tid, hvor de analoge filmmedier er på kraftigt tilbagetog. Og så alligevel ikke; for det digitale filmmedie bruges sjovt nok ikke kun til at skabe klinisk perfekte billeder, men også til at manipulere med de digitale pixels, som må siges at være filmkornets afløser. Foto-apps som Instagram o.lign. er blevet kæmpe successer fordi de giver brugeren mulighed for at genskabe fordums tids analoge kendetegn, som bl.a. er filmkornet.

Filmkornet lever med andre ord i bedste velgående og bygger på underlig vis bro mellem de gamle og de nye medier. Se blot de mange foraer på internettet, hvor voldsomme diskussioner finder sted, hver eneste gang en filmklassiker er blevet digitalt restaureret, og teknikerne har formastet sig til at fjerne alt, hvad der kan minde om filmkorn i billedet. Den diskussion vil vi nu ikke gå ind i. Vi vil blot konstatere, at filmkornet åbenbart er kommet for at blive.

Hvad vil vi?
På filmkorn.dk vil vi anmelde film, og vi vil diskutere film. Vi håber du vil være med til at skabe et interessant site ved at kommentere vores skriblerier.

Filmkorn.dk er et hobbyprojekt, så forvent ikke en uudtømmelig kilde af anmeldelser, men en hyggelig, lille side, hvor vi skriver om film, når tiden er til det, og når vi synes, der er noget interessant at skrive om.

Hvordan anmelder vi?
Som udgangspunkt ud fra værkets præmisser og kvalitetsmæssige håndværk.
Vi vurderer en film i forhold til genre og formål - er der lagt op til underholdning eller eftertænksomhed og hvordan klarer filmen sig på disse punkter. En anmeldelse vil altid være en subjektiv vurdering - husk det!

Karakterskala:


Fremragende


Meget god


God


Middelmådig eller kedelig


Dårlig


Umådeligt dårlig

Reklamer:
Dem gør vi os ikke rigtigt i. Vi tjener ingen penge på vores anmeldelser. Vi skriver dem udelukkende for sjov - fordi film interesserer os.

Copyright:
Al tekst på siden tilhører de oprindelige forfattere som angivet ved hver enkelt artikel. Du må gerne citere fra filmkorn.dk med kildeangivelse.
Billeder brugt i anmeldelser og lignende tilhører de respektive udgivere i henhold til loven om ophavsret.

Kontakt os:
Ønsker du at kontakte os, kan du skrive en mail til os.

Filmkorn RSS-feed

Blogdesign ©, håndkodning og SEO af Peter Gabriel.

Redaktør: Peter Gabriel.

Optimized for Safari and Firefox web browsers [Valid RSS] 

 
The Predator
The Predator, Shane Black, film, plakat, poster, artwork
Der skal en vis portion selvtillid til for at bygge videre på en franchise, som begyndte med to gode film i henholdsvis 1987 og 1 ...
Læs anmeldelsen
The Equalizer 2
The Equalizer 2, Antoine Fuqua, film, plakat, poster, artwork
Den gamle 80er serie ligner ikke de indtil videre to film i Equalizer-serien. Den første film var intens og effektiv, og denne op ...
Læs anmeldelsen
The Meg
The Meg, Megalodon, Jon Turteltaub, film, plakat, poster, artwork
Film om hajer har af en eller anden grund altid fascineret filmgængere, naturligvis med Spielberg’s klassiker Jaws (1975) som y ...
Læs anmeldelsen
Mission: Impossible - Fallout, MI6, Christopher McQuarrie, film, plakat, poster, artwork Mamma Mia! Here We Go Again, Ol Parker, film, plakat, poster, artwork Sicario: Day of the Soldado, Sicario 2: Soldado, Stefano Sollima, film, plakat, poster, artwork Skyscraper, Rawson Marshall Thurber, film, plakat, poster, artwork Hereditary, Ondskabens hus, Ari Aster, film, plakat, poster, artwork Den skyldige, The Guilty, Gustav Möller, film, plakat, poster, artwork

Karakter-gennemsnit (26 film)

2018